Zašto brodogradilišta moraju u stečaj?

škver bluesškver bluesKad bismo danas trebali nečim označiti razdoblje od prošlog ljeta naovamo, posve sigurno bi ono u Hrvatskoj bilo imenovano po brojnim velikim privredno-kriminalnim aferama čija se svježina zasad ustrajno održava, što je ovdje veoma neobično, čak i kaznenim prijavama te policijskim istragama. Naime, takvih je slučajeva bilo napretek i prije, i godinama se u demokratskoj Hrvatskoj moglo do mile volje pisati o njima, samo što to nikad nije izazvalo ama nikakvu reakciju tužilačko-pravosudno-policijskog kompleksa; često se kazivalo da za to nedostaje "političke volje"... A sad, odjednom ispada kako možemo reći da živimo u antikorupcijsko vrijeme nove Hrvatske (ma baš?), samo još da vidimo - gadnim batinama upućeni na kroničnu skepsu - je li tomu sve baš tako i neće li čitava ta gorda stvar u međuvremenu nekako poći ukrivo ...


TEORIJA EU ZAVJERE ILI RJEŠTAVANJE SLUČAJA KRONIČNOG GUBITAŠA


Zašto brodogradilišta moraju u stečaj?


EU

Isforsirani zavjet hrvatskih političara koji podrazumijeva gašenje brodogradilišta, suštinski je identičan onome za što su pojedini austrijski i njemački političari ovdje koristili HAAB, sve dok nije spektakularno otišao u vražju mater


Piše: Igor Lasić / H-Alter
Izvor: H-Alter


Pacajući se u blagotvornoj sapunici tekućeg perioda, dok bodro promišljamo ukupni kontekst te začudne priče s viškom neprobavljenih obrata, složit ćemo se kako je sve počelo s onim naprasnim oproštajem Ive Sanadera uoči sezone godišnjih odmora.

To je bila točka kozmički upadljiva, neprijeporna i kardinalna poput ekvinocija, a neki drugi momenti ostali su više u sjeni, pa ćemo ih zacijelo potom godinama razlagati.


HAAB


Svakako, ubrzo se potvrdilo da nam je bivši premijer beznadno upleten u aferu oko Hypo Alpe Adria banke, koruške pošasti čija djelatnost također spada pod rečene stare vijesti s naknadnim efektom.

S takovrsnom oznakom HAAB-a, međutim, ipak je dosad zabilježeno više involviranih te suspektnih lica od javno prepoznatljivog imena, negoli u desetak prosječnih slučajeva o kojima se pisalo ili se piše.

Za ovu zgodu nabrojimo tek manji dio njih, uz Ivu Sanadera, koji su ovako ili onako zatečeni u predmetu čuvenom po suradnji naših političara i biznismena sa inozemnim njihovim kolegama na opsežnom pljačkanju ove zemlje: Franjo Tuđman, Ivić Pašalić, Vladimir Zagorec, Miroslav Kutle, Ninoslav Pavić, Milan Bandić, Božidar Kalmeta, Ivan Jakovčić, Miomir Žužul, Tomislav Karamarko, Slavko Linić, Robert Ježić, Krešimir Starčević...


vidošević


Ali, kod nas ovakve storije prestižu jedna drugu, uzrokujući tešku inflaciju skandala iz toga žanra, pa smo jedva stigli pravo trznuti na istodobnu službenu reaktualizaciju još jedne hotimično zaturene svinjarije, one u vezi s Podravkom.

I dok se pokušavamo snaći u njezinim neprebrojnim, mutnim rukavcima i mrtvajama, iza ugla nas je ovih dana spucala novost, opet relativna, koja dopunjuje potonju aferu te navodi kako je Sanaderov potpredsjednik vlade Damir Polančec onomad isporučio INA-u mađarskome MOL-u, u zamjenu za kredit kojim su mučki otkupljene ključne dionice koprivničke prehrambene tvrtke.


rumenko


U međuvremenu, dakle, politički su pad doživjeli i Sanader i Polančec, a nešto umnogome slično zbiva se ovoga momenta i posred neposrednoga hrvatskog susjedstva, u Crnoj Gori.

Tamošnji dugogodišnji neupitni politički te ekonomski gazda Milo Ðukanović najavio je povlačenje u prijevremenu mirovinu, da bi zatim to porekao, pa onda ponovno djelomično ustvrdio ono prvo.

đukanovićNo strukturno važniji od konačnog ishoda te epizode jest zajednički nazivnik najvažnijih aferaških potresa u, izgleda, jedine dvije "zapadnobalkanske" države koje gotovo jednoznačno naginju prema Zapadu.

Trend o kojem je tu riječ, dakle, otkriva presudan utjecaj te interni tajming europskounijskih zemalja, tj. njihovih politika i sezonskih akcija, na dramatičan razvoj unutarnjih prilika u ovima našim dvjema; sve oko HAAB-a ispostavilo se u Hrvatskoj za naplatu tek onda kad je ta propadajuća banka zaljuljala šire polje interesa u Austriji i Njemačkoj, dok je naftaški segment Podravkina i Polančecova istražnog dosjea također upotpunjen iz EU-a, točnije Mađarska.

