Gusarska bitka: 'Povijesna rekonstrukcija' pomorske bitke iz 13. stoljeća

Ne ulazeći u ideju same Gusarske bitke i njenog kulturno-turističkog značaja za grad Omiš moram primijetiti nešto što bode oči. Kao i prethodnih godina i ove se godine bitka reklamira po medijima i društvenim mrežama kao "povijesna rekonstrukcija". Nije potrebna neka dubinska analiza i dugo istraživanje da se uoči da ovdje nema ni govora o povijesnoj rekonstrukciji već u najboljem slučaju o adaptaciji koja je pokupila tek nekoliko točnih činjenica upakiran u konglomerat svega i svačega.
"Povijesnoj rekonstrukciji" sigurno ne pridonose:
- Ulazak gusara na motoriziranom brodu Torcida-Style sa bakljama
- Korištenje vatrenog oružja (vatreno oružje u vrijeme Omiških Gusara nije postojalo!) poglavito Kubura koje se u Europi pojavilo 200-ak godina nakon Omiških Gusara
- Korištenje "Hollywood stylinga" i rekvizita u stilu "Pirata s Kariba".
- Prikazivanja isključivo pozitivne povijesne uloge Omiških gusara.
Uvažavam napore sviju koji sudjeluju u organizaciji bitke i time pridonose turističkoj ponudi Omiša, također mi je jasno da se bitka radi za širok spektar ljudi, međutim nije mi jasno zašto se bitka reklamira kao "povijesna rekonstrukcija" s toliko činjeničnih netočnosti?
Da sam kojim slučajem došao u Omiš radi bitke, kao ljubitelj srednjovjekovnih, rekonstrukcija bio bih vrlo nezadovoljan viđenim u odnosu na ono što se reklamira.

Piše: Josip Mušac

'Povijesna rekonstrukcija' pomorske bitka iz 13. stoljeća

Povezani članci

Who's Online

We have 64 guests and one member online

  • admin