Elektronička uprava smanjuje birokratske barijere

Dokumenti u elektroničkom zapisu, njihovo slanje Internetom i upotreba elektroničkog potpisa bit će sve češći i sve će više zamjenjivati klasične oblike uredskog poslovanja. Od 1. siječnja 2010. na snagu bi trebala stupiti dva važna akta za funkcioniranje državne uprave i lokalne samouprave - novi zakon o općem u pravnom postupku te uredba o uredskom poslovanju. Važna novost zakona bit će uvođenje pravne osnove za realizaciju načela "sve na jednom mjestu" (one stop shop), prema kojem građani za dobivanje jednog dokumenta ne bi trebali ići od ureda do ureda, nego bi svi postupci bili vođeni na jednom mjestu. Kako bi to bilo ostvarivo, novi bi zakon stvorio pravne mogućnosti za korištenje informacijsko-komunikacijske tehnologije u lokalnoj upravi ...

 Elektronička uprava smanjuje birokratske barijere

Piše: Marijan Lipovac / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

Od 1. siječnja 2010. na snagu bi trebala stupiti dva važna akta za funkcioniranje državne uprave i lokalne samouprave - novi zakon o općem upravnom postupku te uredba o uredskom poslovanju. Prijedlog zakona o općem upravnom postupku prošao je prvo saborsko čitanje, a kad zaživi, zamijenit će sadašnji, donesen još 1956.

Važna novost zakona bit će uvođenje pravne osnove za realizaciju načela "sve na jednom mjestu" (one stop shop), prema kojem građani za dobivanje jednog dokumenta ne bi trebali ići od ureda do ureda, nego bi svi postupci bili vođeni na jednom mjestu.

Kako bi to bilo ostvarivo, novi bi zakon stvorio pravne mogućnosti za korištenje informacijsko-komunikacijske tehnologije u upravi.

O tome govori i uredba o uredskom poslovanju koju je Vlada donijela 8. siječnja, čime će se postupci u upravi prvi put regulirati nakon 1988. Tada donesena i trenutačno važeća uredba regulirala je upotrebu računala u uredima, što je tada bila novost, a nova uredba ide korak dalje i sukladno Strategiji reforme državne uprave regulira upotrebu novih informatičkih sustava i Interneta.

Dokumenti u elektroničkom zapisu, njihovo slanje Internetom i upotreba elektroničkog potpisa bit će sve češći i sve će više zamjenjivati klasične oblike uredskog poslovanja.

Elektronička uprava

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić kaže da su za to stvorene potrebne tehničke pretpostavke, jer su nedavno svi državni uredi opremljeni najsuvremenijom informatičkom opremom, a instalirani su i programi koji podržavaju automatsku primjenu OIB-a i drugih podataka.

"Po opremljenosti računalima hrvatska uprava je u europskom vrhu", dodaje Palarić. Za stupanje na snagu uredbe i zakona o upravnom postupku čije se skoro donošenje očekuje ostavljen je dovoljno dug rok, a do tada će svi državni i lokalni službenici proći stručno osposobljavanje.

Who's Online

We have 217 guests and no members online