IPARD program: Za lokalnu infrastrukturu godišnje 13 milijuna kuna

Pomoć za poboljšanje i razvoj ruralne infrastrukture u 2009. za jedinice lokalne samouprave, općine i gradove do 10 000 stanovnika, iznosi od tri do maksimalno sedam milijuna kuna, a odnosi se na ulaganja u lokalne nerazvrstane i protupožarne ceste, ulaganja u sustav kanalizacije i pogone za pročišćavanje otpadnih voda, te ulaganja u toplane - kazao je Srećko Selanac, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, na prezentaciji o mogućnostima korištenja sredstava u sklopu programa IPARD, održanoj nedavno u Splitu. Na skupu je rečeno da se za izgradnju protupožarnih cesta mogu prijaviti lokalne samouprave u srednjoj i južnoj Dalmaciji, za ulaganje u kanalizacije i pogone za pročišćavanje otpadnih voda jedinice lokalne samouprave s usvojenim regionalnim operativnim planom ...

 IPARD PROGRAM
 OPĆINE i GRADOVI DO 10.000 STANOVNIKA MOGU DOBITI POTPORU EU-a
 
Za lokalnu infrastrukturu godišnje 13 milijuna kuna

 
Natječaj za razvoj ruralne infrastrukture bit će prvi put raspisan u lipnju ove godine
 
Piše: Magdalena Družijanić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

 
Maksimalni iznos pomoći, naglasio je Selanac, stopostotan je (75 posto sredstava daje Europska unija, a 25 posto država), no samo ako projekt ne stvara značajni neto prihod (ako prihod od projekta prelazi 25 posto ukupnih prihoda u bilo kojoj godini trajanja projekta) te onda iznosi 50 posto.
 
Ova, treća programska linija zapravo je izravan nastavak programa SAPARD, a jedan je od njegovih prioriteta i razvoj ruralne ekonomije (Mjera 3.1) o kojoj je bilo riječi u Splitu.
 
Krešimir Ivančić, stručni savjetnik u Ministarstva poljoprivrede, naglasio je da ceste moraju biti definirane prostornim planom u poljoprivrednoj zoni, odnosno onoj u kojoj je planirana poljoprivredna ili stočarska proizvodnja.
 

Tko se može prijaviti
 
- Za izgradnju protupožarnih cesta mogu se prijaviti lokalne samouprave u srednjoj i južnoj Dalmaciji, za ulaganje u kanalizacije i pogone za pročišćavanje otpadnih voda jedinice lokalne samouprave s usvojenim regionalnim operativnim planom, a za ulaganja u toplane poslovni planovi koji moraju pokazati isplativost, a korisnik mora imati dvogodišnji ugovor o opskrbi organskim otpadom - objasnio je Ivančić.
 

Za Hrvatsku 1,3 milijarde kuna
 
Od 2007. do 2011. godine kroz cjelokupni program IPARD u Hrvatskoj korisnicima će biti dostupno oko 1,3 milijarde kuna potpore, odnosno oko 25 do 26 milijuna eura godišnje.
 
Za razvoj ruralne infrastrukture, za koju će natječaj prvi put biti raspisan u lipnju ove godine, godišnje će se izdvajati oko 13 milijuna kuna.

Povezani članci

Who's Online

We have 382 guests and no members online