Opasna troska ide u neopasni otpad

sanacijski pogon u Dugom RatuU Dugom Ratu je u ponedjeljak, bez ikakve obavijesti medijima, održan sastanak na kojemu su, uz čelnike općine i predstavnika investitora, sudjelovale državna tajnica za zaštitu okoliša Nike Sudarević i državna tajnica za inspekcijske poslove Josipa Blažević Perušić. Zaključak je da nema govora o radioaktivnosti troske, no zbog moguće kancerogenosti nalaže se investitoru da ili dokaže kako nema opasnosti za zdravlje ljudi i okoliš ili da trosku hitno izmjesti na odlagalište za neopasni otpad. Zanimljivo, istu tu saniranu trosku, tvrde u ministarstvu, moguće je koristiti kao građevinski materijal ili asfaltnu bazu, ali se Britancima, suprotno njihovim željama, ne dopušta da je vrate u temelje budućeg hotelskog naselja ...

GDJE S TROSKOM?

Opasna troska ide u neopasni otpad

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Kako je to moguće, ali i kako je moguće potencijalno opasnu materiju odložiti među neopasne tvari, pokušali smo saznati od Nike Sudarević, no konkretan odgovor nismo dobili. A na pitanje hoće li već netko iz ministarstva jasno reći je li dugoratska troska opasna ili ne, nismo dobili nikakav odgovor.

- Investitor je dužan izraditi plan aktivnosti s opisom radnji i dinamikom postupanja s otpadnom troskom, a odmah nakon zaprimanja plana aktivnosti nastavit će se postupci vezani uz konačno rješavanje sanacije - birokratska je terminologija kojom nas je, posredstvom glasnogovornice, “počastila” Nike Sudarević.

Povezani članci

Who's Online

We have 99 guests and no members online