Piratska stranka Hrvatske?

Piratska strankaZvuči sasvim nevjerojatno, no u Europi već tri godine djeluje stranka koja nikada neće iznevjeriti svoja temeljna načela, koja se ni po koju cijenu neće upuštati u mračne međustranačke trgovine, koja neće surađivati s mafijom i sličnim kriminalnim organizacijama i koja uz to ima savršeno jasan i transparentan nadnacionalni program – Piratska stranka. Njen je cilj dekriminalizirati internetsko piratstvo i omogućiti svim zainteresiranim pirate baygrađanima da besplatno preko interneta razmjenjuju materijale koji su zaštićeni današnjim rigidnim autorskim pravima kojima se ne pridonosi općem dobru. I dok većina europskih političkih stranaka okuplja manje-više neobrazovane slojeve ruralnog i prigradskog stanovništva na socijalno-psihološkim modelima koji su dominirali u 19. stoljeću (ja vas vodim, a vi me slijepo slijedite), Piratska stranka se može pohvaliti najobrazovanijim i najmlađim urbanim članstvom na svijetu – prosječan član ima 29 godina od kojih je 13,5 godina proveo na školovanju. Na nedavnim izborima za Evropski parlament stranka je dobila svog prvog zastupnika - Christiana Engströma. Broj članova raste pa se govori o najbrže rastućem političkom pokretu u svijetu... Ima li zainteresiranih u Dugom Ratu i Omišu da se pridruži Inicijativnom odboru za osnivanje Piratske stranke u Hrvatskoj? Posebno bi bilo zanimljivo da se Omiš, grad drevnih gusara, a posebno njegova obrazovana mladost (koja nije izbjegla u Zagreb ili u Europu) a koja nije u talu sa vladajućima, uključi u ovu inicijativu za izgradnju bolje, solidarnije i pravednije budućnosti, te borbu protiv sadašnjeg sustava zaštite autorskih prava... I onda, ima li zainteresiranih? ...


JE LI OMIŠ DOISTA GRAD GUSARA?

Piratska stranka Hrvatske?

Izvor: Dnevno.hr, aktualno.hr

pirate bayU ovom trenutku Piratska stranka okuplja, osim onih u Švedskoj, oko 112 tisuća članova iz Austrije, Češke, Francuske, Njemačke, Poljske, Španjolske, Argentine, Australije, Kanade, Čilea, Estonije, Finske, Danske, Italije, Nizozemske, Portugala, Rumunjske, Slovačke, Slovenije, Švicarske, Ukrajine, Velike Britanije i SAD, a intenzivno teku pripreme za osnivanje ogranaka u Meksiku, Brazilu, Kolumbiji, Srbiji, Novom Zelandu, Irskoj, Peruu i - Hrvatskoj.

Urbane legende govore kako je sve započelo početkom siječnja 2006. u Švedskoj kao bezazlena Internet borba protiv zloupotreba autorskih prava i za slobodan download, nakon što je grupa entuzijasta okupljenih oko Rickarda 'Ricka' Falkvingea pokrenula web-portal Piratska stranka koje je tokom prva dva mjeseca postojanja okupila 2 tisuće žestokih pristaša.

piratska stranka

Tri godine kasnije stranka je postala četvrta po snazi u Švedskoj, među mladima između 18 i 29 godina ona je druga po broju birača (49.000 registriranih članova), a kad bi se sada održavali švedski parlamentarni izbori, dobila bi desetak mjesta u parlamentu, gdje zasad nema zastupnika.

Na nedavnim izborima za Evropski parlament stranka je dobila svog prvog zastupnika - Christiana Engströma. Broj članova raste tako da prema podacima iz svibnja ove godine, stranci svakodnevno pristupa oko 1100 novih članova pa se govori o najbrže rastućem političkom pokretu u svijetu. Uz to, značajan broj mlađih i obrazovanijih dužnosnika političkih stranaka napušta svoje stranke i pristupa Piratskoj stranci.

