Što se događa u našem donedavno idiličnom Vodovodu?

Neven Lelas, direktor našeg i omiškog Vodovoda, oglasio se nedavno priopćenjem u kojem javnost obavještava o podizanju nekoliko kaznenih prijava protiv bivših i sadašnjih zaposlenika “Vodovoda” i Grada Omiša zbog, kako je naveo, višemilijunskih koruptivnih radnji i malverzacija. Kaznene prijave protiv odgovornih podnesene su zbog nenamjenskog trošenja novca i neodgovornog poslovanja čime su za više milijuna kuna oštećeni proračuni grada Omiša, općina Dugi Rat i Šestanovac, te državni proračun. Nedugo potom oglasili su se i radnici omiškog Vodovoda slanjem otvorenog pisma (pročitajte ga u nastavku) predsjedniku skupštine društva, omiškom gradonačelniku. A omiški gradonačelnik se potom istog dana oglasio svojim priopćenjem (kojeg također možete pročitati u nastavku teksta). Istog dana, u četvrtak, 18.12.2014 održana je izvanredna skupština društva na kojoj su sudjelovali i predstavnici suvlasnika, općine Dugi Rat, koji su prigovorili na sporom i nedovoljnom informiranju članova Skupštine o najnovijim događanjima u Vodovodu, te odnosom službi Vodovoda prema nekim aktivnostima koje se odnose na područje općine Dugi Rat. Skupštini nije nazočio direktor Neven Lelas, pa je odlučeno da do povratka direktora Lelasa ključne poslove tvrtke vodi g. Kovačević, tehnički direktor Vodovoda... Uff.. koja barufa, ma neće valjda još i voda opet poskupiti? ...

KRONOLOGIJA DOGAĐANJA

1. Najprije je novoimenovani direktor Vodovoda obavijestio javnost o podizanju nekoliko kaznenih prijava protiv bivših i sadašnjih zaposlenika “Vodovoda” i Grada Omiša

2. Djelatnici Vodovoda reagirali su priopćenjem prema predsjedniku Skupštine društva, omiškom gradonačelniku.

3. Održana je izvanredna skupština Vodovoda

4. Oglasio se i gradonačelnik Omiša Ivan Kovačić u svojstvu predsjednika skupštine Vodovoda svojim priopćenjemNeven Lelas: Omiški ‘Vodovod’ primjer je tvrtke koju je vodio organizirani kriminal   (Fosal.hr)


Otvoreno pismo zaposlenika Vodovoda Omiš

Gospodine gradonačelniče,

prije osam mjeseci poslali ste u naše mirno, organizirano i uspješno poduzeće, na mjesto direktora, osobu koja do tada nije imala nikakvih pozitivnih iskustava na sličnim poslovima, koja zbog svojih problema u komunikaciji svakodnevno maltretira, lažno optužuje i javno sramoti naše zaposlenike, koja je napravila kaos u obračunskoj službi i koja u više od mjesec dana nije u stanju napraviti inventuru skladišta.

Vaš prvi izbor za mjesto direktora Vodovoda u svojoj opsjednutosti kriminalom i korupcijom postavlja dodatni video nadzor, angažira savjetnike, zaštitare, zaključava urede, arhivu, parkiralište... Dobro je primijetila moja kolegica: još samo da pusti plin.

Sve navedeno plaća novcem koji mu je ostavio njegov prethodnik i tu okolnost koristi na način da sramoti nas, naše poduzeće i našeg najuspješnije direktora u povijesti Vodovoda. Šteta koju nam je u želji za osobnom medijskom promocijom pri tom prouzročio svojim nekompetentnim, brzopletim i lažnim istupima, nesaglediva je na samo za Vodovod, već i za razvoj Grada Omiša, općina Šestanovac i Dugi Rat. Mi se danas pitamo, kad ste ga uputili nama, koji ste mu zadatak dali? Od prvog dana je bilo jasno da ne radi u interesu Vodovoda.

I gle čuda, taman kad mu se zatresla stolica on otkriva "'planetarne afere".

Gospodine gradonačelniče, mi zaposlenici Vodovoda smatramo Vas odgovornim što danas Vodovod nije ni mirno, ni organizirano, ni uspješno, već osramoćeno i bez perspektivno poduzeće i što danas mi, koji još nismo otvorili bolovanje, radimo u atmosferi straha.

Zbog svega navedenog pozivamo Vas da pod hitno smijenite Nevena Lelasa i pošaljete nam za direktora normalnu i kompetentnu osobu koja je uspješno dokazana na sličnim poslovima i koja će raditi u interesu Vodovoda a ne se baviti jeftinim politikanstvom. U suprotnom, o ovakvom ili sličnom ponašanju redovito ćemo upoznavati javnost, pa ako zatreba i po cijenu radnog neposluha nećemo dopustiti da upropastite NAŠ Vodovod.

Istodobno, tražimo od nadležnih institucija da što prije dođu u Vodovod, utvrde i javno objave utvrđene činjenice na sramotu ''našeg'' direktora Nevena Lelasa.


Odgovor gradonačelnika Omiša i predsjednika skupštine Vodovoda

(Odgovor je objavljen na interent stranici Vodovoda - vodovod.hr)

Kao predstavnik većinskog vlasnika, te kao gradonačelnik Omiša i predsjednik skupštine Vodovoda, dužnost mi je očitovati se na trenutna zbivanja u samoj firmi.

Što se tiče istražnih radnji, stav je svih suvlasnika i članova skupštine da se istjera na čistac sve što nije jasno, a osobito ono što je protuzakonito.

Međutim, kao Omišanin, moram reagirati na ostala zbivanja u Vodovodu, a to je narušavanje međuljudskih odnosa.

Smatram da u svakoj firmi, a tako i u društvu, ima možda 5% ljudi koji ne izvršavaju uredno svoje obveze, koriste sustav ili možda krše zakon, stoga, ne može se od svih zaposlenika stvarati neprijatelje niti ih gledati kao krivce.
Zbog toga, kao predsjednik skupštine, tražim od direktora da u idućih 15 dana obavi razgovore sa SVIM zaposlenicima, uspostavi normalne međuljudske i kolegijalne odnose, i da firma djeluje kao složni sustav kakva je i bila tijekom svih godina postojanja.

Također, kao predsjednik skupštine i predstavnik većinskog vlasnika izričito zabranjujem okupljanja u popodnevnim satima u uredima Vodovoda osoba koje nisu zaposlenici, a koji žele liječiti svoje komplekse i neostvarene želje, te na perfidan način manipulirati i iz prikrajka stvarati nered.

Ukoliko se direktor ogluši na ova dva zadatka koja mu dajem i ne izvrši ih u slijedećih 15 dana, zbog toga će snositi odgovornost.

Predsjednik skupštine društva
dr.sc. Ivan Kovačić

Povezani članci

Who's Online

We have 229 guests and one member online

  • admin