ICT županija

Župan Splitsko-dalmatinske županije, Blaženko Boban, predstavio je projekt jačanja ICT sektora na području cijele županije. - "Cilj projekta je Splitsko-dalmatinsku županiju pozicionirati kao vodeću županiju u RH u ICT sektoru. I ovaj projekt, kao i drugi koje sam pokrenuo od početka mandata, je prvenstveno usmjeren na demografsku obnovu županije. Budući da internet omogućuje rad bilo kada, bilo gdje, a na tržištu rada je sve veća potražnja informatičkih stručnjaka, mladi s područja cijele županije će moći ostati živjeti ovdje i biti uspješni. Kada sam nedavno razgovarao s veleposlanikom Velike Britanije u RH, s posebnim zadovoljstvom sam čuo kako su naši programeri jako cijenjeni i na svjetskom tržištu, što me usitinu obradovalo - kazao je župan Boban na predstavljanja ovog strateškog županijskog projekta.

Izvor: Kastela.org

U našoj županiji u ovom sektoru za sada je registrirano više od 1000 osoba, ne računajući petstotinjak onih koji rade u Splitu za Ericsson, tvrtku čije je sjedište u Zagrebu.

Župan je zahvalio rektoru splitskog Sveučilišta, dekanima FESB-a i PMF-a, njihovim profesorima, ravnateljima srednjih i osnovnih škola koji su odmah prihvatili i podržali ovu ideju, te je dodao da bi prostor bivše robne kuće Varteks u Splitu III, koji je na korištenje Županiji dodijelilo Ministarstvo za upravljanje državnom imovinom, trebao biti uskoro u funkciji. To će biti središnje mjesto okupljanja profesora, studenata, učenika, udruga i tvrtki, kao i svih zainteresiranih za informacijsko-komunikacijske tehnologije.

ICT Županija ima za cilj podignuti na višu razinu  IT sektor na području cijele Županije - kazao je Damir Brčić, vodeći informatičlar županije, pomoćnik pročelnika UO zajedničkih poslova. On je posebno zahvalio IT tvrtkama i udrugama mladih informatičara, DUMP-u, okupljenih u Split Tech City.

Brčiću je posebno zanimljiv veliki interes učenika iz udaljenijih gradova, Vrgorca i Imotskog, a ukupan broj djece iz 7. i 8. razreda osnovnih i 1. i 2. razreda srednjih škola, koja su zasad mogla biti uključena u edukaciju je 480.

Iz 17 škola se prijavilo 35 profesora koji su prošli edukaciju za edukatore. Do lipnja će učenici prolaziti edukaciju a onda slijede natjecanja za izradu najljepše web stranice, najbolje aplikacije itd.

Na koncu se novinarima obratio i direktor tvrtke HR Cloud, Vedran Vukotić, tvrtke koja zapošljava 40 stručnjaka u Splitu i 30 stručnjaka u Zagrebu, a koji je i sudjelovao uz predstavnike tvrtke Ericsson u timu koji je izradio ovaj projekt.

- "Pohvalio bih župana za ovu inicijativu i zahvalio županiji na spremnosti da koordinira ovim projektom koji će zasigurno široko popularizirati informatiku i programiranje među učenicima - kazao je Vukotić, te dodao da je ovaj projekt planiran na duže staze i da ne sumnja u uspjeh projekta.

Povezani članci

Who's Online

We have 164 guests and no members online