Jesmo li sposobni uzeti bespovratni novac koji nam nudi EU?

timoviprojektiSada će se vidjeti jesmo li sposobni uzeti bespovratni novac koji nam Europska unija takoreći nudi na pladnju, najkraći je zaključak koji se nameće nakon predstavljanja mogućnosti financiranja projekata zaštite okoliša iz europskih fondova. EU će, prema financijskom prijedlogu Europske komisije, Hrvatskoj u prve dvije godine članstva (očekuje se da će to biti 2012. i 2013.) iz strukturnih fondova osigurati 2,2 milijarde eura, od čega za projekte zaštite okoliša 570 do 670 milijuna eura. No pritom postavlja i stroga pravila, a jedno od najvažnijih je da svi projekti koje želimo financirati europskim novcem moraju biti pripremljeni po propisanoj proceduri EU-a do kraja 2011. Budući da su za prioritete izabrani gospodarenje otpadom i zaštita voda i mora, a te projekte uglavnom pripremaju jedinice regionalne i lokalne samouprave te njihove komunalne tvrtke, ne čudi da su im nadležna ministarstva obećala stručnu i financijsku pomoć kako taj financijski kolač ne bi dijelom, unatoč našoj kroničnoj gladi, zbog nesnalaženja i neznanja ostao - nekonzumiran ...


PROJEKTI


EU nudi novac, ali i postavlja uvjeteprojekti


Piše: Željko Bukša / Vjesnik
Izvor: Vjesnik


Da se s Unijom ne može poigravati, pokazali su i brojni problemi u pripremi projekata predloženih za financiranje iz europskih mnogo skromnijih pretpristupnih fondova.

Neki su se, naime, prilagođavali u hodu, a neki su, kao što je projekt Centra za gospodarenje otpadom Lećevica Splitsko-dalmatinske županije, odbijeni.

Zato treba pripaziti da nam se lećevice više ne ponavljaju.

Povezani članci

Who's Online

We have 435 guests and no members online