Veća primanja za oko 1,5 milijuna građana

prazni džepoviU četvrtak na snagu stupaju neke od najvažnijih mjera predviđenih Programom gospodarskog oporavka koje će za velik broj građana značiti viša mjesečna primanja. Pola godine prije prvog roka ukida se prva stopa kriznog poreza kojom su se s dva posto oporezivala mjesečna primanja od 3.000 do 6.000 kuna. Time će veća primanja u srpnju moći ostvariti oko 967.000 građana, oko 720.000 zaposlenih i oko 247.000 umirovljenika. Od četvrtka počinje primjena nove tri stope poreza na dohodak, pa će se primanja do 3.600 kuna oporezivati po stopi od 12 posto, primanja od 3.601 do 10.800 kuna po stopi od 25 posto, dok će porez na dohodak za primanja viša od 1.0.801 kune biti 40 posto. Neoporezivi dio plaće i dalje će iznositi 1800 kuna. Ukidaju se (skoro) sve porezne olakšice, plavi dizel uz predočenje kartice nabavljati će samo poljoprivrednici i ribari, povlaštene mirovine smanjene su za deset posto ...


VLADINE MJERE

Veća primanja za oko 1,5 milijuna građana

Na snagu stupaju neke od mjera iz Programa gospodarskog oporavka. Pola godine prije prvog roka ukida se prva stopa kriznog poreza kojom su se s dva posto oporezivala mjesečna primanja od 3000 do 6000 kuna

Piše: Marijan Lipovac / Vjesnik
Izvor: Vjesnik


Krizni porez po stopi od četiri posto do njezina ukidanja 1. studenoga plaćati će još oko 310.000 zaposlenih i oko 42.000 umirovljenika s primanjima višima od 6.000 kuna.


Nove tri stope poreza na dohodak

Od četvrtka počinje primjena nove tri stope poreza na dohodak, pa će se primanja do 3.600 kuna oporezivati po stopi od 12 posto, primanja od 3.601 do 10.800 kuna po stopi od 25 posto, dok će porez na dohodak za primanja viša od 1.0.801 kune biti 40 posto. Neoporezivi dio plaće i dalje će iznositi 1800 kuna.

Prema ranijim najavama premijerke Kosor, zbog promjena u sustavu poreza na dohodak od srpnja će primanja biti veća za 1,480.179 hrvatskih građana, a povećanje će ukupno iznositi oko 1,5 milijardi kuna.


Ukidaju se (skoro) sve porezne olakšice

Osim novih stopa, novost je i to da se ukidaju sve porezne olakšice u sustavu poreza na dohodak, osim poreznih poticaja za istraživanje i razvoj. Poreza na dohodak bile bi oslobođene studentske stipendije i primici za opremu novorođenčadi.


Plavi dizel samo poljoprivrednicima i ribarima

Od četvrtka se uvodi red u kupnju plavog dizela koji će se ubuduće kupovati samo uz predočenje kartice s podacima o korisniku i količini iskorištenoga goriva i o tome na koju količinu korisnik ima pravo.

Time će se suzbiti zloporabe u potrošnji plavog dizela i omogućiti da ga koriste oni kojima je i namijenjen - poljoprivrednici i ribari.

Do 1. kolovoza trajat će prijelazno razdoblje u kojem će se plavi dizel moći nabavljati i uz sadašnje knjižice koje su se počele zamjenjivati karticama.


Povlaštene mirovine smanjene za deset posto

Od Vladinih mjera štednje u državnom proračunu u četvrtak na snagu stupa Zakon o smanjenju mirovina ostvarenih prema posebnim propisima kojima se za 10 posto smanjuju povlaštene mirovine, no njihovi će korisnici umanjenje osjetiti na mirovini koju će primiti u kolovozu.

Od smanjenja su izuzete mirovine manje od 3.500 kuna u neto iznosu te mirovine stopostotnih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata, nekadašnjih radnika rudnika Tupljak i onih koji su bili profesionalno izloženi azbestu.

Manje mirovine će ubuduće dobivati bivši saborski zastupnici, ministri i članovi Ustavnog suda, bivši predsjednik Republike, akademici, hrvatski branitelji, pripadnici HVO-a, bivši politički zatvorenici, nekadašnji partizani i domobrani, bivši vojnici, policajci i nekadašnji republički i savezni dužnosnici.

Povezani članci

Who's Online

We have 441 guests and no members online