Split postaje novi hrvatski izvozni centar IT industrije

PuzzleDolazak tvrtke "Where" američkog lidera u softveru za geolokaciju u Split, te još nekih stranih high-tech tvrtki razotkrio je softversku revoluciju koja se odvija u gradu podno Marjana. Bruno Batarelo, koji vodi poslove tvrtke "Where" u Hrvatskoj kaže da su pokušali izmijestiti softverski razvoj u Indiju i Kinu ali da to nije polučilo željeni rezultat pa su prije pola godine odlučili pokušati to u Hrvatskoj. "Split smo odabrali upravo stoga što je u IT smislu zapostavljen i što ima dobar fakultet za informatičare, a Hrvatska općenito ima bolje programere od azijske konkurencije", kaže Bruno Batarelo koji je do sada zaposlio desetak programera, a traži ih još toliko ...


IT IZVOZNI CENTAR

Split postaje novi hrvatski izvozni centar IT industrije

Grad iz kojeg se prije odlazilo kako bi se pronašao posao u IT-u sad privlači IT kompanije i ulagače

Piše: Bernard Ivezić / Poslovni dnevnik
Izvor: Poslovni dnevnik

Uspjeh u Splitu postigli su također Ivan Burazin i Vedran Jukić čija je tvrtka Ademptio, koja je razvila izvoznu softversku uslugu PHPAnywhere i ima više od 40.000 korisnika, nedavno primila prvu investiciju i zatim sudjelovala na CeBIT-u.
 

Val novih tvrtki

"Split postaje zanimljiv jer se počelo raditi na povezivanju fakulteta, kampusa i privatnog sektora a dosta je doprinijelo događanje OpenCoffee koje povezuje stručnjake iz branše", kaže Burazin.

O tome kakvi se projekti razvijaju u Splitu posljednjih nekoliko godina najbolje ukazuje projekt Gamersbook. Riječ je o projektu koji je začeo Ivan Marušić, a na kojem danas uz početni tim koji je iz Splita, radi i jedan iz Zagreba, ukupno 20 ljudi.

"Na CeBIT-u smo imali oko sedamdesetak kvalitetnih kontakata, uključujući privatne ulagače koji su prepoznali činjenicu da imamo više od 4000 korisnika od čega je 80 posto u inozemstvu", kaže Marušić.

kodiranje

Toni Trivković, pokretač redovitih mjesečnih okupljanja splitske IT zajednice OpenCoffee i voditelj web programerske outsourcing tvrtke Slicejacka, koja ima 15-tak agencijskih klijenata u inozemstvu, kaže da se unazad godinu dana broj stručnjaka koji se tako okupljao povećao na gotovo stotinu. "Od toga je njih sedamdesetak aktivno i oni čine jezgru pozitivne energije, razmjene znanja i prilika", tvrdi Trivković.
 

Jedino izvoz

Na popisu članova OpenCoffee Split tako se nalazi internetski stručnjak i pokretač Seekandhita Mario Frančešević, zatim Frane Borozan iz Acceleratia tvrtke koja je razvila Terminal Services Log softverski alat koji koriste proizvođači računalnih procesora Intel i AMD te Marijan Pleština čija tvrtka Lanapsoft posluje i u Vijetnamu.

Stanislav Prusac, direktor jedne od starijih splitskih IT tvrtki Polar softwarea i član izvršnog odbora ICT industrije pri HUP-u nije iznenađen interesom i razvojem koji se događa u tom gradu.

"Splitskim tvrtkama državna blagajna i sočni javni natječaji nisu tako blizu kao zagrebačkim tvrtkama i njihov je jedini izbor da uspiju vani ili da nestanu, a to se sada, u krizi, pokazalo kao velika prednost", tvrdi Prusac koji priznaje da se tijekom godina preselio u Zagreb odakle vodi tvrtku.

Njegovo mišljenje dijeli i David Jakelić, direktor Swing softwarea, splitske tvrtke koja uspješno izvozi softver.

"Programeri u Zagrebu mogu birati između rada u IT odjelima raznih organizacija i lokalnih ureda međunarodnih IT tvrtki pa se vrlo malo njih upušta u razvoj a u Splitu tih mogućnosti nema", zaključuje Jakelić.

kodiranje
 

Radni uvjeti kao u Googleu

Bruno Batarelo iz tvrtke Where kaže da u Splitu programerima mogu ponuditi isto što i u SAD-u.

"Uz plaću imaju pun frižider, subvencije za telefon, internet i mobitel, a mogu čak razgovarati i o dionicama tvrtke. Imaju uvjete kakve bi imali u Googleu u SAD-u", pojašnjava Batarelo.

Povezani članci

Who's Online

We have 352 guests and no members online