Bosiljka Bulović: Kažem vam, rodilja nije bolesnica!

majka i dijeteSjećate se starih dalmatinskih priča: išla žena u goru po drva i vratila se s diteton na sisi i s brimenom na kostima. Takve su štorije svjedočile o čvrstoći i žilavosti starih Dalmatinki koje su radile toliko da su im svi mišići bili snažni ko u bildera i beba bi samo – hop, ispala – a današnje mekoputne cure koje ne mogu uprtiti konistru drva na leđa, okopati vrtal, prehodati planinu, nego samo side po kafićima i na kauču gledaju turske serijetine, nemaju snage za domaće rađanje...  − Netočno, sve su žene, i ondašnje i današnje, sposobne rodit, pustite bapske priče, ali rađati treba na prirodan način, bez kemije u veni, bez nepotrebnih rezanja, jer rodilja nije bolesnica. Sve je zamrsio neki likar u 19. stoljeću kojemu je palo na pamet rodilju poleć na leđa – tvrdi Bosiljka Bulović, viša medicinska sestra primaljskog smjera, osnivačica i predsjednica Kluba rodilja “Beba Eva”, s 47 godina primaljskog iskustva, od čega je patronažna sestra bila 30 godina i u tom je razdoblju, izračunala je, ušla u 350 tisuća kuća s prinovom! No šokantan je podatak da samo dva posto žena u Hrvatskoj doji! Da, to je podatak UNICEF-a i poražavajući je jer bi za kvalitetan rast djeteta trebalo dojiti i do druge godine života... Pročitajte ovdje detalje razgovora Damira Šarca, novinara Slobodne Dalmacija s Bosiljkom Bulović.

Izvor: Slobodna Dalmacija

bosiljka bulović


SLOBODA PORODU

"Sloboda porodu" je šezdesetminutni dokumentarac u kojem svjetski vodeći stručnjaci za porod, zajedno s međunarodnim odvjetnicima za ljudska prava, pozivaju na kampanju koja poziva na radikalne promjene odnosa prema rodiljama u svijetu.

Pogledajte dio filma Sloboda porodu. (Želite li hrvatski prijevod kliknite na gumbić CC na traci s alatima u donjem desnom kutu i odaberite Croatian za hrvatski prijevod.)