Napravimo šetnicu ili slijedi kolaps turizma Omiške Rogoznice

Teško je povjerovati, ali je stvarnost da su promjene koje su nastale u Omiškoj Rogoznici, posljednjih 20 i više godina, donijele niz problema domicilnom stanovništvu, a i samim doseljenicima. U periodu od 1991. godine do 2011. godine broj stanovnika Omiške Rogoznice se povećao s 858 na 1188 ili za 38,5%, a broj izgrađenih objekata čak za deset puta!, piše Nedjeljko Fistonić na mrežnom okupljalištu Omišana i onih kojima je Omiš u srcu "Volim Omiš" ...

ŠETNICA ILI KOLAPS TURIZMA OMIŠKE ROGOZNICE I ŠIRE

Piše: Nedjeljko Fistonić
Izvor: FB "Volim Omiš"


Danas Omiška Rogoznica raspolaže s 370 ležajeva u hotelima, 411 jedinica u autokampovima te s 5.609 ležajeva u sobama, studijima, apartmanima i vilama..

Ostvareni broj noćenja, po podacima TZ grada Omiša za 2013. godinu, iznosi 261.815 što je 41,5% od ukupnog broja noćenja Grada Omiša, a u 2014. ostvareno je 265.068 ili 40% od ukupnog broja noćenja grada Omiša.
Od toga, u privatnom smještaju (vile, sobe, studio apartmani i apartmani) ostvarili su 208.114 noćenja tj. 37 dana su bili popunjeni, hoteli 48.202 ili su bili popunjeni 130 dana te autokampovi 8752 noćenja ili popunjenost 21 dan.

Po službenim podacima, u Omiškoj Rogoznici najlošije se pune kapaciteti na području Piska, Marušića i Ćeline, svega 33 dana, dok se najbolje pune kapaciteti u Lokvi Rogoznici - 53 dana, a na području grada Omiš, naselje Stanići je najlošije popunjeno, svega 28 dana.

Ovo su službeni podaci s kojima raspolažem. Po mojoj procjeni, na osnovi višegodišnjeg iskustva, Omiška Rogoznica ostvaruje 100% veći broj noćenja i on je iznad 500.000 noćenja.

Stvarna iskorištenost privatnog smještaja i AC je znatno veća dok je iskorištenost hotelskih kapaciteta za 20% manja jer broj registriranih ležajeva nije točan.

Kada se Omiškoj Rogoznici pridodaju kapaciteti Stanića i Nemire, onda to područje čini preko 80% ukupnih kapaciteta grada Omiša dok isti ostvaruju 62% noćenja grada Omiša.

omiška rogoznica

Grad Omiš sudjeluje s cca 65% u ukupnim kapacitetima i ostvarenim noćenjima Omiške Rivijere.

Prihodi od boravišne takse i turističke članarine na području Omiške Rogoznice su 1.012.800 kuna.

Grad Omiš svojim ustrojem pokriva cijelo to područje i preuzeo je obavezu servisiranja svih potreba građana na području Omiške Rogoznice.

Sadašnji stupanj organiziranosti mjesnih odbora bez ikakve nadležnosti ne garantira rješavanje nagomilanih problema u infrastrukturi. Uzurpiranost obale, privatne plaže, mulići, stepenice, ograde itd. te nekontrolirano nasipanje materijala u more dovelo je sadašnje stanje do neizdrživosti. U većem dijelu Rogoznice, Jadranska magistrala koja je prošla uz samo more, još je više pogoršala stanje.

Nadležni ne poduzimanju ništa ozbiljno u rješavanju tog stanja. Borba mještana naselja Marušići, za prolaze prema moru i uz more, vrhunac je divljaštva koje se godinama toleriralo i odraz je nemoći, nespremnosti i korumpiranosti odgovornih institucija i službi da te probleme riješe.

Zakon o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, predviđa da TZ Grada zajedno s Gradom, dogovara zajedničko korištenje sredstava boravišne pristojbe koja pripada gradu za poboljšanje uvjeta boravka turista te zajedno s gradom dogovara izradu plana razvoja turizma u Gradu prije donošenja gradskog proračuna.

Što od toga imamo kroz neposrednu demokraciju, gdje su građani, kada se tijela koja o tome trebaju raspravljati i donositi odluke proglašavaju nesposobnima kako bi "sposobni" mogli provoditi svoju samovolju.

Prijedlozi se odbacuju i traže gotovi projekti za koje se osiguravaju sredstva bez ikakvih problema, a gdje se što realizira, što je prioritet i tko je nosilac, to uopće nije važno.

Posljedice sadašnjeg stanja su nesagledive. Jedina privredna grana na tom području je turizam i poljoprivreda. Turizam u većem dijelu Rogoznice nakon uvođenja reda od strane državnih organa bit će nerentabilan jer se i danas veći dio kapaciteta puni ispod 40 dana, a cijene u visokoj sezoni koje se nude su oko 5€ po ležaju.

Promjene koje nastaju na turističkom tržištu najviše će se odraziti na ovo područje. Svi ozbiljni turoperatori već danas neće da prodaju kapacitete na području Omiške Rogoznice koji su iznad magistrale. Daljnja izgradnja apartmana još više komplicira stanje. Komunalni doprinosi se namjenski ne troše, a i sami investitori ne ulažu na uređenje putova ,pristupa plažama, uređenje samih plaža, parkirališta itd.

Vrijeme je za uzbunu. Staro je pravilo, nitko ti neće pomoći ako sam sebi ne pomogneš. Grad Omiš, a i samo naselje Omiš, ima toliko problema da ih godinama neće moći riješiti. Područje Omiške Rogoznice se treba samoorganizirati ili kroz zajednicu iznajmljivača, mjesnih odbora ili nekih drugih oblika i početi sistematski rješavati ove probleme.

Zagovornik sam izgradnje šetnice kao kapitalnog objekta za cijelo područje Omiške Rivijere i podizanja razine usluge. Znam da je to projekt na dužu stazu, ali ga treba započeti i to s izradom idejnog rješenja kako bi se zaustavila daljnja devastacija obale i upozorili svi uzurpatori, sadašnji i budući, da će to što čine kad tad biti uklonjeno.

Isto tako, paralelno sa šetnicom,treba idejno razraditi pristupe plažama, prelaze preko magistrale, izgradnju mulića te uređenje plaža i obale, kanalizaciju itd. Treba odrediti nosioca ovih projekata i poslova jer je ovo teži dio posla.

Na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća jednoglasno je podržan prijedlog SDP-ovih vijećnika da se ozbiljno pristupi ovom problemu i predložena su sredstva u proračunu. Za očekivati je, da će svi sudionici nakon izbora, onako kako su jednoglasno podržali prijedlog SDP tako i nastaviti na njegovoj realizaciji.

Povezani članci

Who's Online

We have 352 guests and no members online