Bez informacije nema demokracije

Pravo na dostupnost informacija kojima raspolažu tijela javne vlasti jedno je od osnovnih ljudskih prava zaštićeno međunarodnim ugovorima i Ustavom RH. Dostupnost informacija je temeljni preduvjet demokratizacije društva i stvaranja aktivnog građanstva, koje može obaviješteno i meritorno odlučivati o zbivanjima u zajednici u kojoj živi. Hrvatska Zakon o pravu na pristup informacijama ima od listopada 2003. godine, međutim, taj zakon još uvijek nije dovoljno poznat građanima, a tijela javne vlasti nisu previše ažurna u njegovom poštivanju. Najviše odgovora na pitanja građana stiglo je od ministarstava (96 posto) a najmanje od općina i gradova (50 posto) ...

Bez informacije nema demokracije

Izvor: Transparency International Hrvatska

Pravo na dostupnost informacija kojima raspolažu tijela javne vlasti jedno je od osnovnih ljudskih prava zaštićeno međunarodnim ugovorima i Ustavom RH.

Dostupnost informacija je temeljni preduvjet demokratizacije društva i stvaranja aktivnog građanstva, koje može obaviješteno i meritorno odlučivati o zbivanjima u zajednici u kojoj živi.

Brojna međunarodna tijela na najvišoj su razini donijela dokumente s obvezujućom snagom za svoje članice. Gotovo sve zemlje u tranziciji, većina zemalja Europe i oko 60 ostalih zemalja svijeta usvojile su u posljednjih nekoliko godina zakone koji omogućavaju slobodan pristup službenim informacijama.

Hrvatska Zakon o pravu na pristup informacijama ima od listopada 2003. godine, međutim, taj zakon još uvijek nije dovoljno poznat građanima: istraživanje TIH-a provedeno u svibnju 2005. pokazalo je da više od pola građana Republike Hrvatske i ne zna za njegovo postojanje.

političari

Također, tijela javne vlasti nisu previše ažurna u njegovom poštivanju - prošle godine je na 200 upita poslanih tijelima javne vlasti TIH dobio svega 62,5 posto odgovora. Radilo se o pitanjima vezanim uz provedbu zakona, na koja je najviše odgovora stiglo od ministarstava (96 posto) a najmanje od gradova (50 posto).

Izuzev što se ne provodi dovoljno ažurno, Zakon o pravu na pristup informacijama ima i ozbiljnih nedostataka, kao što su nepostojanje testa javnog interesa, zbog čega se ne može odrediti kada neki viši interes ima prednost pred interesom javnosti; tijela javne vlasti mogu odbaciti zahtjeve za informacijama ako su nepotpuni, umjesto da zatraže dopunu od građana; zakon omogućava da netko može dobiti ekskluzivne informacije, dok drugi niti ne znaju da te informacije postoje; i to nisu svi nedostaci...

na rivi


Zakon o financiranju političkih stranaka, neovisnih lista i kandidata
, također značajan za suzbijanje korupcije, stupio je na snagu u siječnju ove godine.

Ovaj zakon je donio mnogo odličnih rješenja, počevši od definiranja zabranjenih izvora financiranja preko uređivanja financija na lokalnoj razini pa sve do zabrane korištenja resursa tijela javne vlasti.

Međutim, zakon gotovo uopće ne regulira pitanje predizbornih kampanja, premda je anketa koju je TIH proveo početkom studenog pokazala da većina građana Hrvatske smatra da se upravo tijekom predizborne kampanje otvara prostor za nepravilnosti u financiranju stranaka.

VladaSDP-ovci

Kako bi se uklonili nedostaci ova dva značajna zakona TIH organizira potpisivanje peticije Imamo pravo znati! kojom se traži njihovo unapređivanje te primjena najviših normi javnosti financiranja u predizbornoj kampanji.

Prikupljeni potpisi će se zajedno s tekstom peticije, objavljenom na stranici www.imamopravoznati.net , uputiti svim parlamentarnim strankama.

Korigiranjem ova dva zakona u novom sazivu Hrvatskog sabora i njihovim dosljednim provođenjem značajno će se smanjiti prostor za korupciju u našoj zemlji na svim razinama i omogućiti djelotvorniji rad svih tijela javne vlasti, što je temeljni preduvjet za kvalitetniji život svih građana Republike Hrvatske.


Zašto kampanja Imamo pravo znati!

Transparency International Hrvatska želi ovom kampanjom postići dva cilja. Prvi je prikupljanje potpisa za peticiju kojom tražimo poboljšanje Zakona o pravu na pristup informacijama i Zakona o financiranju političkih stranaka, neovisnih lista i kandidata, dvaju zakona koje smatramo ključnim za suzbijanje korupcije u našoj zemlji.

Peticiju možete potpisati na internetu i na Cvjetnom trgu u Zagrebu. Mjesta i termini potpisivanja u drugim gradovima bit će objavljeni u medijima i na stranici www.imamopravoznati.net .

Naš drugi cilj je prikupiti sredstva za praćenje predstojeće predizborne kampanje - namjeravamo izvijestiti javnost o tome koliko će novca potrošiti najveće stranke.

Sve donacije ćemo registrirati i objaviti, a konačni rezultati akcije bit će objavljeni na konferenciji za medije 16. listopada. Revidirani izvještaj cijele akcije objavit ćemo najkasnije do konca listopada.


Hvala Vam na potpori,

Transparency International HrvatskaPodržite akciju Transparency Internationala Hrvatska

Potpišite peticiju na www.imamopravoz nati.net, uplatite donaciju u svim poslovnicama Zagrebačke banke ili pošaljite SMS potpore na 067/844 6,10HRK/poruka.

Sredstva će se iskoristiti za promociju akcije i praćenje rashoda predizborne kampanje.

I ne zaboravite:   Imamo pravo znati!