Pravo žene na siguran i dostupan prekid trudnoće

U ponedjeljak se u Splitu organizira javna akciju za pravo žene na siguran i dostupan medicinski zahvat prekida trudnoće. Akcija će se održati u Marmontovoj ulici u 18.30 sati, piše Dalmatinski portal. Akciju su pokrenule građanke i građani Splita - stoji u najavi udruge Domine, koja je reagirala nakon što je ministar zdravstva Vili Beroš izjavio kako ne vidi problem u prizivu savjesti, da je pobačaj besplatan samo ako ima medicinske indikacije te da će žene i na savjetovanje kako bi donijele konačnu odluku.
- Reproduktivno zdravlje žena ne smatra važnim. U maniri najtvrdokornijih kršitelja ženskih prava poručuje djevojkama i ženama da će dozvolu za medicinski prekid trudnoće tražiti pred 'pametnim' glavicama koje znaju sve o njezinom tijelu i životu bolje nego ona sama! - navode. Ističu kako je žena  punopravna i po Ustavu ravnopravna članica društva. Njezinu odluku valja poštivati, a nikako propitivati.
- Svima koji se igraju s našim ostvarenim pravima jasno poručujemo 'Neću!' Neću da drugi odlučuju o mom tijelu! Neću priziv savjesti u obavljanju profesionalne dužnosti u javnoj zdravstvenoj ustanovi! Neću plaćanje! Neću savjetovanje! Neću...!

AKCIJA U SPLITU

Izvor: Dalmatinski portal

Napomenule su i da su svi koji dođu na skup obavezni koristiti maske, te držati distancu od jedan i pol metar razmaka sukladno važećim epidemiološkim mjerama za okupljanja na otvorenim prostorima.