Sveti naš Nikola, tribamo čudo!

U skladu s trenutnom nevoljom koja je "zaključala" razvijeni svijet i važećim epidemiloškim mjerama, ove neobične godine će izostati brojne tradicionalne Adventske fešte i organizirani događaji u našim malim mjestima povodom nadolazećih blagdana Svetog Nikole, Svete Luce, Badnjaka, Božića, Nove Godine, Tri Kralja,..
Teško je i zamisliti Krilo, Jesenice, bez prave pučke proslave njihovog patrona, Svetog Nikole, zaštitnika pomoraca i putnika. Teško je i zamisliti da na Badnjak u Dugom Ratu nećemo smjeti stati u fili za Rinov bakalar i čašicu razgovora sa sumještanima. Teško je prihvatiti da se ove godine, osim s užom obitelji, nećemo družiti ni oko adventske kućice u Žilića, uz rub dugoratske plaže, niti ispred župnog dvora u Dućama, niti na trgu Svetog Josipa u Dugom Ratu, niti u Božićnom Gradu u Omišu, niti u Božićnom selu kod rođaka Tihe u Docu Gornjem, a kamoli na Pjaci, u Gage, na Prokurativama... Teško je i pojmiti Božić i blagdane bez okupljanja, posjećivanja i zajedništva, ali ove smo se neobične godine naučili i na neke druge oblike iskazivanja bliskosti, pažnje i naklonosti, a ne samo na virtualne i one varljive izljeve na društvenim mrežama, već stvarne.
Distancirajući se fizički jedni od drugih, ali s ljubavlju i zajedništvom u mislima, darujemo si sigurnost, štitimo se i pazimo, učimo se strpljenju, mi stoici navikli na (našu) vječnu krizu i na ove bjelosvjetske, ogrezli u pustim stabilizacijama, nekadašnjim par-nepar i elektro redukcijama, nestašicama najosnovnijih artikala, ne zaboravimo ni danas na susjede i potrebite, na pomaganje onima koji su u (većoj) nevolji, na doniranje nesretnijima od nas, na toplu riječ pažnje bolesnima, nadajući se da je ovo zadnji Božić bez fizičke topline, zagrljaja i zajedništva na kakvo smo navikli.
No vjerujući u dobro, vjerujući našim znanstvenicima koje često ne cjenimo niti njihov rad financiramo dovoljno, nadamo se i ove godine Božićnom čudu, i da nam svima Novo Lito bude uistinu bolje i drukčije od ove nesretne okrugle, debele godine pune izazova, straha, bolesti, besparice i muka.
S vjerom u sebe i povjerenjem u ljude, s optimizmom i ljubavlju dočekajmo u zdravlju i veselju i ove blage dane koji su pred nama, odnosno odradimo (kome je to dozvoljeno) najbolje što znamo ono što već radimo da si iz dan u dan osiguramo kruh svoj svagdašnji i sadržajnije i smislenije življenje s najdražima u ovom ponajljepšem kutku našeg jedinog nam poznatog doma u Svemiru.

MB

Advent nekoć u Dugom Ratu
Naravno da je gornja fotografija arhivska, ovaj skup se ove godine ne može dogodit...

Ali nema brige, Novo Lito će začas ...

Povezani članci

Who's Online

We have 249 guests and no members online