Konferencija: Obnovljivi izvori energije, nove tehnologije i izazovi 21. stoljeća

Obnovljivi izvori energijeNjemačka energetska revolucija stiže u Hrvatsku, i to u srednju Dalmaciju koja ima veliki prirodni potencijal za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Kao platforma za buduću suradnju i privlačenje ulaganja njemačko veleposlanstvo i Splitsko-dalmatinska županija zajedno organiziraju konferenciju "Obnovljivi izvori energije - nove tehnologije - izazovi 21. stoljeća" koja će se održati 21. do 23. svibnja u Splitu. Najavljujući ovaj događaj splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader je u srijedu na zajedničkoj konferenciji s njemačkim veleposlanikom Berndom Fischerom u Zagrebu kazao je kako njegova županija vodi agresivnu politiku u traženji investicija. Investitor koji ima projekt već sutra može s njime doći i u roku 45 dana dobiti papire. Prvu godinu 100 posto oslobođen komunalne naknade, drugu godinu 75 posto, treću 50, itd. "Njemačka se uvjerila u kvalitetu hrvatskih radnika i inženjea kojih je više od milijun doprinijelo cvjetanju njemačkog gospodarstva", kazao je Fischer..., piše Petra Kostanjšak na stranicama Vjesnika ...

OLAKŠICE PRIVLAČE INVESTITORE

Njemačka energetska revolucija stiže u Hrvatsku

Piše: Petra Kostanjšak / Vjesnik
Izvor: Vjesnik


Srednja Dalmacija ima veliki prirodni potencijal za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Kao platformu za buduću suradnju i privlačenje ulaganja njemačko veleposlanstvo i Splitsko-dalmatinska županija zajedno organiziraju konferenciju »Obnovljivi izvori energije - nove tehnologije - izazovi 21. stoljeća« koja će se održati 21. do 23. svibnja u Splitu.

hrvatska, njemačka Najavljujući ovaj događaj splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader je u srijedu na zajedničkoj konferenciji s njemačkim velepolsanikom Berndom Fischerom u Zagrebu kazao je kako njegova županija vodi agresivnu politiku u traženji investicija, a veliku pomoć u tome dobili su upravo od njemačkih saveznih država Sjeverne Westfalije i Baden Witenberga.

Tako primjerice Splitsko-dalmatinska županija u Hrvatskoj iskače po tome što preko razvojne agencije investitorima garantira izdavanje dozvole u roku 45 dana, a svakim danom prekoračenja županija plaća penale. Time razbija mit o birokratskim preprekama i privlačenjem novca otvara mjesto za nova zapošljavanja.

Kako je naglasio njemački veleposlanik Fischer njemački investitori traže gdje bi mogli investirati, a ovakvi bolji uvjeti svakako će im u tome pomoći. »Važna je svakako i kvaliteta radnika, inžinjera, menadžera. Njemačka se uvjerila u kvalitetu hrvatskih radnika kojih je više od milijun doprinijelo cvjetanju njemačkog gospodarstva«, kazao je Fischer.

Obnovljivi izvori energije Što se tiče otvaranja radnih mjesta splitsko-dalmatinski župan objasnio je da je županija uvjetovala da se stupovi za vjetroparkove proizvode u brodgradilištima te da se proizvodni proces veže uz Split. Trenutno županija nudi 20 lokacija za solarne i 30 polja za vjetroparkove, a ovo posljednje znači najmanje 20 do 30 stupova za pojedino polje.

"Investitor koji ima projekt već sutra može s njime doći i u roku 45 dana dobiti papire. Prvu godinu 100 posto oslobođen komunalne naknade, drugu godinu 75 posto, treću 50 itd.", pojasnio je župan Sanader koji želi da njegova županija u tome području postane vodeća u regiji. Zato će na konferenciji idućeg mjeseca biti i predstavnici Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Kosova i Makedonije.

Povezani članci

Who's Online

We have 190 guests and one member online

  • admin