Spas za Dugi Rat: Umjesto šljake, (stanovi) hotel i marina

Frenki Laušić, naš sumještanin na "privremenom" novinarskom radu u redakciji Slobodne Dalmacije u metropoli, ispitao je detalje nedavne Vladine odluke o načinu rješavanja spornih imovinsko-pravnih odnosa na platou bivše tvornice ferolegura “Dalmacija” u Dugom Ratu sklapanjem sudskih nagodbi i prodajom zemljišta (tzv. javno dobro) koje je predmet sporova. Prema nagodbi, investitorova tvrtka "Projekt Uvala" isplatit će RH naknadu za eksploataciju mineralnih sirovina od oko 25 milijuna kuna, a RH će tvrtki prodati još 31.418 kvadrata tvornice po cijeni od 115 eura po četvornome metru. Jednako tako će “Projekt Uvala” od tvrtke Croatia osiguranje kupiti 2.792 četvorna metra po istoj cijeni kao i zgradu stanice za tehnički pregled na toj lokaciji, s tim da Croatia osiguranje odustane od svojeg zahtjeva u tom sporu. Laušić je dobio i potvrdu investitora da će nagodba uskoro biti potpisana. I da će odmah potom biti pokrenuti radovi na dovršetku sanacije i pripreme terena za veliku investiciju na tom prostoru. A investitori će, napokon, predstaviti dugoraćanima i najširoj javnosti svoj investicijski projekt. Podsjetimo, Prostornim planom općine Dugi Rat na tom je platou predviđena T1 i T2 turistička zona, odnosno gradnja luksuznog hotela najviše kategorije i nautičke marine s 350 vezova, a Jerko Roglić, načelnik općine Dugi Rat, je rekao kako već dugo opinari nemaju nikakav kontakt s investitorom no da je preko Ministarstva državne imovine bio upućen u pregovore. - Prerade šljake više neće biti, a budući da su zadnje studije, poput one Instituta “Ruđer Bošković”, pokazale da nije opasna ni kancerogena, moguće je da se šljaku vrati u iskopane bazene na platou bivše tvornice - rekao je načelnik. Dugom Ratu i okolici slijedi sasvim lijepo doba turističkog prosperiteta, čime bi razvojni krug od “teške industrije ferolegura” do turističke hit-destinacije bio dovršen, a čelamita, crna prašina iz dimnjaka “Dalmacije” u Dugom Ratu, spominjala bi se još samo u prigodnim pjesmama. Ipak, budući da smo se već nekoliko puta opekli najavljujući tako dobar scenarij, i ovaj put valja kazati kako tek treba pričekati da se nagodba potpiše i realizira u cijelosti, uključući Croatia osiguranje, te da lokalna uprava, investitor i resorna ministarstva postignu kvalitetan i provediv dogovor,  piše Frenki Laušić u za nas dugoraćane izvrsnom članku na stranicama Slobodne Dalmacije..

SPAS ZA DUGI RAT

Umjesto šljake, hotel i marina

Piše: Frenki Laušić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

frenki laušić

Nakon što je Vlada nedavno donijela odluku o načinu rješavanja spornih imovinsko-pravnih odnosa na platou bivše tvornice ferolegura “Dalmacija” u Dugom Ratu sklapanjem sudskih nagodbi i prodajom zemljišta koje je predmet sporova, Slobodna Dalmacija dobila je i potvrdu investitora da će nagodba uskoro biti potpisana. I da će odmah potom biti pokrenuti radovi na dovršetku sanacije i pripreme terena za veliku investiciju na tom prostoru.

- Ovom prilikom mogu potvrditi da smo zadovoljni nagodbom i da će uskoro biti potpisana, a odmah nakon toga nastavit će se potrebni radovi. Poslije toga će u kratkom roku i investitori predstaviti svoj investicijski projekt, kompleksnu investiciju visokog standarda, ali za sada ne mogu ništa detaljnije reći o tome kazao nam je Kruno Peronja, odvjetnik tvrtke “Projekt Uvala”. Ta je tvrtka do kraja 2016. bila u vlasništvu komanije “Landmark Property Management Sa”, no nemamo zadnju informaciju o vlasniku “Projekt Uvale”.Podsjetimo, Prostornim planom općine Dugi Rat na tom je platou predviđena gradnja luksuznog hotela najviše kategorije i nautičke marine s 350 vezova, a Jerko Roglić, načelnik općine Dugi Rat, rekao je kako je preko Ministarstva državne imovine bio upućen u pregovore, ali da nije znao da je postignut konačni dogovor.

- Već dugo nemamo nikakav kontakt od investitora, ali bili smo upoznati s pregovorima na sastancima u Ministarstvu državne imovine. Zaista je odlična vijest da je nagodba postignuta i da će uskoro biti potpisana, kao i da će početi radovi na platou. Naši su stavovi poznati, na toj lokaciji treba biti luksuzan hotel i marina, s tim daje marina prioritet. Moram kazati da još uvijek nemamo ni informaciju što će biti s prerađenom šljakom u krugu bivše tvornice, odnosno ne znamo je li postignut dogovor da se šljaka odveze na neku drugu lokaciju ili da se vrati u iskopane bazene. Uglavnom, prerade šljake više ne bi trebalo biti, a budući da su zadnje studije, poput one Instituta “Ruđer Bošković”, pokazale da nije opasna ni kancerogena, moguće je da se šljaku vrati u te bazene - rekao je načelnik.


