Primjeri koje treba slijediti

Mate RimacJutarnji List osim seksa na Jarunu zna promovirati i prave priče (kad to u/ne/rednici dopuste), priče o mladim, samozatajnim ljudima iz naših sredina koji su iz sivila svakodnevnice i maglovite budućnosti u koju nas vladajući oligarsi vode, isplivali zahvaljujući samo svojim talentima, radom, upornošću i idejama koje realiziraju na najkonkurentnijim svjetskim tržištima. U prilogu o zagrebačkoj softverskoj tvrtci "Pet minuta" Nebojša Grbačić predstavlja najširem čitateljskom puku dva prijatelja, informatičara po profesiji, koji su prije par godina napustili svoje sigurne i solidno plaćene poslove u struci da bi se otisnuli u pustolovinu pokretanja svoje softverske tvrtke (što gorepotpisani i nakon pet-šest godina promišljanja nema muda učiniti) koja je otad "izbacila" par hrvatskih "klonova" stranih "Web 2.0" uspješnica, da bi na krilima Twiteromanije osmislili i napravili svoj nagrađivani start-up web projekt "ShoutEm" s kojim svatko može besplatno (zasad) za svoju lokalnu zajednicu, ustanovu, ekipu, članove projekta, game klana,.. pokrenuti mikroblogerski servis poput popularnog Twittera... Druga zanimljiva priča iz nedjeljnog Jutarnjeg također fascinira. Igor Kolovrat piše o novom projektu 22-godišnjeg hrvatskog "Iron Mana", inovatora Mate Rimca iz Samobora kojemu je nakon prethodnih vrlo zapaženih i patentiranih inovacija, iGlove rukavice i AMS-a (aktivnog retrovizora), cilj stvoriti prvi električni superautomobil koji doista može konkurirati Ferrariju, Bugattiju i Porscheovim top modelima i po snazi i po ekskluzivnosti ... 

SVJETLI PRIMJERI

vlasnici tvrtke Pet Minuta

Piše: Mladen Banović
Foto: Cropix, Jutarnji List

Da mladi Mate Rimac misli ozbiljno vidi se u njegovoj radionici u Samoboru u kojoj je stari BMW "kockicu" pretvorio u radni prototip na kojem će usavršiti tehnologiju za izradu budućeg supersportskog električnog monstruma. Električnu "kockicu" već testira na drift i ostalim brzinskim natjecanjima automobila, a posebno je ponosan na svoj unikatni paket baterija kontroliranih mikropocesorima, koji se sastoji od 880 gorivih ćelija. 

Mate Rimac

Mladić iz dobrostojeće poduzetničke obitelji zabavlja se kao svi mladići njegovih godina, tulumari na Zrću, feštaje s prijateljima, a danju u svojoj garaži s nekoliko suradnika, bez ičijeg patronata, radi na high-tech temama u sklopu razvoja tehnologije električnih automobila. 

Who's Online

We have 375 guests and no members online