Vis Viva: Tisuću građana Hrvaca peticijom traži zabranu gradnje plinske elektrane Peruče

Skupina građana s područja općine Hrvaca predala je  čelnicima Splitsko-dalmatinske županije peticiju koju je potpisalo više od tisuću građana te općine i kojom traže da se zabrani gradnja plinske elektrane Peruača te da se ona izbriše iz prostornoga županijskog i općinskog plana jer, kako su rekli, prijeti pogubnim ekološkim posljedicama u Cetinskoj krajini. - Ta termoelektrana bi bila snage 500 megavata, a u jednoj sekundi iz nje izlazi 1000 kilograma ispušnih plinova. Osim toga, sekundarna toplina koja se izbacuje u Peručko jezero je 362 megavata, što odgovara količini od 362.000 grijalica od jednog kilovata. Naš vodeni resurs je relativno ograničen i mi se bojimo pregrijavanja i kumulativnog efekta - objasnio je razloge za taj zahtjev Ante Janković, predstavnik građana općine Hrvaca koji su potpisali peticiju te rekao kako se ne protive gradnji reverzibilne hidroelektrane Vrdova, koja je također planirana u sklopu projekta Vis Viva.

Izvor: Hina

Projektom Vis Viva, vrijednom oko milijardu eura, predviđena je izgradnja četiriju elektroenergetskih objekta u Dalmatinskoj zagori - plinske elektrane Peruče, koja će kombinirano proizvoditi električnu i toplinsku energiju (kombi-kogeneracijska plinska elektrana), reverzibilne hidroelektrane (RHE) Vrdovo, spojnog dalekovoda Hrvace-Konjsko i spojnog plinovoda Dugopolje-Peruča.

- Općinsko vijeće Hrvaca, koje je i najmjerodavnije za tu temu, donijelo je 19. prosinca ove godine odluku da se lokacija briše iz prostornog plana općine Hrvaca. Mi ćemo tu odluku primiti na znanje i staviti je na razmatranje vijećnicima splitsko-dalmatinske Županijske skupštine koji će odlučiti što će se dalje raditi - rekao je splitsko-dalmatinski dožupan Ante Šošić i dodao da se nijedna aktivnost ne može obaviti bez države jer Državna uprava Ministarstva graditeljstva, kako je rekao, izdaje građevinsku dozvolu za takvu "potencijalnu vrstu projekata".