Nanotehnologija će biti najčvršća veza između Finske i Hrvatske

finskafinskaOsim našeg Tonija Čepića, u Finskoj je ovaj tjedan boravila i premijerka Kosor čiji je posjet ovoj skandinavskoj zemlji iznjedrio i prve konkretne modele gospodarske suradnje između dviju država, suradnju u području znanosti i visokih tehnologija te potaknuo niz konkretnih projekata koji su pripremani u suradnji s Institutom Ruđer Bošković. Finska će tako svojim ekspertnim iskustvom pomoći u koncipiranju prvog nanoznanstvenog centra u Hrvatskoj. Finska je upravo poučan primjer kako su globalna konkurentnost i prodor na svjetsko tržište mogući jedino zahvaljujući sustavnom promicanju tehnoloških inovacija i povezivanju znanosti s privredom. O tome kakve su mogućnosti znanstvene i gospodarske suradnje u intervjuu za SEEbiz govori veleposlanik Hrvatske u Finskoj Damir Kušen ...


Piše: Siniša Malus / SEEBiz.hr

 Clanak  PROČITAJTE VIŠE...


helsinkiFinska je svoj znanstveni i gospodarski potencijal dobrom formulom investiranja u istraživanje i razvoj te podizanje razine tehnološkog obrazovanja, kao i adekvatnom nacionalnom inovacijskom politikom zaista postavila kao temelj svog vrlo uspješnog gospodarskog razvoja i globalne konkurentnosti.

U posljednjih nekoliko godina, detaljno se upoznavši s cjelokupnim finskim inovacijskim sustavom i kroz brojne razgovore u širokom spektru finskih znanstvenih i istraživačkih institucija, ali i tvrtki u području visokih tehnologija, jasno proizlazi da se jedna "Nokia" ne događa slučajno.

Mislim da je glavna snaga Finske upravo u umrežavanju i međusobnom povezivanju i suradnji sveučilišta i instituta, tehnoloških i znanstvenih parkova te industrijskih klastera i high-tech tvrtki.

Finska je u samom svjetskom vrhu po izdvajanju za istraživanje i razvoj (R&D) od čak 3,7% BNP-a, odnosno preko 6.5 milijardi eura godišnje. Iznimno visoka opća razina obrazovanja, adekvatni sustav poticanja inovativnosti i snažna povezanost znanosti i privrede sigurno su parametri koji se ne mogu jednostavno kopirati i brzo realizirati.


finkinja


No, Hrvatska sigurno ima potencijale za značajan iskorak u boljem povezivanju znanosti i tehnologije sa industrijskom proizvodnjom.

Blistavi primjer promicanja Hrvatske kao zemlje kvalitetnih i originalnih izuma, inovacija i znanja već godinama pokazuju naši inovatori te na najbolji način pokazuju inovacijski potencijal zemlje.

Hrvatski znanstvenici sudjeluju u radu vodećih svjetskih znanstveno-istraživačkih timova. Bilo bi, naravno, znatno realnije reći da Hrvatska sigurno može u mnogočemu slijediti finski primjer kada bi se hrvatska privreda i taj potencijal međusobno više prepoznali i zajednički profilirali prioritete kojima bi hrvatski proizvodi mogli postići konkurentnost na širem tržištu.

Čini mi se da je upravo taj pozitivni trend sve više vidljiv, a službeni posjet predsjednice Vlade i ministra gospodarstva Finskoj to je na najbolji način i dodatno potvrdio.

 Clanak  PROČITAJTE VIŠE...helsinki

 

Povezani članci

Who's Online

We have 291 guests and no members online