Cjepivo od tri tisuće kuna jedina pomoć protiv HPV-a

Nizom akcija u svim većim gradovima u Hrvatskoj se obilježava Europski tjedan prevencije raka vrata maternice. Ozbiljnost infekcije HPV-om (Humani Papiloma Virus), koji je najčešći uzročnik raka maternice, ilustrira podatak da u Hrvatskoj od raka vrata maternice godišnje oboli oko 400 žena starijih od 25 godina, a 100 ih umre zbog prekasne dijagnoze i liječenja. U svijetu se godišnje otkrije 500.000 novih slučajeva karcinoma vrata maternice, i to ga stavlja na drugo mjesto po učestalosti raka kod žena, iza raka dojke. Smatra se da je u Hrvatskoj HPV-om zaraženo 15-45 posto mladih osoba od 18 do 30 godina. Postotak se u Americi penje čak na 60-70 posto, što prati i porast učestalosti karcinoma vrata maternice. Zbog toga je Svjetska zdravstvena organizacija preporučila cijepljenje protiv HPV-a na nacionalnoj razini, kao i programe ranog otkrivanja bolesti ...

U EUROPSKOM TJEDNU PREVENCIJE RAKA MATERNICE MNOGE AKCIJE I U HRVATSKOJ

Cjepivo od tri tisuće kuna jedina pomoć protiv HPV-a


Piše: Javorka Luetić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

- Postoji više od 100 različitih genotipova HPV-a. Većina se nalazi na koži, a njih 40-ak inficira genitalni sustav - pojašnjava dr. Nađa Aračić, ginekologinja u splitskoj poliklinici Cito.

Upotreba kondoma nije dovoljna zaštita od infekcije HPV-om

S obzirom na promjene koje uzrokuju, genitalni tipovi HPV-a svrstavaju se u visokorizične, među kojima su 16 i 18 na vrhu jer uzrokuju više od 70 posto slučajeva raka maternice i različitih predstadija raka, dok su dva niskorizična tipa virusa, točnije 6 i 11, uzročnici 90 posto genitalnih bradavica ili kondiloma.

Nemar vodi u bolest

Budući da je infekcija HPV-om spolno prenosiva bolest, važno je da se cijepljenje provede prije nego mladi stupe u prve spolne odnose. I spolno aktivne žene morale bi više voditi računa o svom zdravlju - dr. Aračić napominje kako je imala slučaj da joj žena u menopauzi kaže da je zadnji put bila na ginekološkom pregledu kad je rodila.

S druge strane, kod mladih djevojaka na spolovilu se razviju bradavice veličine cvjetače. Takvim nemarnim odnosom kod mnogih se žena rak ne otkrije u ranoj fazi, a liječenje bradavica, koje inače rastu vrlo brzo, teže je i dugotrajnije.

Virus živi na koži, pa upotreba kondoma nije dovoljna zaštita od infekcije HPV-om. Srećom, 90 posto infekcija nestane samo od sebe za 8-13 mjeseci, bez pojave simptoma bolesti i bilo kakvih posljedica.

Kod manjeg broja žena, zaraženih visokorizičnim tipovima HPV-a, infekcija ostaje trajna i nakon 10 do 20 godina prelazi u rak vrata maternice.

U Hrvatskoj je četverovalentno cjepivo (koje ujedno štiti i od raka i od kondiloma) odobreno prošle godine i zasad nije na listi HZZO.

Jedna doza cjepiva stoji 1000 kuna, a kako se cijepljenje provodi u tri navrata - Cjepivo protiv HPV_anulto cjepljenje, pa nakon dva mjeseca i nakon šest mjeseci, ta se cijena penje na 3000 kuna.

Neki gradovi odlučili su investirati u zdravlje mladih, pa sami financiraju takvo cjepljenje. Na žalost, nijedan od njih nije u Dalmaciji.

- Cijepljenje se u Splitu provodi samo u poliklinikama Cito i Sunce, a ja sam prošle godine cijepila samo 50-ak djevojaka koje su ili došle samoinicijativno ili su zdravstveno osviještene majke odlučile investirati u njihovo zdravlje - kaže dr. Aračić.

Inače, najbolje bi bilo cijepiti djevojčice i žene od 9 do 26 godina. I one žene koje imaju prisutan HPV mogu se cijepiti, pod pretpostavkom da nisu inficirane sa sva četiri tipa virusa koja su zastupljena u cjepivu.