Tribina: Kako uspostaviti sustav ekološkog gospodarenja otpadom

Nužnost i prednosti ekološki zasnovanog sustava za gospodarenje otpadom, bila je tema stručne tribine održane u Kaštelima, na kojoj su malobrojnoj, ali iznimno zainteresiranoj publici govorili fizikalni kemičar, prof.dr.sc. Stanko Uršić, predstojnik Zavoda za fizikalnu kemiju na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagrebu te dr. sc. Cvijeta Jakobušić Brala, asistent na Zavodu za fizikalnu kemiju, Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu. Zanimljivo predavanje u trenutku kada Europska unija traži reguliranje ove teme, a u isto je vrijeme ekološko stanje okoliša, uz potrebu za novim sirovinama, jačanjem gospodarstva I zapošljavanjem ljudi, došlo do određene kritične točke, bilo je razlog što se nakon predavanja, o gospodarenju otpadom razvila konkretna diskusija svih nazočnih...

STRUČNA TRIBINA ZANIMLJIVA EKOLOZIMA, A MANJE ČELNICIMA LOKALNIH UPRAVA

Kaštela: Kako uspostaviti sustav ekološkog gospodarenja otpadom

Piše: D.P. / Kastela.org
Izvor: Kastela.org

U svom izlaganju Stanko Uršić govorio je što je to ekološki zasnovani sustav, naglasivši  kako se radi o strategiji  oponašanja prirode, u kojoj važnu ulogu ima recikliranje, s krajnjim ciljem nepostojanja smeća, a samim tim i njegovog deponiranja ili spaljivanja.

Prema riječima izlagatelja, koji je govorio i kako uspostaviti sustav ovakvog gospodarenja otpadom, sve započinje tamo gdje otpad nastaje, u domaćinstvima, odvojenim prikupljanjem otpada, koji se skoro u potpunosti može reciklirati, a kao jedan od primjera naveo je papir, koji se može čak sedam puta reciklirati do krajnjeg proizvoda u kojem se rastapa.

Ono što je professor Uršić još jednom naglasio, o otpadu je važno razmišljati kao ponovo upotrebljivom proizvodu i vrijednoj sirovini pri proizvodnji novih dobara.

Dr. sc. Cvijeta Jakobušić Brala predstavila je zdravstvene aspekte pogrešnog postupanja s komunalnim otpadom, a posebno o spaljivanju komunalnog otpada na otvorenom, iznijevši primjer utjecaja dioksina na ljudsko zdravlje pa i najmlađe populacije.

Zanimljivo predavanje u trenutku kada Europska unija traži reguliranje ove teme, a u isto je vrijeme ekološko stanje okoliša, uz potrebu za novim sirovinama, jačanjem gospodarstva I zapošljavanjem ljudi, došlo do određene kritične točke, bilo je razlog što se nakon predavanja, o gospodarenju otpadom razvila konkretna diskusija svih nazočnih.

Među njima bili su i članovi kaštelanskog Povjerenstva za praćenje stanja okoliša, aktivisti nekoliko ekoloških udruga s ovog područja, pojedinci koji su do sada često dizali glas zbog suspaljivanja otpada u cementarama, kao i kaštelanski dogradonačelnici Mili Novak i Zoran Bonacin, pa se tema dotakla I konkretnog stanja na području Kaštela.


Čelne ljude dalmatinskih gradova i mjesta gospodarenje otpadom baš i ne zanima?

Na tribini su otvorena i pitanja nacionalne strategije gospodarenja otpadom, isplativosti zajedničkog ili pojedinačnog rješavanja tih problema, odnosima medija prema ovoj temi, utjecaju sadašnjeg gospodarenja otpadom na zdravlje stanovnika, centrima za gospodarenje otpadom pa do educiranja najmlađih.

Upravo o edukaciji djece,  ovom je prilikom govorio i dr. Ivica Grković, naglasivši da u građanskom odgoju, o kojem se često govori, značajno mjesto treba zauzimati upravo ekološka edukacija najmlađih.

Ovo predavanje održano je pod pokroviteljstvom Splitsko-dalmatinske županije i na njega su pozvani i čelni ljudi njenih gradova i mjesta, međutim većina ih nije pokazala značajan interes, iako je pred mnogim jedinicama lokalne samouprave velik posao uređenja gospodarenja otpadom, a u tome im je ovo predavanje moglo biti od određenog značaja.

Osim kaštelanskih čelnika, tribini su tako nazočili tek gradonačelnik Trogira Ante Stipčić te vijećnik iz Metkovića Markica Vujica, te predstavnici pojedinih županijskih političkih stranaka.

Povezani članci

Who's Online

We have 75 guests and no members online