Ljeti će prijetiti velika opasnost od požara

DVD DalmacijaPrema vremenskim prognozama očekuje se odlična turistička, ali - na žalost - i vrlo teška protupožarna sezona, najvjerojatnije puno teža i zahtjevnija nego prošle dvije, upozorio je glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Mladen Jurin. Na konferenciji za novinare u DVD-u "Hrašće" Jurin je potvrdio da će Hrvatska za borbu protiv vatrene stihije ovog ljeta imati spremno gotovo 5.000 gasitelja, uključujući pripadnike profesionalnih i dragovoljnih vatrogasnih društava, ali i dio zračnih i kopnenih snaga Hrvatske vojske. U novu sezonu gasitelji ulaze potpuno spremni. Bogatiji su za 34 nova vatrogasna vozila, računajući i ovo nedavno predano dugoratskim vatrogascima, ali i za dodatnih 15 milijuna kuna koje vlada izdvojila zbog najave mogućih pojačanih protupožarnih aktivnosti ove sezone ...

Priobalju će prijetiti velika opasnost od požara

Za borbu s vatrenom stihijom Hrvatska ima 5000 spremnih gasioca i čak 47 dodatnih baza na otocima i priobalju

Piše: Mile Franičević /Vjesnik

Vatrogasac u borbi s plamenom»Želimo djelovati odmah. Čim se pojavi požar, nastojat ćemo odmah biti u njegovoj blizini. Zato na otocima i priobalju unaprijed želimo smjestiti dodatne vatrogasne snage, i to na mjestima na kojima smo dosad imali najviše požara. Pripremamo čak 47 takvih lokacija, a na njih ćemo s kontinentalnog dijela zemlje prebaciti gotovo 2.000 gasioca« objasnio je Jurin.

Još u veljači ove godine napravljen je plan angažiranja vatrogasnih snaga, uključujući i angažiranje najvećeg broja dodatnih vatrogasnih baza dosad.

Prvi put dodatnu će sezonsku vatrogasnu bazu dobit će i poluotok Pelješac, a njezino će sjedište biti u Orebiću.

Predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Marijan Mlinarić predstavio je uoči Dana vatrogastva i blagdana njihova zaštitnika, svetog Florijana, dio tradicionalnih preventivnih aktivnosti, kojima vatrogasci u svibnju obilježavaju mjesec zaštite od požara.

Povezani članci

Who's Online

We have 60 guests and no members online