Šibenski poučak: Čeka li i Dugoraćane dugotrajan suživot s otpadom?

opasni otpadUpravni odbor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nije odobrio nova novčana sredstva za sanaciju prostora TEF-a u Šibeniku od opasnog otpada, piše Marina Jurković na stranicama Slobodne Dalmacije o šibenskom slučaju "zbrinjavanja" opasnog otpada od oko 5000 kubika bivše tvornice ferolegura, koji je već iskopan i nalazi se nezaštićen u centru grada... Čeka li i Dugoraćane šibenski poučak? ...


NEMA SANACIJE

Pet tisuća kubika opasnog otpada ostaje u krugu bivše tvornice

Zbog straha u Fondu za zaštitu okoliša, u Šibeniku se i dalje nezaštićen nalazi opasni otpad

Piše: Marina Jurković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Od prošlog zajma TEF-u je ostalo 2,7 milijuna kuna, što je nedovoljno za zbrinjavanje najzagađenijeg opasnog otpada od oko 5000 kubika, jer su na raspisani natječaj stigle ponude za taj posao vrijedne od pet do 10 milijuna kuna.

Fond traži nove planove zbrinjavanja, elaborate, troškovnike..., a to je, prema riječima Krešimira Šakića, direktora TEF-a, u situaciji kad je otpad već iskopan i nalazi se nezaštićen u centru grada, najgore što se moglo dogoditi.

− Nažalost, preko TEF-a svi građani Šibenika plaćaju cijenu neodgovornog vođenja politike sanacije tijekom dugog niza godina. Dopuštale su se neke stvari koje se nisu smjele dopustiti, a sada smo došli u obrnutu situaciju, da se ne dopuštaju stvari koje bi se morale dopustiti.  Imam osjećaj da se neke dozvole traže ne zbog toga što su potrebne, nego samo da bi se odgodilo donošenje odluke po principu “brigo moja, prijeđi na drugoga” − dodaje Šakić.

Napominje da je o svemu razgovarao s direktorom Fonda Zlatkom Ivanišem.

− Direktor je shvatio o čemu je riječ i donekle je upućeniji od nadređenih u Upravnom odboru Fonda. Dogovoreno je da sada TEF napravi dodatni dopis u kojem će se zatražiti odobrenje novčanih sredstava za zbrinjavanje materijala zagađenog više od tisuću pahova.

opasni otpad u srcu Šibenika

Uz dopis bi trebalo priložiti sve dosadašnje studije, a njih je četiri, uz veći broj manjih analiza. Što je najzanimljivije, nakon prezentacije situacije, Fond sada ne dovodi u pitanje samo dodatna dva milijuna...

Upravni odbor Fonda odjednom počinje postavljati pitanje možemo li raspolagati ugovorenim, a neiskorištenim novcem, dakle s 2,7 milijuna kuna. Na to moram postaviti pitanje gdje su bili prije mjesec dana. Kako su nam dopustili da raspišemo ovaj, nažalost, propali natječaj? − veli Šakić, uz zaključak da se ne može oteti dojmu da je u Fondu situacija prilično kaotična te da nitko nema hrabrosti preuzeti odgovornost za važne odluke.

A posljedica je njihova straha, rezimira, činjenica da se u Šibeniku i dalje nezaštićen nalazi opasni otpad.

Povezani članci

Who's Online

We have 86 guests and one member online

  • admin