Dubrovnik postaje Smart City

Naš "omiljeni monopolist" Hrvatski telekom u Dubrovniku provodi projekt kojim će grad gospara i službeno postati prvi inovacijski, testni, razvojni ali i prodajni Smart City centar HT-a. Na parkingu na obali ugraditi će se suvremeni magnetni parkirni senzori u 30 parkirnih mjesta, pa će vozači na info panelima iznad prometnica u realnom vremenu znati stanje zauzeća parkinga. Korisnici koji imaju smartfone moći će koristiti aplikaciju koja će dostavljati informacije o realnom stanju zauzeća svih gradskih parkinga. Iz HT-a objašnjavaju da će se sigurnost grada povećati zahvaljujući multisenzorskom videonadzoru koji će bilježiti prometne prekršaje, prevelike brzine, pretjecanje i neovlaštenu upotrebu lijevog prometnog traka, te nepropisno parkiranje. Projekt Smart City omogućit će i besplatni gradski Wi-Fi velike brzine i propusnosti (50 Mbit/s), te sustav daljinskog upravljanja javnom rasvjetom i ugađanje intenziteta osvjetljenja i potrošnje javne rasvjete ovisno o kretanju ljudi i prometa pored rasvjete. U vremenu kada nema pokreta u blizini, javna rasvjeta će svijetliti smanjenim intenzitetom, a u slučaju evidencije pokreta rasvjeta će se pojačavati. Ugraditi će se i senzori koji će pratiti kakvoću zraka i druge parametre koji utječu na okoliš. Svi sustavi bit će međusobno povezani zajedničkom platformom, ali i s postojećim sustavima koje Grad već koristi..

Dubrovnik postaje Smart City

Izvor: Dubrovački vjesnik, BUG

duborvnikProjekt Smart City kreće s provedbom od 15. ožujka 2016. Građani Dubrovnika, kao ključni korisnici takve infrastrukture također će biti uključeni u evaluaciju projekta putem posebnoga volonterskoga stručnog tijela koje će imenovati Grad, a koje će se sastojati od tima IT stručnjaka koji žive i rade u Dubrovniku.

- Građanima i brojnim turistima bit će značajno olakšano snalaženje, a unaprijedit će se prometna sigurnost i energetska učinkovitost grada. To omogućuju naše investicije u razvoj mobilne i fiksne infrastrukture, kao i povećanje kapaciteta za širokopojasni pristup internetu te IP transformacija - istaknuo je Davor Tomašković, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma.

Povezani članci

Who's Online

We have 138 guests and no members online