Kupuju i od Croatia osiguranja

Inače, nagodbom je riješeno da je “Projekt Uvala” obvezna isplatiti Republici Hrvatskoj naknadu za eksploataciju mineralnih sirovina u iznosu 25.331.803 kuna bez zatezne kamate i troškova postupka, a nakon sklapanja sudskih nagodbi Republika Hrvatska će “Projekt Uvali” prodati 31.418 kvadrata zemljišta bivše tvornice ferolegura (javno dobro) po cijeni od 115 eura po četvornome metru. Jednako tako će “Projekt Uvala” od Croatia osiguranja kupiti 2.792 četvorna metra po istoj cijeni kao i zgradu stanice za tehnički pregled na toj lokaciji, s tim da Croatia osiguranje odustane od svojeg zahtjeva u tom sporu.

Korenat Point Resort

Iz Croatia osiguranja su na upit Slobodne Dalmacije odgovorili kako nisu u mogućnosti komentirati postupke u tijeku, no kako će surađivati sa svim dionicima s i ciljem pronalaska optimalnog rješenja.    

Vrijednost zemljišta bivše “Dalmacije” u Dugom Ratu (javno dobro) po cijeni od 115 eura po kvadratu iznosi 28 milijuna kuna, dok zemljište Croatia osiguranja (bez stanice za tehnički pregled) košta 2,4 milijuna kuna.

Ako se ova nagodba zaista potpiše i ako se počne s realizacijom turističko-nautičkoga kompleksa, Goran Marić, ministar državne imovine, i Martina Dalić, potpredsjednica Vlade, moći će se pohvaliti kako su “otkočili” značajan investicijski projekt koji je 2006., kad je na splitskom Trgovačkom sudu dugoratska tvornica ferolegura “Dalmacija” u stečaju prodana u devetom javnom nadmetanju za 8,5 milijuna eura “Projekt Uvali”, bio procijenjen na 210 milijuna eura.


Ekološka i estetska mrlja

Naravno, moguće je da su se samo konačno “poklopili” “pregovori” između DORH-a i investitora (starog ili novog), ali bez obzira na to tko je najviše pridonio dogovoru, konačno će biti riješena možda najsramotnija crna turistička, ekološka i estetska mrlja na jadranskoj obali.

crna točkacrna točka

Dugom Ratu i okolici potom slijedi sasvim lijepo doba turističkog prosperiteta, čime bi razvojni krug od “teške industrije ferolegura” do turističke hit-destinacije bio dovršen, a čelamita, crna prašina iz dimnjaka “Dalmacije” u Dugom Ratu, spominjala bi se još samo u prigodnim pjesmama. Zakopana ispod turističkog kompleksa s pet zvjezdica.

Ipak, budući da smo se već nekoliko puta opekli najavljujući tako dobar scenarij, i ovaj put valja kazati kako tek treba pričekati da se nagodba potpiše i realizira u cijelosti, uključući Croatia osiguranje, te da lokalna uprava, investitor i resorna ministarstva postignu kvalitetan i provediv dogovor.

Korenat Point Resort Dugi Rat - vizualizacija


‘Projekt uvala’ posluje s gubitkom

Tvrtka “Projekt Uvala” d.o.o. registrirana je za djelatnost organizacija izvedbe projekata za zgrade, a prema podacima Poslovne Hrvatske za 2016., u privatnom je vlasništvu “Landmark Property Management Sa”, čiji su članovi uprave Henry Alexander Brompton Gwyn Jones i Martin Paul Dudley. Međutim, nismo dobili potvrdu da je LPM i dalje vlasnik “Projekt Uvale”, pa je moguće da je tvrtku kupio neki drugi investitor.

U 2016. je “Projekt Uvala” ostvarila ukupni godišnji prihod u iznosu od 1.719.656 kuna, što predstavlja relativnu promjenu ukupnih prihoda od 1.064.335 kuna u odnosu na prethodno razdoblje, kad je poslovni subjekt ostvario ukupne godišnje prihode u iznosu od 655.321 kune.

Kompanija je zadnje dvije godine poslovala s gubitkom, s tim da je 2016. ostvarila neto rezultat poslovanja u iznosu od minus 7.053.056 kuna, dok je ostvarena neto marža iznosila minus 410,14 posto. Tvrtka je 2015. imala neto gubitak od 466.000 kuna, 2014. je dobit iznosila 127.000 kuna, u 2013. je bio gubitak od 2,8 milijuna kuna.
 

Korenat Point Resort Dugi Rat - vizualizacija

Povezani članci

Who's Online

We have 255 guests and no members online