Zemljište na vrhunskoj lokaciji po Zakonu danas 'ne vrijedi' niti dva eura?

RibnjakDržava bi trebala brinuti o svojim građanima. Pa se tako i Republika Hrvatska brine. Još je, naime, 1996. godine donesen Zakon o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine koji je, s manjim izmjenama, na snazi i danas. Pa su, prema tom Zakonu, mnogi građani obeštećeni. Ili će to uskoro biti. Ovisno o brzini kojom se provodi proces nadoknade štete. Jedan od takvih je i Milidar Vojnović, mještanin Duća koji na području omiškoga Ribnjaka ima ukupno 1895 četvornih metara zemljišta. Bolje rečeno, imao je, dok ga 1959. godine ondašnja vlast njegovu ocu nije oduzela. Proces 'povrata' pri kraju je. Milidar je za dvije parcele već dobio pravomoćno rješenje, a za treću će dobiti uskoro. I u tim rješenjima stoji kako mu se, sukladno Zakonu, dodjeljuje naknada od 13 kuna po 'kvadratu', nakon čega će to zemljište, što je i bio konačan cilj čitave priče, pripasti jedinici lokalne samouprave. U ovom slučaju: Gradu Omišu. Koji, a nedavni primjer to potvrđuje, isto to zemljište može prodati za 700 eura po četvornome metru. Da, dobro ste pročitali, bivšem vlasniku zemljište je na silu oduzeto, dok je Gradu praktično poklonjeno. Bivši vlasnik će dobiti 1,85 centi po četvornome metru, a Grad 700 eura! ...

MILE BEZ ZEMLJE

Prema zakonu zemljište na Ribnjaku danas ne vrijedi niti dva eura, a već sutra ga Škaričić može preprodati za 700 eura... ?!

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Slobodna Dalmacija

Kad se podvuče crta, bivši će vlasnik, kojemu zapravo nikada nije omogućeno da to i bude, za svojih 1895 'kvadrata' dobiti 3505 eura, a Grad Omiš, ni kriv ni dužan, 1.326.500 eura! I to samo od jednog čovjeka i njegove tri parcele u moru parcela koje pokrivaju oko 50.000 četvornih metara negdašnjeg dućkog Sinaja.

No, ni to nije sve. Milidaru Vojnoviću iz naše priče novac će biti isplaćivan na rate, na rok od dvadeset godina, i to u obveznicama! Dva puta godišnje bi tako imao dobiti papir vrijedan 88 eura, oko 650 kuna, a sve čisto i pošteno. Po Zakonu. Kojega je, rekosmo, donijela država koja brine o svojim građanima. Pa tako, hvala joj, ne zaboravlja ni one koje je ona bivša, mračna tvorevina tako bešćutno pokrala.

- Zakon je sulud, a takva je i formula prema kojoj se računa naknada štete za oduzeto zemljište. Da se razumijemo, nemam ja ništa protiv omiških čelnika koji lukavo čekaju u busiji. I ja bih na njihovome mjestu isto postupio. Oni samo uzimaju ono što im je ponuđeno. Trenutačno su se pritajili, a čim papiri budu čisti dat će se u akciju te zemljište, koje im je praktično palo s neba, prodati - kaže nam Milidar Vojnović na čijem licu se tek ravnodušnost razaznaje.

Ribnjak

Pomirio se čovjek sa sudbinom. Godine uzaludne pravosudne bitke ostavile su trag, a početni elan zamijenila je iscrpljenost. Danas mu je, priznaje, svejedno. Svjestan je da se protiv vjetrenjača ne isplati boriti. No, novac, točnije novčiće, neće uzeti.

- Od 1997. godine, kada sam predao prvi zahjev za povratom, svašta sam doživio. Bilo je situacija kada su mi, kao jednom od većih i glasnijih zemljoposjednika na Ribnjaku, premda ta riječ u ovom slučaju više zvuči kao rugalica nego što odražava stvarno stanje, nudili nagodbu. Mogao sam dobro zaraditi, no kako bih onda mogao pogledati u oči ostalim vlasnicima zemljišta. Nisam to želio učiniti, baš kao što neću ni sada uzeti ovaj mizeran novac. To bi značilo da sam pristao na odredbe sramnog Zakona protiv kojega sam se godinama borio. I izgubio... - veli Vojnović.

A taj poraz ukazuje na novi apsurd. Našem je sugovorniku, naime, zbog sudskih troškova ispostavljen račun od 1000 kuna. A računi se, je li, u svakoj pravnoj državi moraju plaćati. Pa će tako i Vojnović platiti iznos koji prema ozakonjenoj protuvrijednosti pokriva 78 četvornih metara 'njegova' zemljišta.

- Našim političarima puna su usta Europe. Vlast se mijenjala, dolazili su i desni i lijevi, no ovakav Zakon o naknadi za oduzetu imovinu nitko nije dirao. Ajde, i ja jedva čekam tu Europu, pa da vidim što će ona reći o Zakonu prema kojemu zemljište na vrhunskoj lokaciji danas ne vrijedi niti dva eura, a već sutra ga se preprodaje za 700 eura - zaključuje Vojnović.

Škaričić bez komentara

Omiški gradonačelnik Ivan Škaričić, očekivano, nije imao komentar na Vojnovićev slučaj. Sve je, kaže nam, po zakonu. Uostalom, Vojnović, kao ni ostali vlasnici zemljišta na predjelu Ribnjak nisu u sporu s Gradom, nego s Državom. A to što u konačnici čitava korist pripada Gradu, koji, za razliku od stvarnih vlasnika, s besplatno dobivenim zemljištem može raspolagati kako god hoće, činjenica je na koju lokalna vlast ne može utjecati.

Ali je može dobro iskoristiti.

Ivan Škaričić

Povezani članci

Who's Online

We have 97 guests and no members online