Branko Roglić: Luksuz i rastrošnost put su u propast

branko roglićJedan od najuspješnijih i najbogatijih hrvatskih biznismena i vlasnik Orbica, Branko Roglić, u intervjuu za Večernji list govori zašto se i dalje mora ponašati racionalno, štedljivo i odgovorno. Nudi i rješenja za reformu skupe i nefunkcionalne države bez koje, smatra, ne može doći do napretka. Usred krize koja je mnoge dovela do ruba propasti, Orbico raste, kupuje nove tvrtke i širi se na nova tržišta. Tako je nedavno objavio akviziciju mađarske tvrtke Rafinanz koji će mu omogućiti da svoj distributerski biznis proširi i na tržište Češke i Slovačke ...

GOSPODARSTVO

Branko Roglić: Luksuz i rastrošnost put su u propast

Vlasnik Orbica o štednji kao svojoj poslovnoj filozofiji i promjenama koje su nužne u državi

Piše: Marko Biočina / Večernji List
Izvor: Večernji List

Ipak, Roglić baš i ne živi glamuroznim životom kakav bi se očekivao od čovjeka s tolikom imovinom. Roglićev životni moto vjerojatno je razlog tome da Orbico danas spada u jednu od najmanje zaduženih tvrtki te veličine u Europi.

"Davno sam shvatio da se u maloj i siromašnoj državi ne može ekspandirati, već da se mora štedjeti.

Držao sam se toga kao osnovnog poslovnog principa i danas se pokazuje da sam bio u pravu. Orbico grupa danas je posljedica takvog racionalnog poslovanja.

Uvijek sam vjerovao da svatko – pojedinac, tvrtka ili država – može trošiti samo ono što zaradi, a kad je tako da s novcem treba postupati odgovorno.

branko roglićDakle, ja bih si mogao priuštiti da živim puno luksuznije - da odsjedam u luksuznim hotelima, vozim skupe automobile i plovim na jahtama, no kako bih onda od svojih zaposlenika mogao očekivati da se ponašaju racionalno?", objasnio je Roglić svoj moto.

Priznao je kako posjeduje jahte i luksuzne nekretnine, ali tvrdi da su one funkciji posla.

"Ni ja niti moja supruga još nismo bili na tim jahtama. Kad idemo na more koristimo naš privatni brod,r ibarski brod od 9 metara". Smatra kako se hrvatski rast u prošlom desetljeću temeljio se na neracionalnoj potrošnji iz zaduživanja.

"U Zagrebu imam zemljište od 10 tisuća kvadrata s gotovim projektom, no kad sam vidio da svi ulaze u građevinarstvo zaključio sam da to neće dobro završiti i stao. Nastavit ću kad se tržište oporavi. Dakle, može se posao širiti i bez zaduživanja, no ako radite racionalno i ne povodite se za drugima.

Ja sam u Hrvatskoj samo jednu tvrtku kupio u privatizaciji – Croatia baterije – a sve ostale preuzeo sam na burzi kad sam ocijenio da je cijena adekvatna", rekao je Roglić te dodao kako je kod nas država užasno skupa i dok se to ne riješi, kriza će samo eskalirati. Smatra kako bismo u stvari trebali restrukturirati državu.


Restrukturirajmo državu

"Smanjiti broj županija na šest, a broj općina na 100. Za čelne pozicije u državnim poduzećima raspisati međunarodne natječaje i uvjetovati da ona – s obzirom na to da su uglavnom monopolisti – ostvaruju profit i uplaćuju ga u proračun. Taj novac potom treba iskoristiti za smanjenje poreznog opterećenja.

Što se privatizacije tiče, smatram da treba privatizirati cijelu državnu imovinu, osim prirodnih resursa. U državu treba uvesti reda, ustrojiti efikasno pravosuđe, rokove plaćanja i urednu naplatu poreza", smatra Roglić.

Rekao je i kako podržava poteze ministra Linića jer je to jedini način.

"Dug se nikomu ne može oprostiti. Tko ne može platiti, neka ide u stečaj, a oni koji su uredno plaćali imat će tako veći promet, rast će i zapošljavati nove radnike."

dalmacija iskra Roglić je bio jedan od prvih ljudi koji su javno prijavili slučaj korupcije u gospodarstvu. U aferi "Dugi Rat" tražili su mu mito za kupnju dijela tvornice ferolegura u stečaju.

"Bio sam prvi koji je prijavio takvu korupciju i prvi koji je pristao nositi prislušni uređaj. Nije to bilo ugodno iskustvo, no jedino zadovoljstvo mi je da su ti lupeži sad u zatvoru", kaže Roglić o tom iskustvu.

Roglić je istaknuo i kako puno očekuje od Europske unije.

"Dalmacija je u srcu Europe i to je ključna prednost. Predviđam da će u roku od godinu dana nakon ulaska Hrvatske u EU cijena nekretnina u Dalmaciji porasti za 100 posto. Moramo samo biti pametni, vrijedni i gostoljubivi, a ne da kao Grci organiziramo ulične prosvjede i tjeramo strance koji ovdje dolaze potrošiti milijarde eura svog novca", zaključio je.

PROČITAJTE VIŠE...

Povezani članci

Who's Online

We have 221 guests and no members online