Dugoraćke Maškare: Izgorija je krivac za sve naše probleme!

Dugoraćke Maškare 2009Dugoraćke Maškare 2009Evo nakon dugo godina obnovili smo naše i vaše DUGORAĆKE MAŠKARE. Inspirirani našim političarima i ovim što nam čine, vratili smo se nazad u Dugi Rat i prije devet dana konačno preuzeli vlast i proglasili Dane Blagostanja. Vjerovali smo da će dani DUGORAĆKIH MAŠKARA ipak biti malo drukčiji od onih ostalih dana u godini u ovoj našoj maloj Općini i mogu Vam reć da smo u tome donekle i uspili. Za vrijeme naše kratkotrajne vladavine postavljeni su svi kameni temeljci i učinjene lipe radne marende za pronalaženje kvalitetnih rješenja svih naših gorućih problema. Prostorni plan je po našem Akcijskom Planu triba proć kroz filter struke, a ne visoke lokalne politike, i bit usvojen na prvoj velikoj marendi Dugoraćkih Maškara, a zašto je nije bilo pitajte ciciju Gorana. Meštar Jadran je uzeja palicu vladara i u Općini nam je skoro zavladala renesansa! Med i mlijeko! ...

DUGORAĆKE MAŠKARE

Izgorija je krivac za sve naše probleme!

Izvor: Udruga 'Tvornica' Dugi Rat
Fotografije: Ruža Žilić Ivanišević, Tončica Žilić, Arsen Brničević, Luka Pavelić

Dugoraćke Maškare

Rora, Moro i ekipa su deboto krenuli položit kamen temeljac za dugoratsku sportsku dvoranu po projektu našeg Joška pa ih je tog jutra zameja snig.

Slavo s Bebićima je naliva podumintu za novu ambulantu na starom mjestu pa se s Mosora stromizdija odron. Da nisu spretni i okretni moglo je svašta bit. 

Moja malenkost i chef Rino smo danima otvarali i zatvarali Pučku kužinu, ajme kad se sitim koje su to meme bile, a tek deserti i druženja sa penzionerima...

Slobo je vridno tira ciple iz porta i ka Gobac isplanira gradit bazen za skorašnje Svjetsko prvenstvo u Vaterpolu, a Jole Ministar i Trener je konačno dogovorija i zatvorija s općinskim gospodarstvenicima financijsku konstrukciju za sanaciju i revitalizaciju svih izgrađenih i neizgrađenih sportskih igrališta u Općini.

Goran Precjednik je dobija u zadatak da sanira kino i izmisli u mistu jedan oveći Dom kulture (s pripadnim Domom Mladeži, da nam mladost ne zebe po parku) di mogu stat svi naši folkloraši s orkestrom i klapom i sve slike naših Poljičkih slikara naive.

Neno Panker je, pak, dobija da u duhu kršćanske pomirbe pozove one kurjožaste Slovenke na nadolazeći moto party (Neno, iman pola sobe viška, neću im smještaj naplatit, samo boravišnu pristojbu!).

Armando s savjetnikom Ćarom triba je oformit zaštitarsku službu koja bi čuvala svekoliko zelenilo u parku i ribe u dugoratskom akvatoriju.

Vatreni Milan je upisa treći stupanj tečaja Engleskog jezika jerbo sluti da će mu i uz prevoditelje iz Općine to uskoro tribat ...

Dugoraćke Maškare 2009

Nakon preuzimanja ključa Općine od bivšeg (i sadašnjeg načelnika) i instaliranja Meštra Jadrana na čelno misto za stolom Dugoraćkih Maškara sve je bilo lipo i krasno, sve je počelo rast i cvitat, osmjeh se konačno vratio na lica dugoraćana, a mene su čak i cure počele nešto lipše gledat, ma sve je živnulo i krenulo nabolje, sve... dok nije došla ONA,...

Recesija. Deflacija. Kriza. Zatvorena špina!

Hebi ga, učinili smo šta smo mogli. Malo, kažu jedni. Puno, kažu drugi. Istina je, kao i preporuke Ekonomskog vijeća, uvijek negdje u sredini...

