Inovacije u Hrvatskoj nedovoljno se potiču

inovacijeNedovoljno novca za poticanje novih proizvoda, kao i nedovoljno prepoznavanje ulaganja u inovacije na državnoj razini glavni su problemi koji muče inovativne tvrtke, složili su se predstavnici poduzetničkih tvrtki na okruglom stolu "Financiranje razvoja inovacija" održanom u sklopu sajma inovacija ARCA 2010. Iako su priznali da im je kod razvoja proizvoda koristila financijska pomoć Poslovno-inovacijskog centra Hrvatske (BICRO), poduzetnici ipak smatraju da je ta pomoć nedostatna, posebice u fazama proboja tvrtki na inozemna tržišta. "U Hrvatskoj se razvoj novih proizvoda financira iz obrtnih sredstva i kredita, a toga nema nigdje na svijetu", kazao je Zvonko Viduka, direktor tvrtke Altpro. On je također ukazao na problem dobivanja referenci na domaćem tržištu, upozorivši da je lakše dobiti referencu u inozemstvu nego u Hrvatskoj ...


FINANCIRANJE RAZVOJA INOVACIJA

Izvor: Hina

Direktor tvrtke Banko Aljoša Bošković naglasio je važnost suradnje znanstvenih institucija i sveučilišta s poduzetnicima istaknuvši da je to jedina formula koja može dovesti do vrhunskog proizvoda.

Ivo Friganović, direktor programa »Razum« iz Poslovno-inovacijskog centra Hrvatske BICRO, kazao je da je ulaganje u razvoj novih proizvoda i razvoj inovacija sigurna investicija koja, bez obzira na određeni postotak nerealiziranih projekata, jamči siguran povrat novac kumulativne poreze koji će uspješni proizvodi vratiti državi.

"U razvijenim gospodarstvima poput Finske na jedna uloženi euro u nove proizvode može se očekivati povrat 20 eura u vidu poreza", rekao je Friganović.

 

Povezani članci

Who's Online

We have 153 guests and no members online