Bila 'gornja' ili 'donja', od Omiške obilaznice još ništa!

Grupa vijećnika omiškoga Gradskog vijeća zatražila je raspravu na temu prometne problematike i pozivu su se odazvali predstavnici HC-a predvođeni voditeljem splitske ispostave Nevenom Matijevićem. Govoreći o projektu prometnice Mravinci - TTTS - Stobreč - Dugi Rat - Omiš, nastavku dakle projekta Trogir - Split - Omiš, Matijević je naglasio da se radi o strateškom projektu, za Hrvatsku najznačajnijem nakon Pelješkog mosta i financijski "teškom" kao i Pelješki most. S obzirom na financijsku težinu jasno je da se ne može financirati iz proračunskih sredstava RH pa je cjelokupni projekt pripremljen, podjeljen na faze, uz pridodani multimodalni karakter koji omogućava cjelovito prometno rješenje na čitavom ovom području, te je prilagođen za financiranje iz EU fondova. Nekolicina omiških vijećnika i gradonačelnik Kovačić zagovarali su odustajanje od gornje obilaznice (brze ceste) i realiziranje donje obilaznice koja bi išla iz omiške gradske luke, novim tunelom ispod grada i izišla par stotina metara uzvodno od postojećeg mosta na Cetini i tu se rasplela "lijevo i desno". Polemičnim tonovima pridonio je i profesor Ivan Dadić, prometni stručnjak pozvan na sjednicu kao autor prometne studije koju je naručio Grad Omiš, ocjenom da rješenje koje nude Hrvatske ceste neće riješiti prometni problem Omiša, savjetujući im uz to da privremeno odustanu od takozvane gornje obilaznice i realiziraju jeftiniju donju obilaznicu koja taj problem - rješava. Ne treba posebno naglašavati da su Dadićeve riječi "digle na noge" predstavnike HC-a, koji imaju posve različit pogled na rješenja omiškog prometnog problema..

CESTA ZVANA ČEŽNJA

Bila 'gornja' ili 'donja', od Omiške obilaznice još ništa!

Piše: Jadranka Matić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


- Do kada ćemo mi u Omišu bit žrtve gužve kroz Omiš? Hoće li obilaznica Trogir - Omiš riješit gužvu u Omišu i kada - pitao je gradonačelnik Kovačić i tražio odgovor 'da' ili 'ne'. Sreće nije bilo ni s odgovorima na konkretne rokove početka i završetka radova "jer ne ovisi sve o nama", "jer ima tu niz faktora".

Različitih stajališta su se i razišli na kraju rasprave, a gradski vijećnici i dalje ostali bez konkretnijih saznanja.
 

Ivan Škaričić: Hrvatske ceste, ne odustajte

Ivan Škaričić, bivši omiški gradonačelnik, a sada vijećnik, zagovornik je prijedloga HC-a: 'Gradnja je počela 2007. godine, napravljeni su pristupna cesta i dva tunela, izbilo se na kanjon Cetine i tu je sve stalo. Treba inzistirati da se nastavi gradnja prema planu HC-a. Dodatnu zabunu unosi inzistiranje gradonačelnika koji je doveo profesora Dadića da mu da stručnu podršku i postavljanje pitanja da li raditi donju obilaznicu koja je jeftinija. To mi se kao laiku ne čini baš pametno. Nadam se da HC neće podleći pritiscima grada Omiša i odustati od gornje obilaznice', zaključio je Škaričić.

PROČITAJTE VIŠE..

Who's Online

We have 437 guests and no members online