Je, moramo to napokon teška srca priznat... i nas je uvatila recesija!

Penzioneri govore da je njihovu penziju već davno uvatila recesija. A šta se naše Općine tiče.. izgleda da je i nju takla.

Odlučili su prodati svog ljubimca - Yuga da bi pred izbore našli pare za sagradili dvoranu, vatrogasni dom i novu ambulantu.

Prijedlog na prijedlog ponovljenog prijedloga Prostornog plana im je, po našem sudu, pravo umjetničko djelo - gdje je umjetniku falilo mašte, tu se našla žuta štrika!

Nama najdraži dio zadnjeg Plana je dugoraćka zaobilaznica i čvorovi na njoj. Tad ćemo moći zaobići i izbjeći sami sebe i onda ćemo živjeti u sreći i miru u Republici Dugi Rat.

U svemu ovome ne smijemo zaboraviti zahvaliti vlasnicima Tommy-a i Studenca na potpori pri prikupljanju novčanih sredstava za Božićne poklone djeci.

Zamislite, oni su se iskazali i donirali vrijednih 0,00 kn za našu dragu dječicu. Od sveg im srca hvala!

I Tommy i Studenac, a pogotovo ministar Šuker mogli bi naučit puno od našeg Vlade Kune, koji bez problema prikupi od svita kuna dovoljno da mu život prođe bez briga i u veselju.

Mnogo je primjera iz običnog puka od kojih se učit može!!

Dugoratske maškare


OPTUŽBA

Nakon što smo locirali, identificirali, uhitili i pred dugoraćane na pokladni utorak transferirali krivca za sve naše probleme, gospodina MUĆKA PLANIĆA, naš Bajićevski tužiteljski tim sročio je Uskočku optužbu mrskom zlotvoru.


Kriv je jer još nije prošao Prostorni plan,
A sve to jer je netko i boje i lončiće pomiješao
Pa sad ne zna u kojoj općini mu je rep
a u kojoj glava!

Kriv je jer Tvornica još srušena nije
Razlog tome navodno neka dozvola je!
Daj Mućkalo dozvolu dok si još živ!
Možda te i poštedimo!

Kriv je što smo nespremni dočekali zimske uvjete,
pa su tog jutra sve betonirane površine našeg malog mista
postale javna klizališta!

Kriv je  jer se u našem malom mistu
još ni jedno parkiralište svrsi privelo nije
I to bi bilo još jedno ili dva radna mista!
A i prihoda bi bilo! Kunu ili dvije!

Kriv je jer se još dvorana napravila nije
pa nam se naša dica razigrana
oko škole penju na orije!

Mućko Planić - dugoratski Krnje

Kriv je jer vatrogasce naše Englezi na ulicu tjeraju.
Kriv je jer u novootvorenoj dugoraćkoj pizzeriji ima pizze, ali nema pušenja.
Kriv je jer će nas zaoooobići zaobiiilaznica.

Kriv je jer materijal iz kanalizacije izlazi na šahte
Kriv je što toaletni papir nije predviđen za reciklažu
i nema povratnu naknadu - manje bi ga bilo, vjerujte!

Kriv je jer zvona na crkvi više ne zvone
i to otkad se Ćapo mlađi oženija.

Kriv je jer se još jedna peć u tvornici nije srušila.
A obećao je da će je srušiti još lani.

Ko zna možda je Ćapo stariji obeća dimnjak rođaku Slavi
koji je vrsni graditelj letećih dimnjaka…

 


Nakon toga dugoratski puk, okupljen na Poljičkom trgu, poslušao je što obrana g. Planića, čuveni Haaški odvjetnici, imaju reći njemu u prilog

Haaški odvjetnik

 

OBRANA


Nadam se da mog klijenta, MUĆKA PLANIĆA iz Dugog Rata, nećete optužiti za par previda i par sitnica, jer jedino on zna koliko je dobrog mistu i mještanima napravio!