Tako je nedavno parlamentarni zastupnik njemačkih socijaldemokrata Jörg Tauss istupio iz SDP-a i pristupio Piratskoj stranci koja je time postala parlamentarna stranka i u Njemačkoj.

piratska stranka


Piratska stranka u Hrvatskoj?

Inicijativni odbor za osnivanje Piratske stranke u Hrvatskoj utemeljila je grupica entuzijasta 15. srpnja o.g. u Zagrebu. Inicijativu je podržalo nekoliko nevladinih organizacija poput Mreže Telemah i alternativne organizacije glazbenika VAMP, ali i veći broj umjetnika mlađe generacije te pripadnika hrvatske alternativne scene.

U međuvremenu je započela izrada nacrta statuta stranke pri čemu se uglavnom originalni statut nastojao prilagoditi hrvatskim pravnim okvirima.

Značajnu pomoć Inicijativnom odboru je pružilo nekoliko inozemnih aktivista stranke koji trenutno borave na godišnjem odmoru u Hrvatskoj.

Piratska strankaInicijativni odbor planira nakon što sukladno Zakonu o političkim strankama prikupi dovoljan broj pristupnica, održati osnivački kongres na kojem će se prihvatiti statut, izabrati dužnosnike, podnijeti zahtjev za upis u registar  stranaka te odmah potom započeti legalnim radom na realizaciji strateškoj interesa stranke: totalnom borbom svim raspoloživim sredstvima protiv sadašnjeg sustava  zaštite autorskih prava i organizacija koje te aktivnosti provode.

Inicijativni odbor očekuje žestoke reakcije pa i prljave udarce ispod pojasa budući da će svojim aktivnostima Piratska stranka nastojati u prvom redu dokinuti postojeći sustav parafiskalnih nameta na štetu svih građana oko kojih su u Hrvatskoj organizirale kancerogene strukture koje su tijesno povezane i s državom ali i s vrlo opasnim paradržavnim strukturama.

Inicijativni odbor za osnivanje Piratske stranke u Hrvatskoj dobio je u međuvremenu podršku jedinog političara kojem najveći broj urbanih i obrazovanih Evropljana nepodijeljeno vjeruje - Rickarda 'Ricka' Falkvingea, a uspostavljen je i kontakt sa zastupnikom u EU parlamentu.

Inicijativni odbor planira svim raspoloživim sredstvima osporavati političku vjerodostojnost onim hrvatskim političkim dužnosnicima, poput Ive Josipovića i Nadana Vidoševića, koji su osmislili ili pružali djelatni pomoć banditskom sustavu zaštite autorskih prava koji šteti svim građanima Republike Hrvatske.
 

Aktivisti, mladi i udruge nezadovoljnih korisnika..

Udruga nezadovoljnih korisnika telekomunikacijskih usluga 'Mreža Telemah', udruga za zaštitu potrošača 'Kontrolori', Poduzetnički centar Omega, privatne osobe, poduzetnici, studenti, glazbenici najavile su osnivanje hrvatske podružnice Piratske stranke.

pirate baySudeći prema hrvatskim zakonima, za takvu inicijativu čini se da ima prostora u političkom životu Hrvatske, jer prema Ustavu, osnivanje političkih stranaka je slobodno.

Unutarnje ustrojstvo političkih stranaka mora biti sukladno temeljnim ustavnim demokratskim načelima, a stranke moraju javno polagati račun o porijeklu svojih sredstava i imovine.

U moru bezbrojnih nameta, poreza, nenaplaćenih potraživanja, politička stranka koja se zalaže za rasterećenje hrvatskih građana i promoviranja besplatnih sadržaja, sigurno će imati uspjeha u zemlji u kojoj je građanima dosta davanja.

 

Povezani članci

Who's Online

We have 217 guests and no members online