Obnovite fasadu i kupite bijelu tehniku, Vlada sufinacira do 80 posto troškova

Od ožujka ove godine vlasnici obiteljskih kuća koji se odluče uložiti u  obnovu fasade, stolarije ili obnovljive izvore energije, direktno se mogu obratiti Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a ne preko jedinica lokalne uprave i samouprave. Naime, prema riječima ministra zaštite okoliša i energetske učinkovitosti Mihaela Zmajlovića, preko 50 posto gradova i općina nije omogućilo svojim stanovnicima ostvarenje poticaja jer se nisu javili na javni poziv. Također, Fond će subvencionirati i kupovinu bijele tehnike i za kućanstva, a javni poziv će raspisati u svibnju. Najavio je to ministar u Splitu, koji  s direktorom Fonda Svenom Muellerom diljem Hrvatske prezentira Vladine mjere za povećanje energetske učinkovitosti ...

Obnovite fasadu i kupite bijelu tehniku, Vlada plaća do 80 posto!

Piše: Živana Šušak Živković / Dalmatinski portal

Radi se, inače, o Vladinim mjerama konkretnih poticaja za komercijalni i turistički sektor, te za stanovnike koje se odluče investirati u obnovljive izvore energije na svojim obiteljskim kućama i stambenim jedinicama. Fond sudjeluje sa 40, 60 ili 80 posto sredstava, ovisno nalazi li se zgrada u ruralnim ili urbanim sredinama. U Splitu tako iznosi 40 posto.

- Zašto je važna energetska učinkovitost, borba protiv klimatskih promjena, zaštita okoliša? Zato što svaki građanin u svome domu može osjetiti korist. Zato što subvencioniranjem projekata pokrećemo investicije i gospodarski razvoj - kazao je ministar okupljenima u Sveučilišnoj knjižnici na Kampusu.

Posebno je pojasnio zašto će subvencionirati i kupovinu bijele tehnike visoke energetske učinkovitosti. Dakle, s oznakom A i tri plusa pored.

- Želimo skrenuti pozornost da se prilikom kupnje ne vodi računa isključivo o cijeni, nego da se kupnjom ulaže jer se troškovi nakon toga znatno smanjuju. Investiranjem se zapravo smanjuju računi - rekao je Zmajlović.

Direktor je posebno naglasio da su za građane namijenjena dva osnovna programa, jedan je za više stambene zgrade, od tri stambene jedinice pa naviše, te za obiteljske kuće.

- Fondu se javljaju upravitelji zgrada, a potrebna je natpolovična većina suglasnosti suvlasnika. Apeliramo upravitelje da se jave što prije, imamo 100 milijuna kuna ove godine za programe. Povećanjem troškova pričuve za uređenje fasade se kompenziraju uštedom svakodnevno - poručio je.
 Radionica Fonda o energetskoj obnovi višestambenih zgrada i za projekte turističkog sektora

Izvor: Split.hr

U Splitu će se u petak, 06. veljače 2015.g. u Sveučilišnoj knjižnici, R. Boškovića 31, Split, održati informativno edukativne radionice o programu sufinanciranja energetske obnove kako u turističkom sektoru tako i obnovi višestambenih zgrada, na kojoj će sudjelovati i predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, te će predstaviti plan javnih poziva i natječaja u 2015.g., prema slijedećem rasporedu:
11:00 – 12:00 informativna radionica -  predstavljanje aktivnosti i javnih natječaja od strane ministra Zmajlovića i direktora Fonda, g. Müllera
12:00 – 14:30 Radionica za turistički sektor o mogućnostima dobivanja bespovratnih sredstava za projekte energetske učinkovitosti
15:00 – 17:00 Radionica za višestambene zgrade – za predstavnike stanara, upravitelje i stanare zgrada
17:30 – 19:00 Tribina za građane na kojoj će ministar Zmajlović i direktor Fonda, g. Müller predstaviti kako ostvariti bespovratna sredstva za projekte energetske učinkovitosti.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je sukladno Programu Vlade i u 2015. godini osigurao sredstva za sufinanciranje energetske obnove višestambenih zgrada.

U 2014. godini smo za tri koraka energetske obnove (certificiranje, izradu projektne dokumentacije i sam proces obnove) odobrili 44 milijuna kuna za 774 zgrade.

U 2015. osigurano je čak 100 milijuna kuna, a uz navedene korake obnove posebno će se sufinancirati i ugradnja uređaja za individualno mjerenje potrošnje toplinske energije.

S ciljem što potpunijeg informiranja o mogućnostima ostvarivanja prava na bespovratna sredstva, organizira se informativno edukativnu radionica o energetskoj obnovi višestambenih zgrada, namijenjenu predstavnicima tvrtki koje su upravitelji zgrada te predstavnicima suvlasnika.

U sklopu programa, sudionike ćemo upoznati s mogućnostima financiranja projekata te im pojasniti proceduru prijave i proces odobravanja i dobivanja bespovratnih sredstava za svaki od četiri koraka energetske obnove.

Radionica će se održati u petak, 6. veljače 2015. godine u trajanju od 15:00 do 17:00 sati u Sveučilišnoj knjižnici u Splitu, na adresi Ruđera Boškovića 31, a dolazak je potrebno potvrditi na e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. do 04.02.2015.