Nije kriv šta nam je proda svu didovinu - pa nećemo valjda živit 100 godina!

Nije kriv šta pada kiša pa se cestom ne prolazi bez opasnosti od zemljanih i kamenih lavina

Nije kriv što naši turist u mistu nemaju di pojist pjat juve nego po onom zvizdanu moraju pješačit  do na Glavicu!

Nije kriv što se nije riješio prometni čvor koji nastane za vrijeme kiše ispred OŠ Jesenice.

Nije kriv što prošlo lito nije održana tradicionalna ribarska fešta na GLAVICI.
Triba je Mate Bradarić osnovat Udrugu s kumićima pa bi ih možda TZ i Općina i potpomogla!

Mućko Planić - dugoratski Krnje

Nije kriv  ni zbog onih kanalizacijskih šahti.
Ne puštajte vodu posli svakog sranja.

Nije kriv ni što peć nije srušena.
Reka je on njima da je sruše ali nije ima mikrofon
pa ga nisu dobro čuli.

Nije kriv ni što dvorane, nove ambulante i drugih važnih sadržaja u mistu nema.
Kad je radija plan mislija je da nan to ništa neće tribat, jerbo će nas Englezi sve zaposlit pa nećemo imat ni vrimena bit bolesni, a kamoli se rekreirat po dvorani.

Nije kriv ni radi oni parkirališta. Ma nami će svit ubuduće samo kruzerima dolazit
A dugoraćka će dica morat pojačano učit strane jezike


Potom je predsjednik časnog Višeg Maškaranog suda nakon konzultacija sa porotom na Poljičkom trgu, donio neopozivu, punovažnu, drugostupanjsku presudu.

Haaški odvjetnik


 

PRESUDA


Puče dugoraćki, dućki i jesenički, čuli ste iznesenu neospornu i tešku optužbu, argumentiranu našom tužnom svakodnevnicom.

A šta se tiče iznesene obrane, ona je površna, neodgovorna i kao da ga brani odvjetnik Nobilo. Skoro nijednu optužbu on nije uspija pobit.

I zato je presuda kratka i jasna:

Osuđujemo ga na smrt spaljivanjem!

Neka gori na lomači !!!

No prije izvršenja kazne, evo čujem od kolega, da krivac čak i tastament ima, te nas moli da ga puku našem pročitamo.


Dugoraćke maškare 2009

 

TESTAMENT  (OPORUKA)


Ja, Mućko Planić, pri zdravoj pameti i desnici junačkoj, a sluteći da se revizija privatizacije bliži, a pravna država nadire u svih šešnest, svo svoje stanje i imanje, sve pokretnine i nekretnine, sve euriće i domaće životinjice, pripisujem dolje navednim dragim mi osobama…

Budućim gradonačelnicima naše dične Općine želim da ne izgube pravo na mjesečnu naknadu za nezaposlene ukoliko im se radne knjižice nađu u džepu

Za ugodno kupanje našem načelniku Jerku i njegovoj gospođi ovim testamentom ostavljam nove kupaće, sapun, te luftić madrac na napuhavanje

Našem dragom mesaru Mediću poklanjam mukte reklamni slogan "U mesara Medića uvijek možete naći svježu svinjsku glavu". Pa neka se vrti neštedimice na TV Dugi Rat

Našem precjedniku Goranu, čovjeku za sve funkcije i za sva vremena, umjesto radnih zadataka poklanjam pravo nadogradnje zgrade na Streljani

Našem Jošku, vitezu od kista i rukometa, oporučno ostavljam važeću lokacijsku i građevinsku dozvolu za dugoraćku sportsku dvoranu

Kad uskoro dođem u nebeske Oaze sitit ću se našeg Bekavca.. Želim mu puno, puno gostiju tipa Baka

Dugoraćke Maškare 2009

Dragi prijatelji kladioničari, ostavljam Vam karijolu za pribacit dobitak iz kladionice

Dragom našem Domagoju Vukoviću ostavljam ladanjsku kuću u Podstrani, blizu ženinih, uz želju da se odmah u nju useli

Našem neumornom trudbeniku Puljku oporučno ostavljam penzije penzionera koji rade u njega. I to iz oba stupa

Našem folklorašu Raljeviću ostavljam na upravljanje, dok se ne sori sama od sebe, staru Općinsku zgradu

Apoteci Dukić testamentom ostavljam produženo radno vrime, jerbo dok ona uspije potpisat sve ricete, proće vrimena i vrimena.

