HR telekomi imaju visoku profitabilnost i niska ulaganja

ivica MudrinićVladina odluka o ponovnom uvođenju poreza na mobilne usluge dignula je telekom operatere na noge. Tvrde da je riječ o pogrešnoj odluci koja će poskupiti njihove usluge, a ceh će ponovno platiti građani. U Vladi ističu da je porez opravdan, jer operateri dobro zarađuju, a istodobno nedovoljno ulažu. I s porezom od 6 posto, smatraju, operateri mogu ostvarivati velik profit. - U Europi prosječni operater ulaže 100 eura, a u Hrvatskoj 55. Dakle, imate visoku profitabilnost i niska ulaganja - rekao je Radimir Čačić, potpredsjednik Vlade za gospodarstvo. A da vodeći operateri dobro zarađuju, pokazuju i brojke. Naime, HT je u prvih devet mjeseci prošle godine ostvario milijardu i pol kuna dobiti, a milijunsku zaradu ostvarili su i Vipnet i Tele2 ...

NAŠA POSLA

HRVATSKI TELEKOMI OPERATERI - VISOKA PROFITABILNOST I NISKA ULAGANJA

Izvor: HRT

Najjači na tržištu kažu da je porez - višestruko štetan. Umanjuje našu mogućnost za ulaganja. A kad smanjite ulaganja, onda imate sve negativne učinke za gospodarstvo, ali i za proračun u cjelini, kaže Ivica Mudrinić, predsjednik Uprave T-HT-a.

VIPU Vipnetu tvrde - upravo zbog visokih poreza građani plaćaju previsoku cijenu usluga. A istraživanja pokazuju: Hrvatska je na visokome osmom mjestu u svijetu po visini poreza telekomunikacijskih operatera. To mjesto dijelimo s Gabonom, Ugandom i Tanzanijom i sasvim sigurno je da se takva porezna opterećenja, kao i u svakoj drugoj industriji, ukalkuliraju u konačnu cijenu proizvoda, rekao je Mladen Pejković, predsjednik Uprave Vipneta.

Operateri naglašavaju da ne stoji teza o nedovoljnim ulaganjima. U Vladi kažu - imat će to prilike i dokazati. Zahtjevi su jasni. Ono što se ovdje zaradi će se ovdje i uložiti u kvalitetnu novu mrežu ili poboljšanje sadašnje, a znamo da nije dobra, i vi i ja i svi građani Hrvatske, a plaćamo je skupo. Naravno da ćemo tada o tome voditi računa i u poreznom sustavu, zaključio je Čačić.

Za ponedjeljak je najavljen sastanak na kojem će se tražiti rješenje koje bi zadovoljilo obje strane.

Povezani članci

Who's Online

We have 229 guests and no members online