Napokon lokaliziran požar kod Piska

vatrogasacPožar kod Piska lokaliziran je poslijepodne oko 14,30 sati, izgorjelo je 45 hektara trave, niskog raslinja i borove šume, a u tijeku je sanacija požarišta, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). Veliki požar kod Piska, koji je dojavljen u Vatrogasno operativno središte DUZS-a u ponedjeljak, 12. ožujka, gasila su dva zrakoplova kanadera te dobrovoljna vatrogasna društva (DVD) Omiš, Dugi Rat, Baška Voda, Brela, Zadvarje, Kučići, Gata i Državna intervencijska postrojbe (DIP) Split ...

Izvor: DUZS, DalmacijaNews
Foto: Ante Čizmić / Cropix


GASITELJI UZ POMOĆ  KANADERA OBUZDALI VATRU U PISKU

Ruke su nam krvave od drače

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Unatoč paničnim izvješćima pojedinih portala, kuće u Pisku i Marušićima nisu bile u opasnosti. Požar, koji je izbio u ponedjeljak, da bi se, usljed jačanja bure, ponovno rasplamsao unoći s ponedjeljka na utorak, tijekom jučerašnjega poslijepodneva stavljen je pod nadzor.

- Spasio nas je kanader, vatra je u okruženju - kratak je i nedvosmislen u svojoj izjavi bio Višeslav Pešić, zapovjednik DVD-a Omiš, čiji su članovi, uz kolege iz Dugoga Rata, Kučića, Lovreća, Zagvozda te s Makarskoga primorja i sinoć bdjeli na požarištu.

dvd dalmacija

Opožareno je šezdesetak hektara borove šume, pri čemu je u jednom trenutku prijetilo izatvaranje Jadranske magistrale, jer se vatra bila sasvim spustila prema cesti koja iz Omiša vodi prema Makarskoj.

Gasiteljima je veliki problem vjetar, točnije bura pomiješana s tramontanom, tako da je i kanader, unatoč višekratnim pokušajima, teku poslijepodnevnim satima, kada se vjetar malo smirio, uspio obaviti svoj zadatak.

Ipak, još veći problem su piromani koji proteklih dana, kao da su sinkronizirani, pale Dalmaciju ne dopuštajući gasiteljima ni trenutak predaha.

I požar u Pisku, složni su svi s kojima smo razgovarali, spada u red sumnjivih. Najblaže rečeno.

dvd dalmacija

Ma, nema tu nikakve sumnje. Ovaj požar zasigurno nije slučajno izbio - kaže nam Ozren Malenica, vatrogasac dugoratskog DVD-a, otkrivajući kako već danima, ili, da budemo precizniji, noćima, kući odlazi samo da se presvuče.

- Gori u Dućama, trči u Duće. Nismo tamo ni ugasili, kad javljaju da gori u Rupotinama, pa trči u Rupotine. Pa u Podstranu, pa evo sad u Pisak. A ćujen da i na Slimenu gori... - nabraja Malenica pokazujući nam ruke izbodene dračom.

dvd dalmacija

Povezani članci

Who's Online

We have 73 guests and no members online