Doktorici Senki Čudini poklanjan Simpa paket da se pacijenti mogu upisivat i priko poruka, te noću kad drugi spavaju, jer ona je TURBO DOKTORICA. Da je nema tribalo bi je izmislit!

Profesoru Zeliću želin da penziju dočeka ka Načelnik ove Općine. Neka se više okani Omišana!

Našem Nedi Čepiću ostavljam Puzu za rad i atmosferu u popularnom dugoratskom lokalu na neodređeno

Dugoraćke Maškare 2009

Šjor Uvodiću ostavljam bagere Ante Trge nebi li malo dublje potkopa oko kuće.
Dubokooo je, ali ko zna možda mu se posrići. Možda zemni plin otkrije!

Pošto je našem Čepi propala saborska mirovina, ostavljam mu vijećnički dodatak na penziju i rentu od kanalizacije

Lokalnom internet uneredniku Mladenu Banoviću doniram doživotnu pretplatu na palaćinke u Stjepka i Rake

Proglašavam našeg Armija voditeljem čuvarske službe Pomorskog dobra Dugog i Malog Rata. Ribe, čuvajte se!

Ravnatelju Anti Nazoru ostavljam jednu kućni pomoćnicu jer mu žena radi cili dan a on je u školi danju i noću, pa nek mu u tećici dikod donese štokod tepla za marendat
 
Gospodinu Kapulariću rezerviram apartman poviše novootvorene pekare da dikod malo ubije oko.
Triba noću u ova krizna vrimena čuvat svoje nekretnine da od silne bure kojim slučajem pokretnine postale nebi!

Bošku Nazoru, najboljem sportskom pedagogu i treneru u državi, ostavljam na besplatno korištenje uređenu trim-stazu Dugi Rat - Staro selo Duće oko Lonđinove kućice

Dugoraćke Maškare 2009

Našim kumunalcima, Bebi i Bebićima, ostavljam oporučno velike gradele i još veću teću. Jedino će me se oni lipo sitit!

Momi Žiliću ostavljam Kikija kao druga za bacit na karte. Možda jednom uspiju i dobit Igora i Ćupu

Najboljem gospodarstveniku u Općini, Dežuloviću, ostavljam četiri gratis šišanja kod najboljeg obrtnika u Općini, velikog meštra i ništa manjeg đentlemena - Marka Balića!

Poručija bi našem gospodarstveniku Samcu da stare elektrode, kojima je još u vrime Tvornice isteka rok, ne mogu izdržat nalete bure. Šifra: kućice u Orkana

Radnicima trafo-stanice Dugi Rat ostavljam lokaciju biše turističke kave u Dućama. Je daleko od mesnice, ali je lip pogled.

Silvani i Neni Pavliću iz "Murtile" ostavljam sva autorska prava na reklamni slogan: "Poslije odlične spize lagan san želi vam vaša Murtila".

Rori i Dragi Čopcu ostavljam malo korištena radna odijela sa reklamnim natpisom: "Ukopi, Iskopi, Pečenje gratis!"

Bajkerima iz Reborna ostavljam malo stado kozlina, da im se nađe, budući da za svake naše fešte, pa i one od Soparnika, oće nešto zavrtit na ražnju

Svaka čast Arsenu Brničeviću za ono priznanje u Zagrebu, ali šta je Armija izbacija iz Rivice – e to mu je potez godine!

Ivanki Periš ostavljam plaćeni tečaj jezika – Šprehenzi Dojč? – na veleučilištu. Prijevoz gratis.

