Novi lažnjak: 'Brza cesta’ Omiš - Split via Tugare

cesta lažnjakProsvjedi u Republici Hrvatskoj najčešće služe da bi oni protiv kojih se prosvjeduje imali čime, da prostite, obrisati stražnjicu. Ništa bolje, uvjereni smo, neće proći ni organizatori današnjega prosvjeda u Dugome Ratu koji neobičnom akcijom od aktualne vlasti zahtijevaju ne samo da se brza cesta Trogir-Split-Omiš vrati na popis prioritetnih državnih prometnica, nego da se njezina gradnja zgotovi do kraja mandata Milanovićeva kabineta ...

UZ DANAŠNJI PROSVJEDNI VLAKIĆ Na 'BRZOJ CESTI' DUGI RAT - OMIŠ

Novi lažnjak: 'Brza cesta’ Omiš - Split via Tugare

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija
Snimio: Joško Šupić / Cropix

Utopija ili ne, prosvjednici se ne namjeravaju zaustaviti. Na to ih, kažu nam, obvezuje i više od 2000 potpisnika peticije kojom su vladajućima jasno poručili da neće prekriženih ruku promatrati kako diljem Hrvatske niču ceste i cestice, dok se gradnja one najvažnije, kojom dnevno prosječno prođe 50.000 vozila, ignorira poput neželjena djeteta.

 - Nema Vlade koja nije obećala izgradnju brze ceste Trogir-Omiš, no na koncu se novac uvijek preusmjeri na neku drugu trasu. Ovih dana tako čujemo kako se najavljuje gradnja nove zagrebačke obilaznice, i to korištenjem nepovratnih sredstava Europske unije, pa stoga bezuvjetno tražimo da se taj novac preusmjeri na jug, na dionicu koja je dokazano najzagušenija prometnica u zemlji, tvrde organizatori današnjega prosvjeda, sve redom istaknuti dalmatinski intelektualci, koje predvodi Marijana Puljak, agilna predsjednica splitskoga Gradskog kotara Žnjan.


Neka omiška zaobilaznica čeka bolja vremena

Što o svemu misli resorni ministar, doznali smo prije nekoliko dana. Na pitanje saborskoga zastupnika Ante Babića (HDZ), Siniša Hajdaš Dončić nedvosmisleno je odgovorio kako je gradnja mosta preko rijeke Cetine te zatim spajanje na cestu Naklice-Zakučac, najbolje i najprihvatljivije rješenje.

I službeno je tako potvrdio ono o čemu je “Slobodna Dalmacija” pisala prije točnu godinu dana: brza cesta Trogir-Split-Omiš neće se graditi, a velebna obilaznica Omiša, koja će s mostom koštati više od pola milijarde kuna, bit će spojena na seoski put koji je ad hoc preimenovan u državnu cestu.

obilaznica omiša

Ono što ministar pomorstva, prometa i infrastrukture naziva najboljim, zapravo je najgore rješenje. Bolje bi, naime, bilo da omiška obilaznica nedovršena čeka bolja vremena, te da njezini graditelji još malo trpe ismijavanja kako su napravili cestu koja ne vodi nikamo, nego da se na silu dovrši preprojektiranim mostom i selotejp spajanjem na neadekvatnu lokalnu prometnicu koju bi, samo da može, i okolno stanovništvo najradije zaobišlo. Ako vam još nije jasno, onda je vrijeme da se koncentrirate i čvrsto prihvatite volan.

Dakle, aktualni vlastodršci u potpunosti se slažu sa svojim neposrednim prethodnicima, pa će vozači, kad omiška obilaznica jednom u budućnosti bude gotova, iz smjera Makarske prema Splitu (i obratno) ići preko Tugara, Srinjina i Žrnovnice. Odnosno, preko uske, trošne i vijuguve ceste koja se za veći promet do sada koristila samo kada bi se na Jadranskoj magistrali između Splita i Omiša dogodili teža nesreća ili odron kamenja. Lokalni put, idealan za konjske zaprege i traktore, postat će tako preko noći jureći prečac za autobuse i tegljače.


Osuđeni čekati obilaznicu, tunel i most preko Cetine

Ta noć - srećom ili na žalost, kako hoćete - još je, međutim, daleko. Valja, naime, ne samo omišku obilaznicu dovršiti (tunel kroz Mosor još se probija, a s njim i rokovi), nego nakon toga i Cetinu premostiti. A to je posao, uopće se nije problem s državom okladiti, koji se idućih godina neće ni započeti, a kamoli zgotoviti. Uostalom, još je premijer Ivo Sanader - kao član iste one stranke iz koje sada krmeljavo prigovaraju Vladi zbog obustave radova -  svečano obećao kako će čitava dionica od Trogira do Omiša biti gotova do 2008. godine.

Pa su godinu za godinom rokovi šutke padali. Pa je pao i Sanader, da bi iza njega ostali tek batrljci jedne vrhunski izmaštane četverotračne ceste. Ceste čiji je prvi kamen možda i bio postavljen s dobrom namjerom, ali se sve ono što je uslijedilo pretvorilo u pakao.


Vlakić čeka i na političare

Vlakić će juriti brzom cestom od Dugoga Rata do Omiša, a početak jurnjave najavljen je za danas u 10 sati s dugoratskog autobusnog kolodvora. Svojevrsni je to performans, ali i prosvjedna akcija kojom neformalna udruga građana nazvana “Građani za brzu cestu Trogir-Split-Omiš” poziva, među ostalim, i dalmatinske političare, posebice lokalne političke moćnike, da im se pridruže u vožnji turističkim vlakićem, te da na svojoj koži osjete kako je to kada vam je za udaljenost od pet kilometara ponekad potrebno i sat vremena vožnje.


Marijana Puljak: Zastupnici, oslobodite se stranačke stege

 - Dok se drugi gradovi razvijaju, Split i njegova okolica stagniraju. Novca očito ima, ako već ne u državnoj blagajni, onda postoje neki drugi izvori financiranja, no u slučaju brze ceste Trogir-Omiš, svi se vade samo na novac. Pozivamo stoga sve dalmatinske saborske zastupnike da se oslobode stranačke stege i da sjednu za isti stol kako bi iznašli rješenje za nastavak gradnje brze ceste. Riječ je o prometnici kojoj gravitira 500.000 ljudi, a mi bismo htjeli da nam ih još najmanje toliko dođe ljeti. A kako će doći kad u špici sezone od Splita do Omiša treba i do dva sata vožnje, ogorčeno će Marijana Puljak.


Sredstva iz EU fondova zaobilaze dalmatinske ceste

Predsjednik Uprave HAC-a Dražen Guštin najavio je u kolovozu ove godine kako postoji mogućnost da se gradnja novih cesta sufinancira sredstvima iz europskih fondova. Pritom je spomenuo završetak  gradnje 5C koridora u Slavoniji, autocestu Rijeka-Žuta Lokva i novu zagrebačku obilaznicu. Prema projekcijama, to bi stajalo oko 17 milijardi kuna, od čega bi sedam milijardi kuna mogla biti nepovratna sredstva EU-a.

Povezani članci

Who's Online

We have 127 guests and no members online