Uzrok, pak, Ðukanovićeva neviđenog zamuckivanja potječe iz posve istog smjera, i tu su oni koji to kažu u pravu već stoga što on jednostavno ni o kojem drugom centru moći nije niti približno toliko ovisan.

Drugim riječima, malne da nas je zakačilo samo po inerciji, a istom nam glavne političke i ekonomske moćnike vijaju unaokolo kao gluvu kučku, štono bi rekli izvjesni naši susjedi...

U Njemačkoj i Austriji angažirane su stotine istražitelja nad Hypo  bankom, uključena je i Agencija za nadzor financijskog poslovanja u Liechtensteinu, pa je zapravo neizbježno da uslijed tako dimenzionirane frke nastrada i pokoji razuzdani provincijski kokošar, čisto kao kolateralna žrtva.


sanader i kosor


Svi ostali razlozi njihova kraha su pritom manje presudni, ma koliko bili ozbiljni te čak ozbiljno iskorišteni. Taj smo kauzalitet i poredak vrijednosti većim dijelom bili u mogućnosti pojmiti tek sa zadrškom, doduše, jer je tako valjda bilo u interesu spomenute istrage.

I tek što bi dobrohotni hrvatski čovjek pomislio da Europska unija nije ništa doli pronađena zemlja Dembelija, makar i konfederativno parcelizirana, ali od čije će kreposti i za nas nešto preteći, evo nam iduće vijesti.

Ona javlja kako su Polančec i Sanader u tajnosti obećali Europskoj uniji da će hrvatska brodogradilišta poslati u stečaj, te kako potonja strana i dalje očekuje da Hrvatska to ispoštuje, utoliko nam otkrivajući sam sadržaj inače zatajnih dogovora.

EUVeć znamo da Sanaderova nasljednica Jadranka Kosor čini sve što sada čini samo zato jer više naprosto nema izbora - ona doista ne - pa možemo s popriličnom sigurnošću vjerovati u naskorašnju realizaciju te europskounijske želje.

Ali, to nam ujedno otkriva neke druge motive zemalja EU-a, suprotne onima pravedničkim što nam tako napadno padaju na um, tronutima djelotvornošću tamošnje pravne države koja, eto, i nama udara zaslužen ritam.

Isforsirani zavjet hrvatskih političara koji podrazumijeva gašenje brodogradilišta, umjesto pritiska na iste ljude da spriječe njihovo propadanje i onemoguće privatni interes što im siše krv, suštinski je identičan onome za što su pojedini austrijski i njemački političari ovdje koristili HAAB, sve dok nije spektakularno otišao u vražju mater.

Posrijedi je načelo tržišne konkurencije u politici, ono kad veća riba jede manju: naša brodogradnja, nekoć pri svjetskom vrhu, u tom smislu ni danas uopće nije bezazlena.

Postoji znanje, potvrđena radna snaga i proizvodni pogoni, kapaciteti sposobni da se ponesu s dobrim komadom svirepoga globalnog tržišta, ali ono što joj dolazi glave su, ukratko, svjesno navođeni domaći paraziti.

škver bluesA inozemne silnice najbolje je neki dan u emisiji Poslovni klub na HTV-u razmontirao jedan nujni škveranin, tumačeći kako su neke jake europske države, poput Francuske, nedavno uvidjele grešku privatiziranja vlastitih brodogradilišta koja sad vraćaju u državno vlasništvo, pri čemu im takova naša, logično, smetaju.

Nešto slično, samo za ilustraciju, uradili su nam i Nijemci s telekomunikacijama, samo zato što si mogu bez velikog poslovnog rizika dopustiti lagodno i unosno reketarenje nad kolonijama.

Hrvatski političari ucijenjeni su vlastitom kompromitiranošću pri zaštiti vlastitog interesa, i kreditima što su ih na račun svojih sugrađana podizali da bi se tome interesu mogli mirnije posvetiti.

Izuzev odnosa EU-a s njima, zasnovanog na tim datostima, mi kao društvo - znači, kulturna te politička zajednica - ustvari ne znamo ništa više o krucijalnom sadržaju saveza u koji hrlimo.

brodoviNedoraslo se veselimo tamošnjim lokalnim pobjedama najboljih među njihovim zakonima, u čijem odjeku na hrvatskom prostoru iščitavamo doseg sad već nešto pristojnije civilizacijske akustike, no totalno slijepi za očitu činjenicu da se i opet najgorom pljačkom pokazuje ona što se izvodi pod apsolutnim zakonskim pokrićem.

To je ono drugo lice relativno uređene Europske unije i njezine politike, zajedno s nama i našom - pa, sve to skupa, ovo što se upravo događa, tako se zapravo nadaje samo kao nastavak korupcije drugim sredstvima...

Antikorupcijskim, kažu.

 

Povezani članci

Who's Online

We have 114 guests and no members online