Hrvatska može i mora bolje - Podrška cjelovitoj kurikularnoj reformi

U srijedu, 01.06. s početkom u 18 sati u Splitu, na trgu Gaje Bulata (ispred HNK) održati će se podrška Dalmatinaca inicijativi "Hrvatska može bolje". U zemlji u kojoj se ni oko čega ne možemo dogovoriti, neka barem obrazovanje naše djece bude mjesto gdje će Hrvatska pokazati jedinstvo. Osigurajmo barem našoj djeci odrastanje u modernom, kvalitetno osmišljenom obrazovnom sustavu koji će im dati konkurentna znanja i vještine za život u 21. stoljeću.. Podržimo cjelovitu kurikularnu reformu koju vodi dr. sc. Boris Jokić i tim stručnjaka, temeljenu na znanstvenim činjenicama. Ovo je jedina reforma koja se počela provoditi u našoj državi, a i ona je nažalost praktično zaustavljena! Vlada i vladajuća saborska većina političkim pritiscima opstruiranjem je uspjela zaustaviti i ono što entuzijastični stručnjaci pokušavaju napraviti. Krajnje je vrijeme da se šutljiva i pasivna većina našeg društva aktivira i da političkim elitama, partijskim vojnicima i interesnim zajednicama pošalje jasnu i nedvosmislenu poruku da su dobro obrazovanje, stručnost i ljudski resursi važni za budućnost Hrvatske. I da Hrvatska ima budućnost za koju ćemo se (iz)boriti. Obrazovanjem, kritičkim razmišljanjem, marljivim radom, pameću, aktivizmom.. Ovo je prvi korak. Krenimo! Vrijeme je da preuzmemo građansku odgovornost za ono što se dešava u Hrvatskoj. Diljem Hrvatske, na isti dan, u isto vrijeme, organizirani su prosvjedi podrške cjelovitoj kurikularnoj reformi. Podršci se priključuje i Dalmacija stoga dragi roditelji, učenici/ce, profesori/ce, učitelji/ce, odgajatelji/ice, ravnatelji/ce, studenti/ce, ali i svi ostali prosvjetni djelatnici/ce, članovi građanskih inicijativa, udruga, aktivisti/ice i građani/ke - pridružite nam se na prosvjedu podrške u srijedu 1.lipnja u 18h, u Splitu, na Trgu Gaje Bulata, ispred HNK.

U organizaciju prosvjeda uključene su građanke i građani, inicijative i organizacije mladih i za mlade, roditelja i druge organizacije civilnog društva, sindikati, osobe iz kulturnog i javnog života.

Dođite na prosvjed. Pozovite svoje ukućane, susjede, prijatelje, kolege s posla. Hrvatska zaista može bolje. Pokažite to i svojim prisustvom!

Svi podržavatelji inicijative navedeni su na stranicama Inicijative.


Cjelovita kurikularna reforma

Cjelovita kurikularna reforma je, između ostaloga, usmjerena na:
- razvoj temeljnih kompetencija za cjeloživotno učenje,
- povećanje razine funkcionalnih pismenosti učenika,
- Povezanost obrazovanja s interesima, životnim iskustvima, potrebama i mogućnostima učenika,
- Povezanost obrazovanja s potrebama društva i gospodarstva,
- Jasno određenje odgojno-obrazovnih ishoda (ishoda učenja) i to ne samo onih kognitivne prirode (znanja), već i onih koji osiguravaju razvoj stavova, vještina, kreativnosti, inovativnosti, kritičkog mišljenja, estetskog vrednovanja, inicijativnosti, poduzetnosti, odgovornosti, odnosa prema sebi, drugima i okolini, vladanja i brojne druge.
- Osiguravanje veće autonomije učitelja i nastavnika u izboru sadržaja, metoda i oblika rada, ali i poticanje primjena metoda poučavanja i učenja koje omogućuju aktivnu ulogu učenika u razvoju znanja, vještina i stavova uz podršku učitelja/nastavnika i u interakciji s drugim učenicima.
- Jasno određenje kriterija razvijenosti i usvojenosti odgojno-obrazovnih ishoda, čime će se osigurati osnova za objektivnije i valjanije ocjenjivanje i vrednovanje učeničkih postignuća.
- Korjenitu promjenu ocjenjivanja, vrednovanja i izvještavanja o postignućima učenika u smjeru vrednovanja kao integralnog dijela procesa učenja...

Povezani članci

Who's Online

We have 217 guests and no members online