Dalmatincima kompjutor služi za zabavu

Zagrepčani pak računala radije koriste za poslovne obveze. Dvanaest posto Hrvata u dobi od 17 do 40 godina ne koristi se osobnim računalom, a onih 78 posto koji su vični radu s novim tehnologijama najviše ga koriste za zabavu. Broj osoba koje se koriste računalima popravio se u odnosu na 2007. za tri posto, što pokazuje pozitivan trend opuštenijeg korištenja tehnologije... U hrvatskim poslovnim vodama najveća je potražnja za programerima i razvojnim IT inženjerima-developerima, i to za Java i Microsoft platforme. Njihovo je školovanje dugotrajno i skupo, zbog čega vlada i najmanji interes među polaznicima edukacija. Ipak, gotovo svi zapošljavaju se odmah nakon završetka izobrazbe ...

Piše: Marijana Šešo / EPEHA
Izvor: Slobodna Dalmacija

Dalmatinci već drugu godinu zaredom prednjače u korištenju računala za zabavu, igranje kompjutorskih igrica i surfanje webom, jednako kao i Gorani, dok Zagrepčani računala radije upotrebljavaju za izvršavanje poslovnih obveza, izvijestio je član Uprave Algebre Hrvoje Balen na konferenciji za novinare.

Od svih ispitanika koji upotrebljavaju kompjutor, za zabavu ga najčešće koristi 40 posto, njih 24 posto upotrebljava računala za poslovne svrhe, a 23 posto ispitanika služi se kompjuterom za obrazovanje.

Rezultati su to ankete Učilišta Algebra i agencije Valicom, na uzorku od 4000 osoba u dobi od 17 do 40 godina iz najvećih hrvatskih županijskih centara.