A kad smo već kod besplatnog prijevoza, Petru Kaćunku doznačujem besplatnu pokaznu kartu na liniji 69, Dolac - Dugi Rat – Dolac, i rezervirano misto na šentadi u parku ispod bombaša

Dugoraćke Maškare 2009

Svim našima u Općinskom vijeću poklanjam kartu za Sjeverni pol u jednom smjeru. Samo Vi dragi vijećnici možete dovest klimu na planeti opet u red i spriječit daljnje otapanje leda

Poglavarstvu ostavljam kartu za Južni pol u jednom smjeru, tako da se više nikad ni slučajno ne možete nać s Vijećem. Blago se pingvinima kad vi dođete!

Neimaru Mengoti ostavljam u trajno nasljedstvo rektorsko mjesto fakulteta di je završija građevinu – Sarajevo, smjer HDZ

Slobi ostavljam špil igraćih karata za bacit na briškulu i trešetu i poruku da se uvati toga a ne politike. Nije žvaka za seljaka!

Za sve dobro što je učinija za našu Općinu i misto, našem Bendi ostavljam plaćenu ispovid i lemozinu kod don Zdravka, a valjda će ga uspit i pričestit

Željku Kalini ostavljam šolde da uspije podmirit dug od komunalne naknade

Goranu Tafri iz HSP-a ostavljam pet bijelih i čistih majica jerbo ga više ne mogu gledat u crnom

Jozi Vukasoviću ostavljam sadnice za park na Bazilijevom groblju

Dugoraćke Maškare 2009

Branku Bliznacu ostavljam projekt i sve dozvole za građevinsko-turističku zonu na potezu Kamp Duće Luka

Mrkonjiću darujem na upravljanje, održavanje i rukovođenje najnovijih frižidera u novosagrađenoj jeseničkoj mrtvačnici

Doktoru Čizmiću oporučno ostavljam sve šolde za otvaranje ordinacije u Dugom Ratu. Njega ne more zafrknut reforma zdravstva – pacijenti su mu zagarantirani

Pavi Tomiću ostavljam kemijsku olovku i blok za prijave komunalnog nereda u Općini Dugi Rat. Piši Pave, vrime je!

Doktoru Banoviću ostavljam radno misto ravnatelja u ambulanti koju je sagradio u skladu s predizbornim obećanjima

Vladimiru Periću ilitiga Vladi Kuni ostavljam misto pročelnika za financije naše male Općine, jer jedino još on može izbit koju kunu od raje

Našim dragim djelatnicima Općine ostavljam plaćeni vikend wellnes u Korenat Point Resortu, naravno, ako ikad bude sagrađen, da se mogu odmoriti od svojih mnogobrojnih obveza

Dugoraćke Maškare 2009

Vaterpolistima Korenta ostavljam oporučno svoj dil mora kraj garanfulina za izgradnju bazena

Ðunđi prepuštam prvenstvo u bacanju vrše na dugoraćkoj govnari

Stanarima Hotela poklanjam besplatno stanovanje u istom u narednih 20 godina. Režije gratis

Našem Orkanu ostavljam novce za plaćanje troškova iznajmljivanja Boškova autobusa za odlazak na pripreme u Češku

Joli Paviću ostavljam preplaćenu licencu za trenera u rukometnom klubu jer jedino to još nije bija

Jozi Čikotiću ostavljam šolde za financiranje dolaska djece na trening, jerbo je petoro dice za jedan klub malo

Živki Terziću još ovo malo vrimena što mi je ostalo nudim svu svesrdnu pomoć pri organizaciji sindikalne zimnice i plesa

HVIDR-i poklanjam češalj za češljanje svojih redova od falših članova


Dugoraćke Maškare 2009

I na kraju ovog Testamenta, dragi moji dugoraćani, ostavljam Vam svima jedan veliki šator koji će pokrit ovo ludo, smišno misto, njegove velike, falše glumce i vođe u prvim redovima, te sav ovaj mali svit iza, koji se smije da ne bi plaka.

