Aktivna i kvalitetna starost

Završna konferencija projekta Aktivna i kvalitetna starost okupila je pedesetak predstavnika javnog sektora socijalne i zdravstvene skrbi, kulturnih i obrazovnih institucija te umirovljenike sa šireg splitskog područja, piše Dalmatinski portal.
U sklopu projekta koji je trajao 2 godine organizirano je više od 650 različitih aktivnosti, u partnerstvu s Gradovima Split, Solin i Kaštela te 5 udruga: Sveti Jeronim iz Kaštel Gomilice, Gradsko društvo Crvenog križa Solin, Udrugom maslinara Kaštela Mastrinka te udrugom za palijativnu skrb Vita plus.
Po prvi puta provedeno je znanstveno istraživanje o kvaliteti života umirovljenika na ovom području, a osim aktivnosti za umirovljenike intenzivno se radilo na programu međugeneracijske suradnje sa školama i vrtićima. Uključeno je više od 350 djece i preko 10 škola. Aktivno i zdravo starenje prioritet je nacionalnih i lokalnih politika, a Smjernice za uključivanje umirovljenika poslužit će za kreiranje prostora za projekte usmjerene upravo starijim građanima.
Valjda će se ovom projektu pridružiti i naše udruge umirovjenika.

Izvor: DalmatinskiPortal.hr

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.918.089,61 kuna, bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda (85 %) i iz državnog proračuna (15 %).

- Svjesni da starenje stanovništva pred društvo stavlja nove izazove, poput socijalne isključenosti, nesudjelovanja starijih u društvenom, gospodarskom, kulturnom i političkom životu, osjećaja gubitka emocionalne potpore, beskorisnosti, nedostatka informacija, financijskih ograničenja i smanjenja životnog standarda starijih osoba, projektom Aktivna i kvalitetna starost intenzivno smo razvijali i besplatno osigurali sadržaje za starije osobe. Upravo, poticanje aktivnog starenja osiguravanjem dostupnih usluga u lokalnoj zajednici doprinosi većoj kvaliteti života umirovljenika - poručila je voditeljica projekta Dana Jurman Jakus.

Također je izrazila nadu da će i socijalna inovacija Domaćin u kulturnim ustanovama dobiti svoj prostor u kulturnim ustanovama budući da su razvili i uspješno testirali neformalni program edukacije te da su neke kulturne ustanove pripremljene za uvođenje volonterskih programa usmjerenih umirovljenicima.

Povezani članci

Who's Online

We have 530 guests and no members online