Kultura suptilnog zavođenja

osmijehJeste li primijetili da nekim osobama policija uvijek oprosti kaznu za koji kilometar prebrze vožnje? Ili da im prodavačica u pekari bez problema svaki dan oprosti onih pedeset lipa? I da nekima Matea ili Pere stave duplo više mlijeka u kavu? Da, to su oni prirodni šarmeri koji kao da zavode sve što hoda: djeca njihovih prijatelja ih obožavaju, šefovi na poslu im se dive, kao da imaju vlastiti klub obožavatelja gdje god se pojave. Suptilno zavođenje je dio naše kulture. Ono igra važnu ulogu u svakodnevnom životu i zapravo dominira svim oblicima društvenog izražavanja, od svijeta reklama do modne industrije, od umjetnosti do politike. Ono uvjetuje naše odnose s drugim ljudima i ti su mehanizmi zavođenja neprestano prisutni u našim životima ...


KULTURA ŽIVLJENJA

Male tajne suptilnog zavođenja

Izvor: Doktor u kući

osmijehUz pomoć šarma i suptilnog zavođenja razvijamo odnose, potičemo nečiju žudnju, divljenje, simpatiju. Danas je sposobnost zavođenja možda čak važnije od novca ili moći. No, je li svatko od nas u stanju zavođenjem dobiti ono što želi?

Bolje i važnije od novca

Psiholozi tvrde do jest, samo najprije trebamo naučiti otpustiti unutarnje kočnice i shvatiti da zavođenje nije povezano isključivo s ljepotom ili slavom.

U svakome od nas krije se neki element, neka osobina kojom možemo zavesti, ako uspijemo uspostaviti odgovarajući emotivni kontakt. Instinkt je dobra početna točka toga puta, ali sam po sebi nije dovoljan. Da bismo bili zavesti druge, moramo najprije upoznati i zavoljeli sebe.

Treba uložiti malo truda koji će vam se na kraju sigurno isplatiti jer je zavođenje savršeno oružje i ima gomilu pozitivnih strana.

Ta igra potiče još iz antičkih vremena, ali stalno se nadograđuje  modernom društvenom inteligencijom. Naučite li zavesti svijet oko sebe, brzo ćete popraviti kvaliteti vlastitog života.

roberto benigni


Vježbom do savršenstva

Ali koga treba zavoditi? Kolege na poslu, starog prijatelja, zgodnog  predavača, susjede? Uopće nije vožno koga. Zavođenje je prije svega način komunikacije, razmjeno riječi, pokreta i misli.

Cijenjeni psiholog i psihijatar na milanskom Sveučilištu, Willy Pasini u svojoj posljednjoj knjizi "Zavođenje je božansko oružje" tvrdi da je zavođenje vrijedan instrument kojim se svatko može poslužiti kako bi popravio svoje odnose s drugim ljudima.

On spominje čok i kvocjent zavođenja i tvrdi da ga svatko uz određene vježbe može povećati. Uspjeh ovisi o prirodnom talentu, ali i o odlučnosti, samopouzdanju, kreativnosti, te pogledu na svijet koji je odraz onoga kako vidite sami sebe.

Želite li biti zavodljivi -  poradite no sebi! Pojačajte empatiju kako biste procijenili druge. Analizirajte sebe kako biste poboljšali svoje kvalitete. Naučite govor tijela kako biste naglasili vlastiti šarm i prepoznali reakcije drugih. Promjenite pogled no svijet kako biste promijenili svoje ponašanje.

pogled na svijet