Energija pripada narodu

obnovljivi izvori energijeKako istodobno odgovoriti na ekološku, energetsku i ekonomsku krizu? Dok u Češkoj bum u obnovljivim izvorima energije od 2008. godine nije donio nikakav razvoj zajednici, već su svi objekti u vlasništvu uglavnom njemačkih investicijskih fondova, u samoj Njemačkoj je polovina OIE u vlasništvu građana, poljoprivrednika i zadruga. Jesu li energetske zadruge put koji vodi u razvoj društva i ekonomije? Na Krku se slažu s tim, a da to misle  ozbiljno pokazuje i što su do sada već napravili primjerice strategiju za proizvodnju biomase, katastar krovova za cijeli otok, a izrađuju i studiju za nultu emisiju CO2 za cijeli otok. "Ne želimo da nam dođu dva tajkuna i tri strane firme i pokupe kvote za obnovljive izvore energije za otoke. Zato smo pokrenuli osnivanje energetske zadruge za koju želimo da bude najmanje dvije trećine u vlasništvu lokalnog stanovništva" - kaže Zdenko Kirinčić, budući energetski zadrugar s otoka Krka ...

ENERGETSKE ZADRUGE

Energija pripada narodu

Piše: Marina Kelava / H-Alter
Izvor:
H-Alter

obnovljivi izvori energijeKako istodobno odgovoriti na ekološku, energetsku i ekonomsku krizu? Sigurno je da nema čarobnih štapića koji će riješiti ovo složeno pitanje, međutim jedan od mogućih modela organizacije koji se u nekim europskim državam pokazao vrlo uspješnim su energetske zadruge.

Iako nas zadruge uglavnom asociraju na poljoprivredu, u Europskoj federaciji grupa i zadruga građana za obnovljive izvore energije izbrojali su zasad gotovo 500 energetskih zadruga na kontinentu, a trend bi mogao zahvatiti i Hrvatsku.

Prema najavama, otočani s Krka osnivaju prvu energetsku zadrugu u zemlji.

Kako je u EU u 2010. godini došlo do 30 posto povećanja ulaganja u OIE i zapošljavanja dok je u većini ostalih područja prisutan pad, jasno je da je riječ o iznimno važnom području, a  upravo model energetskih zadruga odgovara na više aspekata krize koju proživljavamo, tiče se i ekologije i energije i ekonomije.

Međutim, razvoj obnovljivih izvora ne znači nužno i razvoj društva i ekonomije u cjelini. Primjer Češke tako pokazuje kako razvoj obnovljivih izvora energije može otići u posve krivom smjeru koji ne donosi dobrobit zajednici.

Naime, uvođenjem velikih poticaja za fotonapone u toj zemlji s 0 MW instalirane snage solarnih panela u 2008. godini, brojka je naglo skočila na 1600 MW instaliranih u 2011. godini. Vlasnici tih novih objekata su inozemni, uglavnom njemački, investicijski fondovi.

Cijena struje porasla je za 20 posto i javnost se okrenula protiv obnovljivih izvora energija pa su na kraju snizili otkupne tarife. Od ogromne investicije od 5 do 6 milijardi eura ni društvo, ni tamošnja industrija, ni zapošljavanje nisu imali koristi.

S druge strane u Njemačkoj je polovina OIE u vlasništvu građana, poljoprivrednika.

obnovljivi izvori energije

Broj članova u zadrugama najveći je upravo u najrazvijenijim društvima, u Švedskoj, Norveškoj, Švicarskoj, a građanima je privlačno ulagati u organizaciju energetskih zadruga, jer je u malo djelatnosti garantirana cijena i otkup kao što je kod proizvodnje energije.

Međutim, nova hrvatska vlada na području energetike sve odluke donosi bez dijaloga sa zainteresiranom i stručnom javnošću, iako se u energetski sektor u Europi sadržajno mijenja te je pitanje na koji će se način Hrvatska prilagoditi novim odnosima.

PROČITAJTE VIŠE...

obnovljivi izvori energije

Povezani članci

Who's Online

We have 146 guests and no members online