Hrvatske škverske dizalice, simulator operacija za kirurge i 'pametna' kolica

FesbHrvatska pamet i domaći proizvodi fokusirani na izvozno tržište imaju potencijala, što je i vidljivo po nedavnom potpisivanju čak triju projekata vrijednih oko 3,5 milijuna kuna, financiranih od Hrvatskog instituta za tehnologiju (HIT). Jedan od tri izvorna hrvatska proizvoda je i projekt “Hidraulično-električne brodske palubne dizalice” koji će se odraditi na FESB-u pod vodstvom Ivice Veže. Projekt “Simulacije i planiranja operacija u kirurgiji” vodit će Ivan Zoraja, a riječ je o programskom alatu na računalu s kojim će kirurzi, prije same operacije, unoseći sve podatke, imati ispred sebe trodimenzionalnu virtualnu rekonstrukciju organa pacijenta na kojem će simulacijom 'izvesti' kompletnu operaciju na računalu, detaljno je isplanirati prije izvođenja u operacijskoj sali. Time bi se moglo uštedjeti na pripremi operacije barem 20 do 30 posto ali i na riziku 30 posto ...


INOVACIJE


Institut za tehnologiju financira nova tri projekta vrijedna oko 3,5 milijuna kuna


Piše: Magdalena Družijanić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Fesb


Ovakav projekt “Simulacije i planiranja u kirurgiji” još nigdje ne postoji, stoga nam je cijeli svijet tržište, veli Ivan Zoraja, voditelj projekta, koji nakon ovog projekta najavljuje izradu još jednoga - robota asistenta, i to u suradnji sa Zadarskim sveučilištem.


S 'pametnim' kolicima u akcije i popuste

Inteligentna kolica za kupovinu”, projekt vrijedan oko milijun kuna, koji bi trebao biti gotov za godinu i pol dana, još je jedan hrvatski proizvod, nositelja Visoke poslovne škole “Minerva” u Dugopolju a Zlata Božić Pavletić, predlagačica projekta, kaže kako takva kolica nude mnogo.

Takva kolica će imati ekran, kupac jednostavno upiše artikl koji mu treba a ona će ga uputiti do police gdje se nalaze, recimo, mliječni proizvodi, veli. Uz pomoć čitača na kolicima moći će se očitati cijena ili rok valjanosti te zbrojiti ukupan iznos svega ali i doznati sve akcije i popuste u trgovini toga dana - kaže dodajući kako su za projekt već zainteresirani domaći lanci, isto će ponuditi i velikim trgovačkim lancima vani.

Povezani članci

Who's Online

We have 241 guests and one member online

  • admin