Eko-Rubić: U Katunima Brdu niknut će još 5000 stabala višanja

Japanski veleposlanik Masaru Tsuji u šestanovcu postao kum gospodarskog projekta mladog šestanovačkog povratnika iz Njemačke Denisa Rubića"Iznimna mi je čast što sam kum ovog projekta, koji potiče ekološki i održiv uzgoj kulture, koji, kako doznajem, ima tradiciju u Dalmaciji dužu od od pet stoljeća. Jednako tako ponosan sam što sam prvi put tu, u srcu dalmatinskog krša, i zaista je predivno vidjeti ova mirna prostranstva koja su odmor za dušu. Stoga investitoru želim puno uspjeha i još više zasađenih stabala, i zanosne cvatnje u godinama koje dolaze", kazao je to japanski veleposlanik u Hrvatskoj Masaru Tsuji u povodu početka druge faze radova na sadnji novih 5.000 stabala višnje maraske koji bi trebali biti zasađeni na dodatnih 9,5 hektara površine u Katunima Brdu, u općini Šestanovac. Riječ je o projektu ekološkog uzgoja autohtone višnje maraske, mladog šestanovačkog povratnika iz Njemačke Denisa Rubića ...

EKO VOĆNJACI U PRPUŠI

U Katunima Brdu niknut će još 5000 stabala višanja

Japanski veleposlanik Masaru Tsuji u šestanovcu postao kum gospodarskog projekta mladog šestanovačkog povratnika iz Njemačke Denisa Rubića

Tekst i foto: Mladen Nejašmić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Do sada smo kultivirali 40 hektara i podigli 20.000 voćaka, te smo, prema našim saznanjima, jedini ekovoćnjak ove vrste u Europi - kaže Rubić.

Prošle godine imali smo prvu berbu, koja je doduše bila simbolična, no ipak je generirala značajan rezultat. Višnje na našoj plantaži imale su vrhunsku vrijednost od 28,2% Brixa, što je gotovo jedinstveno u svijetu.

Japanski veleposlanik Masaru Tsuji u šestanovcu postao kum gospodarskog projekta mladog šestanovačkog povratnika iz Njemačke Denisa Rubića

Za ovu fazu radova, vrijednih više od milijun kuna, prijavili smo se na IPARD natječaj, mjera 101, te nedavno potpisali ugovor o dodjeli sredstava, istaknuo je Denis Rubić.


Novac iz IPARD-a

Njegova tvrtka "Dalmaconsult" d.o.o. prepoznala je sve prednosti ovog pretpristupnog programa i prijavila svoj projekt, a budući da se buduće ulaganje provodi na brdsko-planinskom području kojem pripada općina Šestanovac, ovaj projekt će biti sufinanciran sa 60 posto vrijednosti ukupno prihvatljivog ulaganja.

Investitor je iskoristio priliku iako je ovo prva u nizu planiranih investicija u ovoj godini, a koje bi također prijavili preko IPARD programa. Cilj je i dalje promicati ekološki uzgoj maraske, te stvaranje radnih mjesta i tako pridonijeti oporavku tog dijela Dalmatinske zagore.

Od prvog dana projekt podržavaju sve relevantne institucije, a posebice resorna ministarstva i Županija čiji su predstavnici danas bili u Katunima, te su raznim mjerama pratili Rubićev projekt sadnje ekološkog voćnjaka.

Povezani članci

Who's Online

We have 294 guests and no members online