Najbolje od vina što Dalmacija ima

Blagodat visokih otkupnih cijena grožđa zadnjih je godina nagnao mnoge vinogradare da obnove zaboravljene vinograde. To se najbolje može svjedočiti na Pelješcu i na Hvaru. Krajolik Hvara se mijenja dramatično. Prošlostoljetna glavna kultura - lavanda, koja je obojala otok u ljubičasto, gotovo je u potpunosti ustuknula pred velikim povratkom vinove loze. Najbolje to oslikavaju terasasti vinogradi koje je vinarija Svirče zajedno sa svojim zadrugarima i kooperantima, te Badelom 1862, na nepristupačnim terasama padine što se spušta od vrha Svetog Nikole prema Svirču, obnovila u proteklih par godina. Uspon od kojeg zastaje dah, slika koja nikog ne ostavlja ravnodušnim. Slično je i na Pelješcu. Krajolik se u odnosu na rane devedesete u potpunosti izmjenio. U svakom njegovom kutku niču novi vinogradi, a posebna je gužva na njegovom najboljem položaju Dingaču ...


IN VINO VERITAS
 
Najbolje od vina što Dalmacija ima
 

Dalmatinsko vino proživaljava novu mladost - pravu vinogradarsku renesansu

 
Piše: S. Špiranac / Jutarnji List
Izvor: Jutarnji List

 
DingačNovi se nasadi penju pod sam vrh brda, na nepristupačne i vrlo strmovite padine, koje se zbog povoljnije klime i škrtijeg tla od dijelova bliže moru smatraju najperspektivnijim  pozicijama za crno vino uopće.
 
Dingač od Bure primjerice dolazi iz tih vinograda. Isti zanos vlada i u drugim djelovima Dalmacije, a očito je zarazio i neke velike ulagače. Primjerice Zlatan Plenković je posadio ogroman vinograd na padinama Biokova odakle već dolazi vino na tržište.
 

Izmijenjeni krajolici
 
U Komarni kod Pelješca, na južnim padinama okrenutim moru je posađeno nekoliko značajnih vinograda koji će kada dođu u rod donijeti vrlo veliku količinu novog vina na tržište. Glavni su ulagači poduzeća Rizman (obitelj Štimac) i Saints Hills (poduzetnik Ernest Tolj).
 
U Imotskoj krajini također niču vinogradi. Obitelj Grabovac vraća vinograde iz Imotskog polja natrag na prave vinogradarske položaje, okolne padine, gdje su zasadili ogroman vinograd. Nisu tu stali, u okolici Trogira također su zasadili oko 13 ha potpuno novih vinograda.
 
U okolici Šibenika niče niz velikih vinograda babića. Jedan, veličine 12 ha, je zasadio dvojac Plenković - Dunđer, drugi vinograd podigla su braća Kursan. Kod Primoštena je vinarija Suha Punta (Leo Gracin i partneri) također posadila veliki vinograd Babića.

Generacija gladna uspjeha
 
Tolika količina potpuno novih vinograda zajedno sa onima obnovljenim uskoro će u potpunosti izmjeniti, ne samo vizualni doživljaj Dalmatinskih vinogorja, već i desetljećima ustaljen poredak moći.
 
Naime, neki od dosadašnjih glavnih igrača u vinarstvu Dalmacije to više zasigurno neće još dugo biti. Morati će ustupiti mjesto novoj generaciji biznismena, punoj ambicija i gladnoj uspjeha.
 
Sva sreća da je tako, jer na toliko željena strana tržišta nas dosadašnja uspavanost sigurno ne može odvesti, a veličanstvene autohtone sorte Dalmacije to definitivno zaslužuju.
 
Najvažnija vinarska kuća u Dalmaciji desetljećima je bila Dalmacijavino. Nekim čudom, istodobno kada su poduzetnici poput Plenkovića, ali i zadruge poput Svirča ili Dingača, iskoristili zanos i novootkrivenu ljubav nacije prema crnom vinu, te zabilježili najplodonosnije godine u povijesti svog poduzetništva, Dalmacijavino je bilježilo gubitke, a bilježi ih i danas.

Uspješni primjeri
 
Uspješne obiteljske vinarije iz devedesetih poput Plenkovića, Skaramuče, Miličića, Tomića ili Grabovca, te uspješne zadruge poput Donje Bande, Svirča ili Dingača preuzele su lidersku poziciju. Bivšim “velikima” je još samo ostalo baviti se stolnim i jeftinijim vinima u velikim pakiranjima.
 
Međutim, ni novi glavni igrači neće moći dugo spavati na lovorikama, jer na vratima je nova generacija vrlo ozbiljnih vinara.
 
Najbolji primjeri su Korta Katarina i Saints Hills. Korta Katarina vođena od strane kroatiziranog Amerikanca Jeffa Reeda vjerojatno ima najkvalitetnije vođeni podrum u Dalmaciji, vrhunsku talijansku tehnologiju u podrumu i trajno zaposlenog nadarenog enologa.
 
Vino im je, bez obzira što im vlastiti vinogradi tek stižu u rod, već u samom vrhu hrvatske kvalitete. Saints Hills Ernesta Tolja zasadio je na najboljim položajima Dingača veliki vinograd, a za stručnu potporu angažirao je najboljeg svjetskog enologa, Francuza Michela Rollanda. Njegovo prvo vino Dingač već je među najperspektivnijima na tržištu.
 

Ključni vinski igrači:
 
Zlatan Plenković - Zlatan Otok
Andro Tomić - Bastijana
Andrija Carić - P. Z. Svirče
Ivo Skaramuča - Dingač Export
Anto Martinović - P.Z. Dingač
Pavo Miličić - vina Miličić
Janko Jovanov - P. Z. Čara
Andrija Krajančić - vinarija Krajančić
Ante Grabovac - vinarija Grabovac
Alen Bibić - Bibich vina
 

Nove figure:
 
Jeff Reed - Korta Katarina
Mihovil Štimac - vinarija Rizman
Ernest Tolj - Saints Hills
Leo Gracin - Suha punta
Marija Mrgudić, Robert H. Benmosche - vinarija Mokalo
 

Izvor: Jutarnji List

Povezani članci

Who's Online

We have 169 guests and no members online