Agrokor u raljama geopolitke i domaćih gluposti

O važnosti posrnulog Agrokora za hrvatsku (poljo)privredu, domaće proizvođače prehrambenih proizvoda kojima je Konzum (naj)važniji prodajni kanal, velike, male pa i najmanje dobavljače, OPG-ovce.. ovih su dana iznova ispisane tisuće stranica u medijima. O Agrokoru raspravljaju svi, od ekonomskih znalaca, bivših ministara (gospodarstva), vašeg reportera neznalice u ovom napisu, tipičnih hrvatskih Hanza medijskih konzumenata pa sve do najogavnijih domaćih internetskih trolova od kojih se mnogi i slatko naslađuju nevoljama Gazde i njegovih brojnih kompanija, naraslih takoreći "kao poslije kiše" u okviru koncerna u vlasništvu obitelji Todorić, tijekom i poslije naše već opjevane "tranzicije" u kapitalizam s još uvijek "socijalističkim" licem. Plenkovićeva vlada dobila je tako nenadano veliki problem u jaketu, a taman je htjela našim novcem "Mađarima oteti Inu", privatizirati HEP i svom narodu opaliti novi poreznu trisku zvanu oporezivanje nekretnina (predviđeno za početak 2018.).
Naravno da će Agrokor preživjeti. Najvjerojatnije ne u ovakvom vlasničkom obliku. Naravno da će vjerovnici opet platiti buletu. Ne vjerujem, naravno, ni izjavama korporativnog PR-a, a ni ministru Mariću da Agrokor baš ništa ne duguje državi. I naravno da hrvatska Vlada, a niti nekakvi fiktivni konzorcij "velikih" hrvatskih tvrtki, ne može nekim čarobnim štapićem "spasiti" Agrokor njegovih sistemskih problema, no da naša država, poglavito politika itekako ima svojih "istočnih grijeha" u "slučaju Agrokor" svima je kristalno jasno, počevši od prevelikog utjecaja te najveće hrvatske tvrtke na politiku i sve ovo što je velikom Agrokoru država godinama tolerirala, a drugome nije. I naravno da "Rusi dolaze". No počnimo sa vrlo glupim slučajem hrvatskog veleposlanika u Moskvi kojeg Pantovčak i Banski dvori ni nakon par godina - nisu stigli imenovati. Nečuveno! Izgleda da će taj neviđeni političko-gospodarski gaf uskoro biti ispravljen amenovanjem dugoraćanina Tončija Staničića na mjesto veleposlanika u Putinovoj Rusiji. Putinovoj Rusiji kojoj smo, prateći Europu, odmah stavili sankcije zbog krize u Ukrajini koja je, ne zaboravimo, izazvana papirnatom (a kasnije i borbenom) podrškom EU i SAD u "pivotiranju" Ukrajine ka europskoj sferi ekonomskog i političkog utjecaja (te oštrom i naglom odmaku od dotad najvećeg vanjskotrgovinskog partnera Ukrajine - Rusije) i "narančastom revolucijom na ulicama Kijeva kojom je smjenjen legitimno izabrani predsjednik. Sve to se naposljetku  (zajedno sa širenjem NATO-a još dalje na europski istok) nije nimalo svidjelo Rusima, pa se onda dogodilo sve ono što se dogodilo, Krim, događanje naroda u Donbasu i ostalo... Moskvi se sigurno nije svidjelo ni Plenkovićevo besmisleno "kur*enje" u Kijevu, gdje je zaboravio da više nije EU parlamentarac i predsjednik delegacije Europskog parlamenta za Ukrajinu već premijer male Hrvatske kojoj je u nacionalnom interesu da izvozi i proširuje i razvija gospodarsku suradnju sa svima, nevezano za naš status "poslušne" EU zemlje, a posebno sa energetski i gospodarski jakom Rusijom s kojom nas ionako veže duga tradicija ekonomske suradnje koja se dobro urušila posljednih godina. Plenković kao da je zaboravio da je Agrokor prezadužen, da je u "kreditnoj omči" ruskog Sperbanka, a zna se pod čijim su utjecajem velike ruske banke i energetski divovi.
Dodajte u tu podgrijanu Agrokorovu "juhicu" i najvažnije sastojke, tinajući geopolitičko-gospodarski sukob utjecaja Rusije i Zapada, u kojem smo već popušili Inina naftna polja u Siriji, širenje ruskih naftom pogonjenih multinacionalki u regiji, zahtjev Sperbanka za sudjelovanjem u operativnom vodstvu posrnulog koncerna, mogući ulazak novih investitora i (ruskih) kompanija u igru i preuzimanje dijela portfelja koncerna (Konzum?) te utjecaja na cijeli sektor proizvodnje hrane u Hrvatskoj (koji je najvećim, odnosno najboljim dijelom, u rukama Agrokora), s željenim širenjem i na hrvatski energetski sektor (sjećate li se Karamarka i zbog čega je morao otići?) više nije riječ o juhi već o slasnom jelu koje je takoreći gotovo! A ono se servira, kao i osveta, hladno. Na Sibirskoj temperaturi..

Piše: Mladen Banović


Slovenski mediji o Agrokoru

Među brojnim nagađanjima i scenarijima za rasplet krize u Agrokoru spominje se mogućnost da Sberbank kupi Agrokor za simboličku jednu kunu te isplati vjerovnike uključujući vlasnike PIK obveznica, većinom zapadnih rizičnih i mirovinskih fondova izdanih kako bi Agrokor 2014. godine financirao kupnju Mercatora, ali uz visoke 9-postotne kamate, navodi ljubljansko Delo.  Ako se to dogodi, onda bi prema tim nagađanjima 80 posto koncerna preuzele ruske banke, a 20 posto bi ostalo u vlasništvu Ivice Todorića, piše Delo.

Mariborska Večer i Delo donose da ruske banke koje su u vlasništvu države, Agrokor zanima zbog njegove moćne poziciji u proizvodnji i prodaji hrane koja je strarteška sirovina, pa to vide kao polugu jačanja utjecaja u regiji, ali da im je primarni interes energetski sektor pri čemu se spominju HEP i Ina. Iako Agrokorovi dugovi ruskim bankama dospijevaju tek za nekoliko godina, problem je za Agrokor u tome da oni postaju naplativi ako Todorić sredinom iduće godine ne bi bio u stanju podmiriti obveze prema vlasnicima skupih PIK obveznica, navodi Večer.

( Izvor: EnergyPress.net )

Povezani članci

Who's Online

We have 263 guests and one member online

  • admin