Jedino to Vam fali moji Dugoraćani…


I JOŠ NEŠTO.. ČEKAJTE… PRIPREMITE SE … SVIMA VAM DAJEM MOJU ŽUTU BOJU.
NE CRVENU! NE ZELENU! SAMO ŽUUUTU! I KAŽEM VAM..

Dugoraćke Maškare 2009

NEKA BUDE GRAÐEVNO I BIT ĆE  GRAÐEVNO !!


Vaš Mućko

 

Nakon ovog odužeg monologa Mućka Planića, koji je izvukao i pokoju suzu na oči među prisutnim pukom, krivac za sve općinske probleme u proteklom Ljetu Gospodnjem 2008. sproveden je na stratište - u Dugoratsku lučicu.

Maškare


NOSITE GA! ZAPALITE GA! DA GA MOJE OČI VIŠE NIKAD NE VIDE!!   - vikao je meštar Jadran praćem gromoglasnim klicanjem prisutne svjetine.


Maškare

Vesela povorka je krenula ulicama Dugog Rata.

Zbog zaštite ljudskih prava i zaštite digniteta naših zlotvora nećemo sad ulazit u detalje onog što se zbivalo u Lučici.

Dugoratske maškare

Ukratko, zlotvor je platio glavom za svoje grijehe. Izgorio je u dim zajedno sa svim našim nadama za boljitak u 2008. A tko zna, možda nam ova 2009. napokon donese sriću i prosperitet u naša mala mista.

Dugoratske maškare


Nakon posljednjeg ispraćaja maškarani puk je udrio brigu na veselje. Ta zar nismo rješili sve svoje probleme?!

Krenulo se u obilazak dugoratskih kafića, krenulo se u druženje s ekipom, raštrkali smo se po ulicama, kućama, da bi se opet svi zajedno našli na plesu pod maskama u jedninom nam dugoratskom hotelu gdje je zabava potrajala do dugo u noći ili bolje reći do rano ujutro.

Obilazak dugoratskih kafića i druženje i ludiranje s maškaranom ekipom, približiti ćemo Vam u jednom od idućih članaka, a sada bi bio red popratiti i vraćanje ključa Općine starom-novom načelniku, Jerku Rogliću.

Dugoratske maškare

 

VRAĆANJE KLJUČA OPĆINE NAČELNIKU


U proteklih osam dana naše vladavine proveli smo pravu Obamizaciju mista! Iskopali smo temelje za sve što triba gradit, dvoranu, ambulantu, vatrogasni dom, pokrenuli sve što Općinari nisu stigli.

Radili smo ka da sutra ne postoji i još smo se pritom uspili dobro zabaviti!

Pronašli smo, optužili, osudili, i spalili krivca koji je zakuva sve naše probleme!

Šjor načelniče, osigurali smo Vam sve preduvjete da nam misto i nakon kraja ove naše kratke vladavine nastavi cvitaz! Ma barem u ovom predizbornom razdoblju!

Vraćamo Vam ovaj ključ Općine u nadi da će se u njoj više radit i da nećete više dopustit nikakvom Mućku, a niti ostalima iz Krnjine velike familije, da nam rade štetu po našoj maloj Općini!


Dugoraćke Maškare 2009 

VESELITE SE poštovani svitu dugoraćki, dućki, jesenički, drage nam gošće i gosti!


 

Maškare ća mogu maškare,...


Ti ne znaš da san sinoć
U maškarama bija
Pripoznala me nisi
U vrići san se krija

A tamo si me čeka
Pred vratima portuna
Pripoznao me nisi
U vešti od lancuna

Maškare ća mogu maškare
S menon si se jubila u tami
S maškaron sa jednom maškarom
I rekla si da ništa mi ne fali

A sve mi mane vidiš
I skandale mi praviš
Sa maškaron se jubiš
A meni se ne javiš

Prominija san govor
Pa nisi znala tko je
I tija san se otkrit
Al vako mi je bolje

Maškare ća mogu maškare
S menon si se jubila u tami
S maškaron sa jednom maškarom
I rekla si da ništa mi ne fali ...

 

dugoraćke maškare

Povezani članci

Who's Online

We have 77 guests and no members online