Zagreb dobiva startup inkubator

programerU Zagrebu će se u rujnu otvoriti prvi poslovni inkubator, dogovorili su to Sveučilište u Zagrebu i udruga Zagrebački inkubator poduzetništva (ZIP) koja okuplja poslovne anđele Mihovila Barančića, Sašu Cvetojevića, Damira Sabola i Ivu Špigela. Podršku su dali Ministarstvo znanosti, Hrvatska udruga nezavisnih izvoznika softvera CISEx, Hrvatska mreža poslovnih anđela Crane, studentske udruge eStudent i BEST te londonski poslovni inkubator Seedcamp, koji je u utorak u Zagrebu okupio stotinjak ulagača i startupa iz Hrvatske, regije, ali i Portugala, Velike Britanije, Rusije i Novog Zelanda. Od 19 predstavljenih projekata na Seedcampu, zagrebački startupi Mash.me, Kinect web aplikacija za stvaranje filmova s avatarima, i Weddingella, sustav za planiranje vjenčanja, izazvali su najveću pozornost mentora i ulagača. Mentori Berislav Lopac iz Initiuma i Matija Kopić iz Farmerona pohvalili su kvalitetu startupa..., piše Bernard Ivezić na stranicama Poslovnog dnevnika ...

STARTUP KULTURA

Zagreb dobiva poslovni inkubator

Zagrebačko sveučilište ustupilo je prostor u središtu grada za rad dvadesetak timova

Piše: Bernard Ivezić / Poslovni dnevnik
Izvor: Poslovni dnevnik

Mihovil Barančić, predsjednik Cranea i tajnik ZIP-a, kaže da im je Sveučilište u Zagrebu u samom centru grada ustupilo 200 kvadrata prostora za predinkubacijske i inkubacijske projekte.

"Sličnih prostora već ima u drugim hrvatskim gradovima, ali u gospodarski najsnažnijem Zagrebu ovo je prvo takvo mjesto. Zajedno sa Sveučilištem razvili smo program koji bi trebao biti motor razvoja poduzetništva", kaže Barančić. Posebna pozornost posvetit će se timovima s dobrim projektima koji još nisu osnovali tvrtku.

Saša Cvetojević, najjaktivniji poslovni anđel u Hrvatskoj, ističe da će u ZIP-u biti prostora za dvadesetak startup timova koji će ovdje moći raditi od tri mjeseca do godine dana.  O tome koji će timovi dobiti priliku raditi u ZIP-u, pojašnjava, odlučivat će evaluacijski odbor uz unaprijed poznata pravila. Timovima će se nuditi i tehnologije za testiranje proizvoda i usluga.

Ivo Špigel, predsjednik udruge ZIP, kaže da su do prostora došli puno prije nego su to očekivali. U udruzi očekuju da će se financirati sponzorstvima i da će prve timove primiti u rujnu.

Carlos Eduardo Espinal, partner za investicije u Seedcampu, izjavio je da su mjesta poput ZIP-a važna za razvoj internetskog poduzetništva u Hrvatskoj.

"Na tim se mjestima susreću ideje, što je osobito važno za razvoj poduzetništva, jer kad su ideje fragmentirane, onda one sporo rastu, ali kad ih dovedete u poticajno okruženje inkubatora, onda ih ubrzavate i dajete im najbolju priliku za uspjeh", kaže Espinal, koji će u četvrtak sudjelovati na svečanom otvaranju ZIP-a.

Navodi da je u razvoju tehnoloških inkubatora i investicijskog ekosistema za tehnološke projekte najdalje u istočnoj Europi otišla Estonija. "Na tamošnji Seedcamp došao je i predsjednik Estonije, jer ta je zemlja dala Skype. Država je prepoznala mogućnost pa postoje državne i lokalne investicije kojima je cilj da se pojavi još takvih priča o uspjehu", zaključuje Espinal.

Povezani članci

Who's Online

We have 271 guests and one member online

  • admin