Maslinari šute i trpe

MaslinarstvoZa razliku od slavonskih seljaka, koji su nedavnom "bunom" uspjeli dobiti novčane poticaje od Vlade, dalmatinski uljari i maslinari već drugu godinu šutke čekaju svoje potpore, koje im pripadaju po Zakonu o državnoj potpori u poljoprivredi i ruralnome razvoju. Daje se golemi novac za pšenicu i slične kulture, a onda se država još suočava s buntom seljaka koji po tko zna koji puta pripremaju blokadu cesta. S druge strane, poljoprivrednici u Dalmaciji, poglavito maslinari, ne primaju zajamčene poticaje, ali i ne prosvjeduju. - Sve što nam je obećano, kasni. Nitko ne zna kada će novac od poticaja stići - ističe Frane Ivanišević, maslinar i uljar iz Krila Jesenica, koji je vrlo nezadovoljan trenutačnim odnosom nadležnih državnih institucija prema maslinarima i uljarima ...

NEZADOVOLJNI DALMATINSKI SELJACI ZASAD NE SLIJEDE PRIMJER SLAVONSKIH KOLEGA

BERBA PROBLEMA

Maslinari šute i trpe

Sve što nam je obećano, kasni. Nitko ne zna kad će novac od poticaja stići, kaže Frane Ivanišević, maslinar i uljar iz Krila Jesenica, no još uvijek ne pomišlja na prosvjede

Piše: Stanislav Soldo / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


maslinar Slavo KadićZa razliku od slavonskih seljaka, koji su nedavnom "bunom" uspjeli dobiti novčane poticaje od Vlade, dalmatinski uljari i maslinari već drugu godinu šutke čekaju svoje potpore, koje im pripadaju po Zakonu o državnoj potpori u poljoprivredi i ruralnome razvoju.

Iako Hrvatska ima više od pet milijuna stabala maslina, koji u rodnim godinama mogu dati i do 38 tisuća tona kvalitetnog maslinova ploda, maslinarstvo je daleko od profitabilne djelatnosti.

Umjesto da sustavno potiče maslinarstvo uoči ulaska Hrvatske u Europsku uniju, resorno ministarstvo rasipa državni novac na potpore nekim drugim kulturama, koje su unaprijed osuđene na propast na zahtjevnom europskom tržištu poljoprivrednih proizvoda.


Birokratski dribling

maslinovo uljeDaje se golemi novac za pšenicu i slične kulture, a onda se država još suočava s buntom seljaka koji po tko zna koji puta pripremaju blokadu cesta. S druge strane, poljoprivrednici u Dalmaciji, poglavito maslinari, ne primaju zajamčene poticaje, ali i ne prosvjeduju.

Usto, maslinari su suočeni i s prevelikim birokratskim problemima, nakon osnivanja Agencije za plaćanje u poljoprivredi pri Ministarstvu poljoprivrede, koja bi trebala skrbiti o isplati novčanih sredstava maslinarima.

Ogorčeni maslinari u potrazi za svojim poticajima tako lutaju od poljoprivredno-savjetodavnih službi u svome mjestu pa do stručnih službi u ministarstvu, koje pak o novčanim isplatama ništa ne znaju te ih ponovno upućuju na novoosnovanu agenciju, koja još nije, a pitanje je i hoće li ikada zaživjeti.

Tako, umjesto da sustavno potiče maslinarstvo uoči ulaska Hrvatske u Europsku uniju, resorno ministarstvo rasipa državni novac na potpore nekim drugim kulturama, koje su unaprijed osuđene na propast na zahtjevnom europskom tržištu poljoprivrednih proizvoda.


Poticaji u naturi

Maslinarstvo u Jesenicama- Sve što nam je obećano, kasni. Nitko ne zna kada će novac od poticaja stići - ističe Frane Ivanišević, maslinar i uljar iz Krila Jesenica, koji je vrlo nezadovoljan trenutačnim odnosom nadležnih državnih institucija prema maslinarima i uljarima.

Podsjetimo, prema trenutačno važećem Zakonu o državnoj potpori u poljoprivredi i ruralnome razvoju, a dio toga zakona odnosi se upravo na poticaje u maslinarstvu, utvrđena su tri temeljna modela poticaja.

Tako bi država sa 75 lipa trebala novčano poticati kilogram proizvedenih maslina, dok bi se za litru otkupljenog ekstra djevičanskog maslinova ulja iz državnog proračuna trebalo izdvojiti deset kuna.

Poticaji su utvrđeni i za minimalno zasađene površine pod maslinama, 800 kuna za 2,5 tisuća metara četvornih, dok svako obiteljsko gospodarstvo u sustavu poticaja može sudjelovati s trideset maslina. Međutim, novac, premda zakonom propisan, na račune maslinara nije stigao.

Neki maslinari su dobili obavijesti da 26 posto svog ukupnog iznosa poticaja mogu podignuti u nekim poljoprivrednim ljekarnama, u repromaterijalu, gnojivu i zaštitnim sredstvima, dok bi im se ostalo isplaćivalo u gotovini, ali, nažalost, ne znamo što će od ovoga svega biti.

Maslinari su pogođeni i pribojavam se da bi proizvodnja maslinova ulja dugoročno mogla biti ugrožena - zaključio je Ivanišević.

Tajnik Udruge dalmatinskih uljara Damir Buntić potvrdio nam je da je riječ o umanjenim iznosima poticaja, koji su do sada isplaćivani.

Maslinarima na terenu ništa nije jasno. To je veliki problem, jer iz ministarstva nema nikakvih službenih informacija - kazao je Buntić, naglašavajući da se ne poštuje Zakon o plaćanju u poljoprivredi, kojim su regulirani način i dinamika isplate poticaja u maslinarstvu.


Maslinovo ulje

Povezani članci

Who's Online

We have 98 guests and no members online