Bertolino: Nacrt Zakona o pomorskom dobru omogućit će privatizaciju čitavih uvala

Iako je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture, Siniša Hajdaš Dončić predstavljajući nacrt Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama u nekoliko navrata istaknuo kako pomorsko dobro ostaje opće dobro, pa se kao takvo neće moći privatizirati, Marko Bertolino, splitsko-dalmatinski županijski vijećnik i projektant hidrotehničkih građevina, upozorava kako novi prijedlog Zakona krije upravo mogućnost privatizacije čitavih uvala jer je zaštitno područje nautičkog sidrišta preveliko ...

POMORSKO DOBRO JE OPĆE DOBRO

Piše: Ines Brajević / DalmacijaNews
Izvor: DalmacijaNews


Marko BertolinoAko imamo uvalu širine 100 metara i damo koncesiju za nautičko sidrište na kocku površine 900 metara četvornih, uz novi prijedlog Zakona koji koncesionaru omogućava još minimalno 50 metara, a maksimalno 150 metara sa svake strane kao zaštitni pojas u kojem se mogu sidriti jedino plovila u nuždi, koncesionar plaća površinu od 900 metara četvornih, a u stvarnosti zauzima površinu od najmanje 16.900 metara četvornih! - kaže Bertolino.

Evo kratke prezentacije što to stvarnosti znači.
 
Dodatna opasnost krije u koncesijama na zahtjev za nautička sidrišta kojima se privilegira određene grupe ljudi. Problem je, kaže, i što naša županija nema nikakav plan sidrišta.

PROČITAJTE VIŠE...