Dalmacija zove ministra Hajdaša Dončića

Gdje je brza cesta?Mjeseci prolaze, a od ministra mora, prometa i infrastrukture Siniše Hajdaša Dončića nema odgovora na jednostavno pitanje: kada će biti dovršena splitska obilaznica? Radi se o službeno najprometnijoj cesti u državi, koja se uređuje i proširuje već punih trideset godina, a u zadnje vrijeme i zabavlja javnost raznim tunelima 'ni iz čega u ništa', mostovima koji to nisu i križanjima koja ne vode nikamo. Tportal se vodio razumnom idejom da je za prometne probleme nadležan upravo ministar prometa, no u prometnoj Hajdaševoj glavi takva logika nema mjesta - pa tako nema ni potrebe za reakcijom na pravu pravcatu civilizacijsku sramotu koja se proteže od Trogira do Omiša ...

MINISTRE, KAD ĆE BRZA CESTA?

Dalmacija zove ministra Hajdaša Dončića

Piše: Damir Petranović / tportal
Izvor: tportal

Problem, naravno, nije stvorio Hajdaš, a vjerojatno ga on neće ni uspjeti riješiti: cesta koja povezuje otprilike 350 tisuća stanovnika i 'odčepljuje' drugi najveći hrvatski grad planirana je još u doba kada je trebala predstavljati brzu obilaznicu, a u međuvremenu je narasla u najobičniju gradsku prometnicu.

hajdaš dončić

Da je na vrijeme izgrađena, već danas bi trebalo krenuti s još jednom obilaznicom. Godinama je međutim između Trogira, Kaštela, Solina, Splita i Omiša dramatično raslo ama baš sve osim asfalta i brige države, pa smo 2013. godine kao posljedicu dobili zagušene i u isto vrijeme zapuštene prometnice, razlog kidanja živaca domorocima i snebivanja turistima.

A ovih posljednjih je, prema službenim podacima, upravo kroz Splitsko-dalmatinsku županiju prošle godine prošlo debelo preko milijun i pol, oko 15 posto od ukupnog broja za cijelu državu. Imali su što vidjeti: gradove koji se kunu u turizam, a nisu normalno spojeni ni s vlastitim aerodromom, ni s autocestom, ni s hotelima, ni s trajektnom lukom - inače trećom najprometnijom na Mediteranu.

Da sve ne bi ostalo na pukom dojmu o civilizacijskoj sramoti, mada je i samo on grozan, služi naravno statistika. Po službenim mjerenjima Hrvatskih cesta, tvrtke koja je direktno pod Hajdaševom nadležnošću, upravo je splitska obilaznica uvjerljivo najzagušenija prometnica u državi i njenim uskim i nesigurnim asfaltom dnevno prolazi više vozila nego kroz famozne naplatne kućice u Lučkom kod Zagreba. A one se, poznato je, već godinama koriste kako bi se široj publici ilustrirao krkljanac koji vlada u određenom trenutku.

akcija za brzu cestu

E, pa u Splitu i okolici taj krkljanac je konstanta. I ako novca za gradnju zaboravljene ceste na jugu u ovom trenutku nema - a među onih 2,5 milijardi kuna namijenjenih Hrvatskim cestama vjerojatno bi se ipak mogao pronaći - od pristojnog ministra u pristojnoj državi očekivalo bi se barem osnovno znanje o problemu.

Kako smo već kazali, Hajdaš Dončić nije nam se udostojio odgovoriti, no kamere jedne nacionalne televizije 'zaskočile' su ga na Markovom trgu i pred njega gurnule mikrofon baš na temu splitske obilaznice.

'Postoje rokovi... Gledajte... Mislim... Cesta i gradilišta u Hrvatskoj ima puno, ne mogu sad napamet reći koji je rok', izvlačio se ministar, digao pogled uvis i duboko uzdahnuvši nastavio u revijalnom tonu: 'Naravno da je rok sukladno ulasku radnika na gradilište, ja mislim da bi par mjeseci nakon toga trebalo biti završeno jer su riješeni svi imovinsko-pravni odnosi.'

Hajdaševe riječi citirali smo vrlo pažljivo, kako se nam ne bi promakao neki zarez, čisto da možemo s punom odgovornošću ustvrditi da ministar ne govori istinu. Možda namjerno laže, možda ne želi odgovoriti, a možda ga jednostavno nije briga: no rok za dovršetak splitske obilaznice danas jednostavno ne postoji.

Čak i da postoji gradilište o kojemu priča, cesta se ne bi dovršila za 'par mjeseci', nego nekoliko godina nakon dolaska radnika. I ne, ministre, 'imovinsko-pravni problemi' nikako nisu riješeni, a da ste se barem informirali o jednom od najvećih problema u svom sektoru, znali biste barem osnovne informacije.

U državama u kojima vlada barem zrnce razuma i racionalnosti ceste se grade po nekakvim programima i prioritetima, po mogućnosti dugoročnim, pa je i u Hrvatskoj zakonom propisano da Vlada mora izraditi, predstaviti i usvojiti četverogodišnji plan u kojemu se jasno vidi gdje i kako namjerava potrošiti novac, koliko god ga imala.

gdje je cesta

Kod nas, naravno, i to zapinje: plana nema, a ne zna se ni kada će ga biti.  Nekoliko mjeseci uoči lokalnih izbora vjerojatno je isplativije prosipati asfalt kako (Hajdaševi) birači traže.

Povezani članci

Who's Online

We have 191 guests and no members online