Priča o trikotaži 'Galeb'

Priča o trikotaži Galeb OmišIako se to na prvi pogled čini, nisu sva poduzeća iz negdašnje države, omražene Jugoslavije, propala. Poput, primjerice, splitske 'Dalme' ili još splitskije 'Jugoplastike' kojoj je, da obred sprovoda bude kompletiran, nedavno posvećena i post mortem izložba. Nad rakom u koju je položen omiljeni proizvođač šlapa i luftmadraca i danas, uostalom, nerijetko kane koja suza. No, nije ovo priča o mrvtima - neka im je vječna hvala i slava - nego o živima. Ili, još bolje, preživjelima. A 'Galeb' je preživio. Iz komunističkog socijalizma uspio je doletjeti do balkanskog kapitalizma ...

60 GODINA S VAMA

Priča o trikotaži 'Galeb'

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Ožiljaka na tom putu nije manjkalo, no, hvala na pitanju, zarasli su. I jedva da su primjetni na licu omiškog šezdesetogodišnjaka koji rođendan slavi uz prigodni face lifting, dovoljan da ga nitko iz njegove generacije ne prepozna.

Priča o trikotaži Galeb Omiš

Ako uopće još ima koga, naraštaj je to, naime, čiji su najbolji izdanci, baš poput slavne 'Dalme' i još slavnije 'Jugoplastike', odavno pod zemljom.

'Galeb' je osnovan 30. listopada 1951. godine i danas je najveći proizvođač rublja u Hrvatskoj s preko 400 radnika.

Nekoć su u njegovim pogonima odrastali i diljem Jugoslavije putovali Silva i Đoni, a danas u svijet odlazi brendirana GLB etiketa. Nekoć je mnogim djevojkama i damama Vanja bila najbolja prijateljica, dok im je poseban izazov predstavljalo osvajanje Kozare. Mitske bosanskohercegovačke planine.

Priča o trikotaži Galeb Omiš

Ne boj se, cijenjeni čitatelju, nije nam galeb iskljucao mozak, jer Vanja, Silva, Đoni i Kozara samo su nazivi gaćica što ih je omiška trikotaža u svojim počecima proizvodila.

Vanja je, recimo, bila idealna za čuvanje bubrega, sa Silvom su naše majke i bake postajale prave zavodnice, Ruža je, da spomenemo i nju, za njihove partnere označavala trnovit put do zemlje sreće, dok je Marijan bio ponešto neugledan, ali toplinski nenadmašan čuvar muškarčeva blaga. Đoni je pak bio muška inačica Vanje, dok ste s Kozarom slobodno mogli pokrenuti ofenzivu protiv neprijatelja, ma kako god naoružan bio, prepao bi se!

Priča o trikotaži Galeb Omiš

Prvi direktor 'Galeba', iliti 'organizator poslovanja' bio je Jovo Vuksan, no pravi uzlet ova tvrtka, nastala na temeljima negdašnje tvornice užadi i mreža, doživljava za vrijeme tridesetogodišnje 'vladavine' Ivana Bobana.

Koncem osamdesetih 'Galeb' je zapošljavao 1.200 ljudi, a za vrijeme Domovinskoga rata bio je pravi raritet s 85 posto proizvodnje za izvoz. Bilo je to doba kad su Hrvati, i danas se prepričava taj vic, umalo ostali bez gaća.

Priča o trikotaži Galeb Omiš

Broj radnika se devedesetih smanjio, ali je zato ponuda proširena i modernizirana. Vanja je, ne samo zbog uštede materijala, dobila tangu, a ni Kozaru više nitko nije spominjao.

'Galebovi' proizvodi, viđeni i na revijama s najprpošnijim hrvatskim manekenkama, postali su sinonim za kvalitetno donje rublje, pa su počele stizati i međunarodne nagrade te certifikati koji dokazuju da ipak nije sve onako kako nam se na prvi pogled čini.

Priča o trikotaži Galeb Omiš

Povezani članci

Who's Online

We have 299 guests and no members online