U prosvjed za obespravljenu ribarsku 'manjinu'

ribarribarRibari s Matejuške organizirano će se okupiti u 11:30 sati u srijedu, 6. siječnja, na blagdan Sveta tri kralja, a razlog su novi zakoni koji će pogoditi sportske ribolovce i rekreativce. Najteži udarac zadat će im zakon prema kojemu lokalne samouprave imaju pravo "proglasit" razna ograničenja, a radi se o cijelome paketu zakona uperenih protiv ribarskog sloja društva koji se ne bavi samo sportskim ribolovom iz nekakve obijesti, nego i rekreacijskim kako bi uživao u moru i njegovim blagodatima koristeći se svojim hobijem da bi se i prehranio. Ribari prosvjedom žele upozoriti mjerodavne da su nasjeli na priču tobožnjih dušebrižnika koji predlažu slične zakone u ime zaštite mora, ali je pravi cilj zaštititi svoje dvorište od ribara iz susjedstva, laički rečeno ...


NA TRI KRALJA OGORČENI NOVIM ZAKONIMA

Prosvjed ribara na Matejuški


Piše: M.G. / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


mali ribari na udaru saboraJedan od osnivača prosvjeda na Matejuški, Marko Bertolino, izražava se o tome paralelom da toga nije bilo ni u doba Franje Tahija.

Činjenica je kako prosvjed na Matejuški nije lokalnog tipa i da ga društveno odgovorni ne bi smjeh ignorirati jer se radi o ribarskom tijelu veličine jednoga grada od 60-ak tisuća stanovnika, koliko ukupno ima u Hrvatskoj registriranih sportskih i rekreacijskih ribolovaca.

Pa kad se tome pribroje njihove obitelji, onda se vidi da je u pitanju jedna "ribarska republika" koja ima pravo tražiti zaštitu čak i politički - u najmanju ruku kao obespravljena "ribarska manjina".

 

Povezani članci

Who's Online

We have 348 guests and no members online